Etsimässä tunnelmaa ja tilanteita

0
Valokuvanäyttely “Maapallon toisella puolen” vie katsojan Australiaan ja Uuteen-Seelantiin. Leena Tuomisen oma suosikki on esillä näyttelykuvien keskellä. – Kuva oli otettava juuri sillä hetkellä. Tilanteet tulivat yllättäen, aina oli oltava valmiina.

Loimaan Kebab-Pizzeriassa, entisessä Jaskan kahvilassa esillä oleva Leena Tuomisen valokuvanäyttely “Maapallon toisella puolen” vie katsojan Australian ja Uuden-Seelannin maisemiin.

Näyttelyssä esillä olevat kuvat ovat vuodelta 2012, kun Tuominen teki ystäviensä kanssa kauan suunnitellun matkan Australiaan ja Uuteen-Seelantiin.

– Uusi-Seelanti ajettiin läpi autolla, ja sieltä lensimme Australian itärannikolle. Kävimme esimerkiksi Sydneyssa ja Keski-Australian aavikolla, jossa meillä oli valmis retkipaketti, Tuominen muistelee.

Reissussa ollessaan Tuominen otti vajaa 10 000 valokuvaa, joista hän valikoi parhaat. Niissä näkyvät matkan kohokohdat, joihin Tuominen palaa mielessään edelleen.

Valokuvausharrastuksen Tuominen aloitti 11-vuotiaana joululahjaksi saadulla Minolta-filmikameralla. Hänen vanhempansa kannustivat aina ottamaan kuvia, ja niinpä filmirullalle tallentui lukuisia hetkiä.

– Perheessä kannustettiin valokuvaamaan, ja nyt jo edesmennyt isäni piti tärkeänä, että kuvia otettiin esimerkiksi sukujuhlista. Sain häneltä myös aina rakentavaa palautetta: millaisia kuvat olivat teknisesti ja miten pystyisin parantamaan niitä.

Vuonna 2005 Tuominen vaihtoi filmin digikameraan, ja sen jälkeen hänellä on ollut useita kameroita. Vakiokalustoon kuuluvat pokkari ja järjestelmäkamera, ja viimeisimmän puhelimensa Tuominen osti myös sillä periaatteella, että siinä on mahdollisimman hyvä kamera.

– Olen tottunut siihen, että kuljen joka paikkaan kamera kädessä ja dokumentoin sitä, mitä tapahtuu.

Valokuvaamisessa Tuominen pitää erityisesti hetkien tallettamisesta. Omien sanojensa mukaan hän ei ole teknisesti kovin taitava kuvaaja eikä ymmärrä kameratekniikasta kovin paljon, mutta hetkien ikuistaminen kiinnostaa.

– Kauniit maisemat kiehtovat, ja on hienoa, kun saa otettua kauniin kuvan jostakin. Lisäksi minulla on 4- ja 7-vuotiaat lapset, ja heitä tulee tietysti valokuvattua. On ihanaa, kun kuvaan saa lasten ilmeet, eleet ja sellaisen riemun, jota heissä on.

Loimaan Kameroiden toimintaan Tuominen lähti mukaan muutettuaan Loimaalle.

– Näyttelyä ei olisi tullut järjestettyä ilman kamerakerhon tukea. Kuvat ovat olleet minulla jemmassa kotona, osa seinillä, osa kaapeissa. Nyt ne pääsivät taas esille.

Leena Tuomisen valokuvanäyttely Maapallon toisella puolella – välähdyksiä Uudesta-Seelannista ja Australiasta 15.9. asti Loimaan Kebab-Pizzeriassa (ent. Jaskan kahvila).

Oona Tepponen

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän