Alastaron seurakuntatalon sisäilmassa pahoja ongelmia – muutto edessä vuonna 2026?

0
Alastaron seurakuntatalossa on sisäilmatutkimusten perusteella eristepölyä. Kiinteistöpäällikkö Anni Mainelan mukaan seurakunta etsii väistötiloja varhaiskasvatuksen päiväkerholle. LARI KIVIRANTA

LOIMAA/ALASTARO Alastaron seurakuntatalon kunto ja päiväkerhon väistötilat puhuttivat tiistain Kopeissa (LL 27.8.). Kopittelijan mukaan päiväkerholaiset ovat kokoontuneet pihalla sisäilmaongelmien vuoksi. Toimitukseen tuli aiemmin myös toinen yhteydenotto, joka koski seurakuntataloa.

1970-luvulla rakennetussa Alastaron seurakuntatalossa on tilat varhaiskasvatuksen päiväkerholle, joka kokoontuu kahdesti viikossa. Lisäksi seurakuntatalossa on diakonin työskentelytila ja sali, jota on vuokrattu ulkopuolisille.

Loimaan seurakunnan kiinteistöpäällikkö Anni Mainela, mikä Alastaron seurakuntatalon tilanne on?

– Seurakuntatalossa on tehty sisäilmatutkimuksia, sillä osalle tilassa oleskelleista ja henkilöstöstä on tullut oireita. Tutkimusten tulokset saatiin perjantaina, ja ne lähetettiin terveystarkastajalle, jotta saamme virallisen lausunnon. Selvityksen mukaan ilmassa on eristepölyä, jonka määrä ylittää suositukset moninkertaisesti. Tilanne näyttäisi olevan kaikkein pahin varhaiskasvatuksen kerhotiloissa, ja siksi siellä ei ole järjestetty kerhoja. Diakonin työtila sijaitsee sellaisessa osassa rakennusta, jossa tilanne ei ole niin paha. Asiasta on keskusteltu diakonin kanssa ja häntä on ohjeistettu, ettei hän olisi tiloissa, jos oireita tulee. Vuokrattavia tiloja ei ole vuokrattu.

Onko tarkoitus, että päiväkerholaiset kokoontuvat jatkossakin ulkona?

– Maanantaina päiväkerho järjestettiin ulkotiloissa, mutta he ovat olleet myös sisällä kirkossa. Olemme etsineet aktiivisesti muita tiloja, ja toiminta on nyt ensi viikosta siirtymässä Nordean vanhaan kiinteistöön. Tarkoitus olisi, että kun kirkon monitoimitilahanke saadaan valmiiksi, kerhot siirtyvät sinne.

Millaista monitoimitilaa kirkkoon on suunniteltu ja millä aikataululla?

– Ensi vuonna on suunnittelu, ja toteutus on vuonna 2026. Alustavasti olemme suunnitelleet, että kerhot ja diakonin tila siirrettäisiin kirkon toiseen siipeen. Monitoimitilasta on tarkoitus tehdä sellainen, että se sopii monenlaiseen toimintaan, esimerkiksi pienempiin kahvitilaisuuksiin ynnä muihin.

– Monitoimitilan toteutus vaatii jonkin verran tekniikan uusimista. Talotekniikka on vanhaa ja aiheuttanut ongelmia, esimerkiksi viime talvena jäätyivät sekä vesi- että viemäriputket. Kirkosta täytyy myös poistaa penkkejä, ja kevyitä väliseiniä on rakennettava. Suunnitteluun on varattu rahaa edellisessä talousarviossa, ja tulevaan talousarvioon varataan rahaa toteutukseen.

Alastaron kirkko oli määrä maalata jo vuonna 2023, mutta maalaus on edelleen suorittamatta. Milloin tämän aika on?

– Julkisivumaalaus siirtyi kesälle 2025. Se tulee kilpailutukseen nyt syksyllä, ja toivon mukaan hankkeeseen saadaan Kirkkohallitukselta avustusta. Sitten, kun nämä toimenpiteet on tehty, kirkko on aika kattavasti remontoitu.

Juttua muokattu 30.8. klo 13:28. Lisätty tieto siitä, että päiväkerholle on löytynyt väistötilat Nordean entisestä kiinteistöstä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän