Runsaat 1 900 asiakasta vietti vuorokauden sähköttä – verkkoyhtiöt eivät korvaa välillisiä vahinkoja

0
Sähkökatkon aiheutti kantaverkon alueella sijainnut ja 1970-luvulla käyttöön otettu pylväs, joka kärähti. Kuvituskuva.

LOIMAAN SEUTU Sallila Sähkönsiirron verkkoalueeseen kohdistunut sähkökatko on ohi. Sähköt palasivat viimeisiinkin käyttöpaikkoihin tiistaiyöllä 30.7. klo 00:21. Sallila-yhtiöiden toimitusjohtaja Tarja Heinonen kertoo, että sähköttömiä asiakkaita oli maanantain ja tiistain välisenä yönä runsas 1 900 Huhtamossa, Punkalaitumella ja Loimaalla muun muassa Hirvikosken alueella.

Sähkökatko alkoi maanantaiyöllä 29.7. klo 00:51, kun Fingridin kantaverkossa Metsämaalla sijainnut 1970-luvulla pystytetty puinen sähkötolppa kuumeni ja kärähti.

– Meillä on se käsitys, että pylväs syttyi palamaan mahdollisesti maadoitusjohdossa olleen hapettuneen liitoksen vuoksi. Harvoin tällaiset pylväät ihan loimottamalla palavat, ei se mikään valtava roihu siis ole ollut, Heinonen arvioi puhelimitse ja suuntasi samalla Sallilan ja Fingridin väliseen palaveriin, jossa tapahtunutta käydään läpi.

Koska vika oli kantaverkossa, sähkökatko ei näkynyt Sallilan häiriökartassa. Myöskään sähkönjakelun keskeytymisestä hälyttävät tekstiviesti-ilmoitukset eivät lähteneet asiakkaille.

Sähkönjakelun keskeytyminen vaikutti laajasti Loimaan seudun asukkaiden elämään. Puhelinverkot toimivat heikosti ja moni asukas suri esimerkiksi sulaneita pakasteitaan.

Heinonen neuvoo olemaan korvausasioissa yhteydessä ensisijaisesti omaan vakuutusyhtiöön, sillä verkkopalveluehtojen mukaisesti kantaverkossa ollut vika ei ole Sallilan korvausvastuun piirissä ja Fingridkään ei korvaa menetyksiä.

Sallila on ollut koko vuoden poikkeuskytkentöjen varassa, sillä Fingrid on uusinut 400/110 kV linjaansa Huittisten ja Forssan välillä. Tarja Heinonen kertoo, että Sallilalla on normaalisti yhdeksän sähköasemaa käytössään, mutta poikkeustilanteen vuoksi asemia on ollut vain kolme.

– Tämä rajoitti meidän mahdollisuuksiamme korvaavien kytkentöjen löytämiseen, ja tämän enempää emme niitä millään löytäneet. Jos olisimme olleet uhkarohkeita, olisimme voineet saada aikaan suurempia vahinkoja. Meidän piti koko ajan laskea ja simuloida vaihtoehtoja.

Sähköä ei liiemmin hellinnyt niille, joilla on aurinkopaneelit.

– Turvallisuusmääräysten mukaan jos taustaverkkoon tulee keskeytys, aurinkovoiman tuottaminenkin keskeytyy. Jos verkossa on vika ja aurinkovoimaa tuottava sähköliittymä lykkääkin verkkoon samaan aikaan sähköä, niin se voi kirpaista siellä, missä vikaa korjataan.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän