Tärkeät yksityistiet

0
Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin mukaan Suomessa on yksityisteitä noin 370 000 kilometriä, kun taas valtion hallinnoimia on noin 80 000 kilometriä. Yrityksiä yksityisteiden varrella on jotakuinkin 30 000 ja maatiloja 40 000. Puurekkoja niiden varrelta lähtee joka päivä noin 4 000. Asukkaita yksityisteiden varrella on puolisen miljoonaa ja teiden käyttäjiä kaksi miljoonaa.
Yksityisteillä on näin varsin tärkeä rooli Suomen tieverkostossa paitsi metsäteollisuudelle, maatalousyrityksille myös yksityisille ihmisille. Puhumattakaan huoltovarmuudesta.
Tiekuntien on mahdollista hakea suurempiin tienparannuksiin valtiolta avustusmäärärahaa, joka on enimmillään 70 prosenttia tavanomaisissa parantamiskohteissa ja 85 prosenttia merkittävimmissä siltakohteissa.
Tienparannustaivaalle on kuitenkin ilmestynyt tummia pilviä, sillä valtionavustusten määrärahat ovat loppuneet. Kun vielä viime vuonna rahaa oli jaossa oli noin 23 miljoonaa euroa, tänä vuonna sitä on enää 8,5 miljoonaa euroa. Esimerkiksi Varsinais-Suomen Ely-keskus myöntää nyt avustusta vain kiireellisiin silta- ja rumpukohteisiin, joissa liikenne uhkaa katketa kokonaan.
Tien kunnon ylläpito ei ole halpaa lystiä, ja ilman valtion ja kuntien tukea rahoitustaakka on kestämätön yksityisteiden ylläpitäjille. Me jokainen tarvitsemme näitä väyliä, jos ei muuten, niin ainakin elintarvikkeiden saatavuuden turvaamiseksi.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän