Suvipihoilla otettiin rennosti ja haettiin ideoita

0
LOIMAA – Aamut alkavat sakset kädessä, nypimme pelakuut sun muut, Liisa Jokinen kertoi hänen ja Matti-puolisonsa arjesta, jonka keskiössä puutarha isolta osin on. Töitä ei kuitenkaan ole liikaa, hän vakuutti ja kertoi puuhastelun tuovan mukavaa yhteistä tekemistä ja mielenrauhaakin.
– Keskustelemme paljon puutarhan hoitamisesta ja siitä, mitä siellä pitäisi tehdä.
Matti ja Liisa Jokisen puutarhaa hoidetaan vanhaa kunnioittaen. Mukana oleville pihoille Loimaan Seudun Puutarhaseura lahjoitti Tammelan kaunotar -puistosyreenin. MAIJA PALOPOSKI
Sunnuntaina Jokiset avasivat pihansa kaikille muillekin kiinnostuneille, kun Loimaan Seudun Puutarhaseuran ja Loimaan Lehden järjestämässä Suvipihalla!-tapahtumassa pääsi jälleen luvan kanssa ihastelemaan pihoja ja puutarhoja. Tempauksen tavoitteena on tukea puutarhaharrastusta, innostaa pihatöihin, jakaa ideoita ja myös tutustuttaa ihmisiä toisiinsa.
 – Kävijät ovat olleet yllättyneitä vanhasta pihapiiristä, jota ei edes yritetä laittaa moderniin muottiin, Jokiset kertoivat 1780-luvulla perustetusta tilasta.
– Eikä kukaan ole moittinut, Matti lisäsi hymyillen.
Päinvastoin, kiertelijät olivat liikkeellä iloisin mielin ja kiittelivät mahdollisuudesta hakea inspiraatiota ja kysellä istutusvinkkejä. Alastarolaiset Asta ja Juhani Suominen ihailivat Jokisten pitkää ja näyttävää pelargoniariviä.
– Tykkään itsekin puutarhatöistä, kukkasista ja kasveista yleensä. On kiva katsella, mitä toiset ovat laittaneet, ja kun näkee erilaisia kasveja, voi kysellä, missä ne viihtyvät, Asta kertoi.
Suomisille pihakierroksille osallistumisesta on tullut jo kesäinen perinne, ja he pyrkivät käymään aina uusissa paikoissa.
– On hirveän mukavaa, kun pihoja avataan, olivat ne sitten kaupungissa, maaseudulla tai maataloja, kun samalla näkee elinpiiriä.
Riipputuoli on Laura Kopun lempipaikka, vaikkei hän siellä juuri ehdi istua. Hamarin puutarhan on aikoinaan perustanut hänen isoäitinsä. MAIJA PALOPOSKI
– Teen, mitä huvittaa, kuvaili Laura Kopu työskentelyään Hamarin puutarhassa, perheen kesäpaikassa, jossa kuluu lähes kaikki turkulaisnaisen vapaa-aika. Hän kehuikin Suvipihalla!-tapahtuman olevan kuin hänelle luotu: silloin pääsee juttelemaan samanhenkisten tyyppien kanssa kasvun ja kasvien iloista, omaa perhettä kun eivät kaikki jutut enää jaksa kiinnostaa.
– On ihanaa, kun ihmiset kuljeskelevat ja istuvat täällä, koska itse en koskaan ehdi istahtaa, hän nauroi ja kertoi pihan olevan vähän työleirityyppinen ratkaisu, jossa on niin hyötytarhaa, kasvihuoneita kuin kaikenlaisia istutuksiakin.
– Tykkään englantilaisesta puutarhatyylistä, rönsyilevästä ja runsaasta. Mulla onkin kaikkea sekaisin, perennoja ja pensaita, marjapensas voi kasvaa vaikka kukkapenkissä. Lisäksi kasvit vaihtavat säännöllisesti paikkaa, koska mieli muuttuu. Tämä on taide- ja terapiaprojektini.
Loimaan keskustasta liikkeelle lähtenyt Elina Suonsivu halusi aloittaa päivän Suopellolta Marjaana ja Ari Arvoselta, jotka ovat rakentaneet pihaansa neljä vuotta.
– Näyttää siis aivan upealta! Kun muistan, mitä tontilla oli ennen, niin hehän ovat ihan taikureita. Kun tulee sisälle, heti huomaa aidan, tuija-aidan ja hienon kivien reunustaman kukkapenkin. Kaikki on hienosti ryhmitelty ja lähtenyt kasvamaan.
Varmuudeksi Suonsivulla oli mukanaan kamera, jos vaikka omallekin pihalle tulisi bongattua vinkkejä. Tapahtumaa hän piti aivan mainiona.
– Olen odottanut koko kesän.
Arvosten tavoitteena on ollut helppohoitoinen piha, jossa pääosassa ovat lukuisat hyötykasvit, kuten omenat, luumut, kurkut ja salaatit. Arvoset kertoivat asuneensa monessa omakotitalossa, joten puurtaminen pihoilla on tullut tutuksi. Töitä ei kuitenkaan tehdä joka päivä, vaan rennostikin osataan ottaa.
– Lempipaikkamme on keinu, siitä aina tapellaan, että kumpi saa maata lasiterassin keinussa, Arvoset nauroivat.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän