Pylvään romahtaminen harvinaista, mutta Metsämaalla sama sattui neljä vuotta sitten

0
FINGRID OYJ

LOIMAAN SEUTU Kantaverkkoyhtiö Fingrid paikallisti melko nopeasti maanantaisen sähkönjakeluhäiriön aiheuttaneen vauriopaikan. Sähkönjakelu keskeytyi maanantaina klo 00:51, kun Metsämaalla sijainnut 110 kV:n sähköpylväs romahti maahan.

Vaikka vian alkuperä saatiinkin selville jo yöllä, korjaaminen kestää sekä vauriopaikan sijainnin että meneillään olevan linjatyön vuoksi poikkeuksellisen pitkään.

– Paikalle on haasteellista mennä ja kuljettaa kalustoa, Fingridin valvomopäällikkö Arto Pahkin kertoo.

Sähköpylväs oli tullut teknisen ikänsä päähän. Tämänhetkisen tiedon mukaan pylväs alkoi kuumentua ja sen rakenteet pettivät. Pahkinin mukaan tiedossa ei ole, että onnettomuus olisi aiheuttanut maastopalo- tai loukkaantumisvaaraa. Hän ei myöskään näe syytä epäillä, että onnettomuutta olisi edeltänyt minkäänlaista epäilyttävää toimintaa kuten infrastruktuuriin kohdistunutta sabotaasia.

– Tässä on kyseessä rakenteellinen vaurio, eikä mukana ole ketään ulkopuolisia.

Kantaverkkoyhtiö uusii parhaillaan 400/110 kV:n linjaa Huittisten ja Forssan välillä. Työmaa olisi ehtinyt noin kuukauden kuluttua nyt romahtaneen pylvään kohdalle.

Vastaavat linjan vaurioitumisesta johtuvat sähkönjakelun keskeytykset ovat Pahkinin mukaan poikkeuksellisia.

– Isossa kuvassa tällaiset tapahtumat ovat harvinaisia, mutta jos katsotaan Loimaan ympäristöä, niin vuonna 2020 sattui vastaavanlainen pylväsrikko. Silloinkin tapahtumapaikka oli melko lähellä Metsämaata.

Pahkinin mukaan sähkökatko oli tuolloin vain muutamien tuntien mittainen. Linjatyön vuoksi varasyötteitä ei ole tällä kertaa saatavilla, ja sähkötön alue on huomattavan laaja. Maanantai-iltapäivällä 2 713 asiakasta oli edelleen ilman sähköjä.

Pahkin toivoo, että korjaustyöt etenevät hyvin ja sähköt saadaan palautettua tiistain aamuyhdeksään mennessä kaikkialle.

– Tilannetta hoitaa Fingrid yhdessä palveluntuottajiensa kanssa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän