Rompepäivä, Kaupparalli ja Kone-Sarka – kolmen tapahtuman kimppa vokottelee yhdessä kansaa Loimaalle elokuun alussa

0
Elsa Hietala Suomen Maatalousmuseo Sarasta, Loimaan Kauppa ja Palvelut -yhdistyksen koordinaattori Merikerttu Mutala-Akparibo ja Rompeaktiivit Pirjo Mäenpää ja Sune Orell kaivelivat legendaaristen Rompelippisten arkistoa. Lippikset menevät näytille juhlanäyttelyyn.

Elokuun ensimmäisenä lauantaina pengotaan aarteita Peltoisten kylään levittäytyvässä perinteisessä Rompepäivässä ja keskustassa on Kaupparalli, joka ennen kulki RompeLoimaa-nimellä. Suomen maatalousmuseo Sarassa on Kone-Sarka, näyttelytapahtuma vanhoille maatalouskoneille ja kohtaamispaikka koneharrastajille.

– Pääkysymys on, että miten kaikista parhaiten tapahtumat pystyvät hyödyttämään toisiaan. On huippujuttu, että on näin monta tapahtumaa samana päivänä ja kyetään tuomaan tapahtumia yhdessä esiin, Suomen maatalousmuseo Sarassa työskentelevä Elsa Hietala sanoo ja kiittää Loimaan kehittämisjohtaja Paavo Laaksosta aloitteentekijäksi yhteistyössä.

Päivälle ja sen triplatarjonnalle yritetään saada näkyvyyttä yhdessä – ja sanan tapahtumista voisikin laskea leviävän kolminkertaisen tehokkaasti, kun tapahtumat kertovat eteenpäin niin itsestään kuin kumppaneistaan ja päivän monenlaisesta tarjonnasta.

Loimaan Kauppa ja palvelut -yhdistys organisoi Kauppalabussit kiertämään kaupunkia ja kolmen tapahtuman väliä nonstoppina.

– Oman auton voi siis parkkeerata isoille marketeille tai Peltoisiin ja kulkea kätevästi bussilla muualle. Kiitos sponsoreiden, bussit ovat ilmaisia käyttäjille, Loimaan kauppa ja palvelut -yhdistyksen koordinaattori Merikerttu Mutala-Akparibo kertoo.

Bussit pysähtyvät marketeilla, Kauppatorilla, Turuntiellä, Väinämöisenkadulla sekä Sarassa ja rautatiesillan pielessä Peltoisissa sijaitsevan vanhan myllyn luona.

Parhaillaan kalastellaan Kaupparalliin yhdistyksiä, yrityksiä ja seuroja sekä muita tahoja esittelemään toimintaansa.

– Vielä ehtii ilmoittautua näytteileasettajaksi. Kaikille liikkeille viestitetään, että nämä toivottavasti Kaupparallin positiivisessa hengessä pitävät ovensa auki, olisivat tapahtumapäivänä näkyvillä, ja käyttäisivät asiakasvirran hyväkseen.

– Torilla lavalla nähdään iloisen mielen ohjelmaa koko perheelle, lapsille suunnattu ohjelma on aamupäivällä.

Torilla vierailee samana päivänä myös Suurtori, joka toi torikauppiaita tavallista enemmän Loimaalle viimeksi vappuna.

– Kone-Sarka järjestetään yhteistyössä Loimaan Pienviljelijäyhdistyksen kanssa ja kutsu tuoda omia harrastetraktoreita näytille on lähtenyt myös laajemmalle. Kahvit ja makkarat tarjotaan, jos tulee paikalle museoajoneuvoikäisellä traktorilla, Elsa Hietala lupaa.

Hän on perehtynyt yhteistyön merkeissä Rompepäivän historiaan arkistoihin tutustumalla ja rompeaktiiveja haastattelemalla.

– Materiaalista koostetaan näyttely, joka tulee tapahtumapäivää edeltävän viikon ajaksi mainostamaan Rompetapahtumaa Sarkaan. Rompepäivässä siihen pääsee tutustumaan Taidetalolla.

Näyttelyyn on tulossa myös pääasiaa – eli suorastaan kuuluisat, kirkkaankeltaiset Rompe-lippalakit. Lakkeja on arkistoitu muovilaatikoihin Rompe-tapahtuman suunnittelun hermokeskukseen Peltoisten kylätoimistoon.

Mutta mitä ihmettä, siististi viikattujen lippisten pinossa on myös punaisia lakkeja!

– Juu ja eräänä vuonna teetettiin myös kalastajanlakkimaisia päähineitä, Rompe-konkarit Pirjo Mäenpää ja Sune Orell paljastavat ja tietävät, että Rompe-lippis oli tapahtuman alkuvuosina punainen.

Rompepäivä, Kaupparalli ja Kone-Sarka Loimaalla 3.8.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän