Piha löytänyt muotonsa kuin itsestään – Littusten piha osallistuu sunnuntaiseen puutarhatempaukseen

0
Arja ja Eino Littunen kertovat viettävänsä pääosin viikonloppuja Seikunmaalla kesäpaikassaan. Pihan hoitamisessa riittää mielekästä puuhaa, ja puuhailu rentouttaa parhaiten, kun sitä ei tee joka päivä.

LOIMAA/SEIKUNMAA Juuri omistajiensa näköisiä pihoja pääsee tutkailemaan sunnuntaina 28.7. Loimaan seudun puutarhaseuran ja Loimaan Lehden kuudetta kertaa järjestämässä Suvipihalla! -tapahtumassa. Tällä kertaa esillä on yhdeksän pihaa Loimaan keskusta-alueelta Majanojalle ja Seikunmaahan asti. Tarkemmat osoitteet ja pihojen ”aukioloajat” löytyvät jutun lopussa olevasta faktalaatikosta.

Arja ja Eino Littunen avaavat kesäpaikkansa pihan tapahtuman tiimellyksessä ensimmäistä kertaa. Aiempina vuosina he ovat käyneet Suvipihoilla ihailemassa ja hakemassa ideoita omalle pihalleen, ja nyt he päättivät pienen harkinnan jälkeen lähteä itse mukaan.

– Muutamat ystävät sanoivat, että ilman muuta lähdette. Samalla minulla on tuossa vähän tuollaista kirppisjuttua; olen harrastanut monia vuosia posliinimaalausta, ja niistä haluaisin päästä vähän eroon, Arja Littunen kommentoi.

Arja ja Eino Littunen kertovat pihan löytäneen muotonsa kuin itsestään. Nykyään pihaa pidetään kunnossa, mutta muutoksia ei ole näköpiirissä.

Kesäpaikan pihaa he kuvailevat loppumattomaksi työmaaksi, josta löytyy joka viikonlopulle tekemistä. Pariskunta uppoutuu puutarhatöihin mielellään ja ovat huomanneet, että parinkin viikon tauko näkyy pihalla välittömästi.

– Kyllä me aina välillä istutaan ja juodaan kahvit. Mutta hetken päästä taas lähdetään jotain tekemään. On kivaa, että on eläkeläisillä jotain puuhaa.

Vaikka ideoita ja ajatuksia onkin kerätty esimerkiksi muilta suvipihoilta, ei pihan asettelua ole tarkemmin suunniteltu, vaan kaikki on löytäneet paikkansa kuin itsestään.

– Tämä on tämmöinen miljöö joka on tullut aika itsestään tämän näköiseksi. Vuorenkilpiä saa olla kyllä koko ajan vahtimassa, koska ne ottaisivat mielellään enemmänkin tilaa, Littunen nauraa.

Lähes koko pihan peittäneestä valtavasta koivusta jäi kaatamisen jälkeen otollinen paikka kukkapöydälle.

Loimaalla asuvat Littuset viettävät kesäpaikassaan lähinnä viikonloput, joskin Eino käy myös arkisin tekemässä esimerkiksi klapihommia. Rauhallinen Seikunmaan kesäpaikka toimii lähinnä pienenä työntäyteisenä hengähdyspaikkana.

– Jos tänne perjantaina tullaan, niin kaksi yötä on aika maksimi mitä kerrallaan ollaan. Täällä ei paljoa ihmisiä näe, kun välillä joku auto vaan huristelee ohi. Sitä alkaa aika nopeasti kaipaamaan sellaista kaupungin vilskettä.

Omenapuut kantavat tänä kesänä hedelmiä oksat väärällään. Marjapensaita tai kasviksia Littusten pihalta ei löydy. – Kasvimaat vaativat jatkuvaa paikallaoloa, niin ei olla haluttu sellaisia. Täältä ei perunoita löydä kasvamasta, vaikka kuinka etsisi.

Vajan pöydiltä kävijät löytävät Arja Littusen tekemiä posliinimaalauksia sekä muuta käsityö- ja kirppistavaraa. Arja kertoo, että mielellään pääsisi jo ainakin osasta teoksista eroon, mutta ei aseta mitään myyntitavoitteita. Eikä sen puolesta hintojakaan.

– Olisi se aika kurja joutua kaikki laittamaan kaappiin takaisin. Omalla seinällä ei enää katse näitä kestä, vaan niitä on ihan tarpeeksi katseltu. Ihmiset saavat tarjota niistä sen, mitä mielellään maksaisivat.

Arja Littunen aloitti posliinimaalausharrastuksensa vuonna 1983. Nyt maalausvälineet ovat olleet jo monta vuotta hyllyllä ja posliinitöitäkin voisi mielellään saada pois kaappien kätköistä.

FAKTA

Suvipihalla!-vierailukohteet

Hamarin puutarha, Kyyköntie 68, Loimaa.
Hamarin puutarhassa touhutaan jo neljännessä sukupolvessa. Puutarhassa on useita monilajisia ja rönsyileviä istutuksia, keittiötarha, oleskelupaikkoja sekä kaksi kasvihuonetta ja puutarhavaja. Lasten kahvilasta saa ostaa pientä suolaista ja makeaa puutarhassa nautittavaksi. Puutarhassa voi vierailla klo 11-15.

Tiina ja Rauno Valtanen, Pirttikulmantie 55, Loimaa, Majanoja.
Pihapiirissä kukkamaista, nurmikkoa ja hyötypuutarha kasvihuoneineen. Pohjoispuolella metsikköä ja pihapiirissa erilaisia maatalouteen liittyviä rakennuksia. Tien toisella puolella on kuivuri, jonka eteen voi myös jättää auton. Kävijöitä odotetaan klo 11-17.

Ari ja Marjaana Arvonen, Kustaantie 16, Loimaa.
Pieneen pihaan mahtuu iloa ja hyötyä sekä silmille että vatsalle. Puutarha ja piha ovat omistajien hoidossa nyt neljättä kesää. Parkkitilaa on Turuntien varren levityksellä. Paikalla voi poiketa klo 10-15.

Tapio ja Ritva Koskinen, Vakkatie 554, Loimaa.
Piha on Loimijokeen rajoittuva 50-vuotias mökkipiha. Pihan isäntä on harrastanut rakentamista ja emäntä pitää kukkasista ja kivistä. Mehua tarjolla. Avoinna klo 12-18.

Satu ja Yrjö Tuominen, Uotilantie 53, Loimaa.
Maatilan piha kallion kyljessä ja pieni museo hallin yläkerrassa. Paikalla on hyvät parkkipaikat ja kahvitarjoilu. Vieraat ovat tervetulleita klo 11-16.

Eeva ja Paavo Kaukainen, Välimettänlenkki 45, Loimaa.
Viihtyisällä pihalla on runsaasti pensaita, puita, perennoja ja kesäkukkia, kuten kukintansa aloittaneita pasuunoja ja daalioita. Huvimaja ja sauna täydentävät keväästä syksyyn rehevää pihaa. Paikalla kahvitarjoilu sekä myynnissä leivonnaisia ym. Pihaan voi tutustua klo 10-16.

Seija Strander, Siepparinkuja 14, Loimaa.
Metsäinen puutarha, puita, pensaita ja perennoja luonnonkivipolkujen varsilla. Huvimaja ja istumapaikkoja löytyy myös. Vierailuaika klo 11-17.

Liisa ja Matti Jokinen, Köyliönkyläntie 781, Loimaa, Kojonkulma.
Pihassa on pitkiä kukkapenkkejä, paljon erilaisia puita ja kaikenlaista muutakin. Piha on avoinna koko päivän.

Arja ja Eino Littunen, Seikunmaantie 677, Loimaa.
Kesäasunto, jonka pihalla on erilaisia puita, pensaita ja istutuksia. Voimakkaat kuusiaidat rajaavat puutarhaa. Ulkorakennuksessa kirppis. Parkkitilaa löytyy tien toiselta puolelta. Vierailuaika klo 11-16.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän