Ensimmäiset hehtaarit jo laarissa – asiantuntijan mukaan huippusadosta jäädään kauas

0
Matti Laaksosen pelloilla aloitettiin puinnit neljä päivää sitten. Puintihetkellä rukiin kosteus oli 19 prosentin luokkaa. KATRIINA REIJONEN

LOIMAA, YPÄJÄ Syysviljojen puinti on alkanut ensimmäisten peltojen osalta. Ypäjäläisen Matti Laaksosen pelloilla puinnit käynnistyivät rukiin kuivuttua odotettua aikaisemmin. Kosteusprosentti oli puintihetkellä 19. Puimurin hytistä tavoitetun Lauri Paloposken mukaan laariin saadaan korjattua vaihtelevalla menestyksellä satoa.

– Paremmin saisi tulla. Välillä on hyviä kohtia, välillä huonompia, Paloposki kuvaili kahdeksan ja puolen hehtaarin peltoa, jota puitiin keskiviikkona kahden puimurin voimin.

Viljakärryä tyhjentämään lähtenyt Matti Laaksonen yhtyi Paloposken näkemykseen.

– Sato on keskinkertainen, Ypäjällä poudan kiusaama. Alkukesä oli niin kuiva.

Laaksonen kertoo, että puitavaa ruista on noin 60 hehtaaria omat ja poikien pellot yhteenlaskettuna.

– Muutama pelto olisi vielä. Pahinta olisi, jos nyt tulisi kovin lämmintä ja kosteaa, sillä silloin ruis voi ruveta itämään. Mutta tämä on nyt tämmöistä kuin on.

ProAgria Länsi-Suomen kasvintuotannon asiantuntija Jenni Lukkaroinen näkee suuria peltokohtaisia eroja siinä, miten lähellä puinnit ovat ja millaisiin korjuutonneihin viljelijät pääsevät.

– Syysviljojen suhteen ollaan vähän aikaisessa, mutta heinien osalta aikataulu on ihan normaali. Paljon riippuu siitä, mihin aikaan keväällä on päästy kylvämään. Alkukesän kuivuus on verottanut satoa, sillä ensimmäiset sateet olivat kovin paikallisia. Mikään huippuvuosi tästä ei ole tulossa.

Lukkaroinen toteaa, että epävakaa sää hankaloittaa syystöiden suunnittelua.

– Kun nurminadan puinti alkoi, alkoi sataa, vaikka sadetta ei ollut luvattu.

Kosteutta ei nyt toivota.

– Joissain paikoissa kasvusto on jo laossa, ja siellä kosteus on erityisen huono asia. Ja muutenkin, jos puintikauden aikaan on kovin märkää, punahomeen riski kasvaa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän