Rompepäivillä on nähty muun muassa ”öljysheikki”

0

Loimaa/Peltoinen
Oona Tepponen
Alkuvuosina Rompepäivät oli paljon muutakin kun kirppistapahtuma. Loimaan Lehden arkistoista selviää, että vanhan torin ympäristössä järjestettiin Romppeiden alkuvuosina muun muassa aasi- ja poniratsastusta, vanhojen moottoriajoneuvojen näyttelyjä, muotinäytöksiä ja musiikkiesityksiä.
Vuoden 1995 Rompepäivistä kertovaan lehtijuttuun on listattu paikalla olleita esiintyjiä: Eija Kourimo, Jamppa Tuominen ja Sulttaani Ait Ikili. Siis hetkonen, oikein sulttaani?
Vieraan vallan valtionpäämiehestä ei sentään ole ollut kyse, vaan sheikin asussa 29 vuotta sitten rompekansaa viihdytti Matti Mäkilä. Oikeastaan hänen oli tarkoitus esittää öljysheikkiä eikä sulttaania.
– Veikko pyysi minua juontamaan ja suostuin sitten. Hän oli siihen aikaan Esson päällikkö, öljyasiat olivat mielessä, ja minulla sattui olemaan varastossa sheikin asu, jonka olin matkoiltani ostanut, Mäkilä muistelee Ait Ikilin hahmon syntymistä.
“Veikolla” Mäkilä viittaa tietenkin Veikko Katajaan, jota hänen mukaansa pidetään koko tapahtuman alullepanijana.
– Muistan edelleen sen päivän, kun tässä touhuttiin, ja Veikko alkoi puhua tapahtuman järjestämisestä. Aluksi toppuuttelin, että ehditäänkö me nyt sellaista, mutta sitten aloinkin komppaamaan Veikkoa. Ja hyvä niin, sillä onhan Romppeista muodostunut merkittävä tapahtuma Loimaalle.
Öljysheikin esiintyminen Rompepäivillä johti seuraavina vuosina muun muassa siihen, että itse Nilsiän Öljysheikki vieraili Loimaalla. Kyseessä oli kylähullunakin pidetty Tauno Kuosmanen, joka jalosti ja myi öljyjä 70- ja 80-luvuilla. Vierailun vuosilukua Mäkilä ei enää muista.
– Nilsiän öljysheikki kiersi siihen aikaan vaimonsa kanssa ja myi öljyä pienissä pulloissa. Hän oli oikea vetonaula, jonka kaikki halusivat silloin nähdä livenä.
Sittemmin ohjelman osuus on Rompepäivillä pienentynyt ja myyjät ovat nousseet suurempaan rooliin. Mäkilä muisteleekin, etteivät kirpputorit olleet vielä 90-luvun alkupuolella kovin suosittuja. Sen jälkeen suosio on kuitenkin kasvanut kasvamistaan.
– Ihmeteltiin, kun myyjät lisääntyivät vaan joka vuosi. Kyllä tämä oli Veikolta todella osuva idea. Ei hän välttämättä itsekään olisi uskonut, että tästä tulee näin merkittävä ja laajalti tunnettu tapahtuma.
Sittemmin Mäkilä on osallistunut Rompepäiville kävijän ja ostajan roolissa. Muutama kerta on jäänyt väliinkin, mutta usein hän käy paikalla vähintään “kurvaamassa”. Niin on suunnitelmana tänäkin vuonna.
Myös löytöjä on tehty vuosien varrella. Vanha gramofoni on edelleen sellainen, jota soitetaan aina, kun kylään tulee vieraita. Sekä vanhan soittimen että siihen sopivia savikiekkoja Mäkilä on löytänyt juuri Rompetorilta.
– Se toimii tänäkin päivänä ja on edelleen esillä, aitiopaikalla.
Rompe sanana on Mäkilän mielestä monikäsitteinen, eli juuri sopiva kuvaamaan sitä tavarapaljoutta, joka taas viikonloppuna levittäytyy Peltoisten alueelle.

Juttuun on tehty muutos 1.8.2024. Alkuperäisessä jutussa oli nimivirhe: sen mukaan Nilsiän öljysheikin nimi oli Tauno Valtonen. 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän