Sähkökatkon aiheuttajaksi selvinnyt Metsämaalla kaatunut suuri pylväs – kaatumissyy ei vielä tiedossa

0
Sähkökatkon syyksi on paljastunut kaatunut pylväs. Kuvituskuva Hennijoen sähkölinjalta, joka ei liity suoraan tapaukseen.

LOIMAA Loimaan seudulla aiheutuneen laajan sähkökatkon syyksi on selvinnyt 110 kV:n sähkölinjalla kaatunut pylväs. Maanantaiaamuna tavoitettu Sallila-yhtiöiden toimitusjohtaja Tarja Heinonen kertoo pylvään olevan vaikeassa paikassa Metsämaalla, metsän keskellä.

– Sähkönsiirron porukka tekee töitä, että korvaavia kytkentöjä saataisiin. Emme ole käyneet itse paikan päällä, emmekä mene, sillä emme halua olla tiellä.

Heinonen ei voi sanoa varmaksi, kuka kaatuneen sähköpylvään luona tilannetta selvittää, mutta hän arvelee kantaverkkoyhtiö Fingridin ohjanneen tehtävän ulkopuoliselle urakoitsijalle. Sallila on pitänyt poikkeuksellisen tilanteen aikana yhteyttä Fingridin suuntaan, mutta kaikkea ei maanantaiaamuun mennessä ollut Fingridinkään kautta tullut tietoon.

– Syytä pylvään kaatumiseen voi tässä vaiheessa vain arvailla, mutta sabotaasilta tämä ei vaikuta. Luultavasti kaatuminen johtuu muista syistä, Heinonen rauhoittelee.

Toimitusjohtaja pahoittelee, että Sallilan oma tiedottaminen oli etenkin sähköjen katkettua maanantaiyönä klo 00:51 hitaampaa kuin olisi toivottavaa tilanteessa, jossa jakelu katkeaa Huittista lukuun ottamatta koko Sallila Sähkönsiirron verkkoalueella.

Tilanteen etenemisestä tiedotetaan Sallilan verkkosivuilla. Tämänhetkisen tiedon mukaan sähkökatko kestää pahimmillaan tiistaiaamuun klo 9 asti Metsämaalla, Punkalaitumella ja osassa Loimaata.

Sähköt on saatu palautettua Ypäjälle ja osaan Loimaata.

– Olemme haasteellisessa tilanteessa itsekin, sillä Fingridin 400/110 kV:n linjatöistä johtuen olemme olleet koko vuoden poikkeuksellisessa kytkentätilanteessa. Nyt, kun sähköverkkoon kohdistui ulkopuolinen vika, korvauskytkentävaihtoehtojen hakeminen on vaikeaa.

Korvaavia kytkentöjä on pyritty löytämään alueille, joissa sähkönjakelu on kriittisintä. Tällaisiksi sijainneiksi Heinonen mainitsee muun muassa sosiaali- ja terveydenhuollon toimipaikat ja palvelukeskukset. Osa paikoista on Heinosen mukaan varautunut pitkiin sähkökatkoihin paremmin, osa huonommin.

Kotitalouksia on ohjeistettu varautumaan 72 tunnin kotivaralla. Heinonen toteaa, että nyt varautumisen tärkeys konkretisoituu. Kylmälaitteita ei hänen mukaansa kannata turhaan availla, mutta toisaalta sähkökatko voi olla osassa kotitalouksista niin pitkä, että elintarvikkeet pilaantuvat joka tapauksessa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän