Hurrikaanin puheenjohtaja Harri Syväsalmi on kuollut

0
Harri Syväsalmi. Kuva: LL arkisto / Joonas Alanne.

LOIMAA Lentopalloseura Loimaa-Hurrikaanin hallituksen pitkäaikainen puheenjohtaja Harri Syväsalmi on kuollut 71-vuotiaana. Hän menehtyi maanantaina jouduttuaan saattohoitoon perjantaina. Syväsalmelta löydettiin eturauhassyöpä huhtikuussa vuonna 2020. Vuoden 2024 alussa sairaus oli remissiossa.

Hurrikaanin hallituksen varapuheenjohtaja Kari Mylen toteaa poismenon tulleen yllätyksenä, vaikka sairaus olikin tiedossa.

– Niin kuin aina, kyllä tällainen lopulta aina yllättää, hän pahoittelee.

Mylen sanoo Syväsalmen toimineen Hurrikaanin puheenjohtajana kuuden, seitsemän vuoden ajan, ja jo sitä ennen hän oli hallituksen jäsen.

– Olen tuntenut hänet siitä asti, ja hän nautti koko Hurrikaani-yhteisön kunnioitusta. Menetys on iso.

Samalla Mylen lähettää osanoton koko Hurrikaani-yhteisön puolesta omaisille ja toivoo heille jaksamista.

Syväsalmen puheenjohtajuus oli Hurrikaanille ainutlaatuinen tilanne.

– Oli merkittävää, että se saimme puheenjohtajaksi niin tunnetun urheiluvaikuttajan. Hänhän toimi loppuun asti myös Suomen Lentopalloliiton varapuheenjohtajana.

Syväsalmi muutti Loimaalle vuonna 2010. Hurrikaanin toimintaan hän toi Mylenin mukaan näkemyksellisyyttä.

– Hän näki, kuinka tärkeä menestyvä urheilujoukkue on koko seutukunnalle.

Mylen sanoo, että yhteistyö, yhdessä tekeminen ja kokeminen syveni Hurrikaanin ja Jankon välillä Syväsalmen aikana.

– Hän piti sitä erittäin tärkeänä.

Mylen sanoo, että myös reilun pelin henki kaikessa tekemisessä oli Syväsalmen sydämen asia.

– Hän oli hyvin tarkka näissä kahdessa asiassa ja niitä hän painotti.

Uuden puheenjohtajan valinta tulee eteen Mylenin mukaan elo-syyskuun vaihteessa vuosikokouksessa. Tulevaisuutta ei ole vielä ehditty miettiä tarkemmin.

– Mietimme, onko omassa porukassa halukkuutta jatkaa tehtävässä vai olisiko ulkopuolelta joku, joka olisi kiinnostunut kehittämään toimintaa. Viimeiseen saakka toivoimme, että Harri olisi pystynyt jatkamaan.

Perheystävä ja suomalainen urheiluvaikuttaja Risto Nieminen kertoo käyneensä perjantaina vierailemassa Syväsalmen luona.

– Ei ystävän menettäminen ole koskaan helppoa, vaikka se tässä iässä alkaa olla jo väistämätöntä.

Syväsalmi ja Nieminen tutustuivat 1970-luvun puolivälissä Opiskelijoiden liikuntaliiton hallituksessa.

– Siitä lähtien olemme ystäviä olleet. Harri on varmaan yksi tunnetuimpia suomalaisia kansainvälisesti urheilun maailmassa. Erittäin arvostettu ja fantastisen hyvä palavereiden ja kokouksien pitäjä, Nieminen sanoo.

1990-luvun puolivälin jälkeen Syväsalmi erikoistui etiikan puolelle urheilussa. Tätä kautta näkyviin jäi kädenjälki myös maailman tasolla.

– Hän oli hyvin värikäs ja räiskyvä persoonallisuus, omanlaisensa ja jopa ärhäkkä. Hän ei kainostellut vaan oli tilanteissa aina täysillä mukana. Harri varmaan ärsyttikin monia sellaisena, koska Suomessa ei siihen aikaan oltu tähän totuttu. Erittäin innostunut urheilusta ja yhteiskunnasta. Asiallinen ja helposti ihmisiin tutustuva, muistelee Nieminen.

Urallaan Syväsalmi toimi muun muassa opetus- ja kulttuuriministeriön liikuntayksikön johtajana ja Suomen urheilun eettisen keskuksen Suekin pääsihteerinä. Syväsalmi muistetaan muun muassa avainroolistaan Lahden MM-kilpailuissa 2001, jolloin hän toimi Maailman antidopingtoimisto Wadan pääsihteerinä. Tämän vuoden tammikuussa Syväsalmi palkittiin Urheilugaalassa Taustavoima-palkinnolla, joka jaettiin urheilumaailmassa monipuolisissa rooleissa toimineelle tekijälle.

Lentopallo oli rakas laji Syväsalmelle jo nuoruusvuosilta. Opiskeluaikoina Turussa Syväsalmi edusti Turun Tovereita. Vuonna 1977 Syväsalmi juhli lentopallon opiskelijoiden Suomen mestaruutta Turun yliopiston joukkueessa. Syväsalmi toimi viime päiviin saakka lentopallon Mestaruusliigassa pelaavan Hurrikaani-Loimaan puheenjohtajana ja Suomen Lentopalloliiton varapuheenjohtajana.

Kansainvälisten piirien vastuutehtävistä ensimmäisiä Syväsalmelle oli Helsingissä järjestettyjen yleisurheilun MM-kisojen vuoden 1983 kisakylän johtaminen. 1990-luvulla Syväsalmi toimi valtion liikuntahallinnon keskeisissä tehtävissä muun muassa silloisen opetusministeriön liikunta- ja nuoriso-osaston ylijohtajana.

Vuosituhannen vaihteessa Harri Syväsalmi käynnisti Maailman antidopingtoimiston Wadan ensimmäisenä pääsihteerinä koko maailman urheilun kannalta uraauurtavan työn ensin Lausannessa ja sitten Montrealissa.

Palattuaan valtionhallinnon tehtäviin kotimaahan Syväsalmen pääsihteerikaudella vuosina 2016–18 käynnistettiin Suekin toiminta.

Suekin nykyisellä pääsihteerillä Teemu Japissonilla on erittäin lämpimät muistot ja 1990-luvulta alkanut yhteinen työhistoria Syväsalmen kanssa.

– Harrilla on ollut todella merkittävä rooli sekä suomalaisessa että kansainvälisessä urheilussa. Hän oli todella vahvassa roolissa Wadan ensimmäisenä pääsihteerinä, joka oli haastava paikka.

Syväsalmi muistetaan myös roolistaan kilpailumanipulaation torjunnassa ja siinä, miten siihen Suomessa lähdettiin puuttumaan. Syväsalmi oli ratkaisevassa roolissa, jotta Euroopan neuvoston kilpailumanipulaation vastainen valtiosopimus syntyi.

– Pitkä ura, johon lukeutuu isoja ja merkittäviä avauksia. Syväsalmi on ollut vaikuttamassa todella moniin asioihin.

Japisson kertoo, että Syväsalmi oli parhaimmillaan, kun tiukoissa paikoissa piti löytää yhteinen linja.

– Harri pystyi yhdistämään pöydän ympärillä eri maiden erilaiset näkemykset ja omalla ihmislähtöisellä tavallaan löytämään yhteisen suunnan. Mitä vaikeampi paikka, niin sitä parempi Harri niissä oli.

Syväsalmen ehdoton vahvuus oli sosiaaliset taidot ja kansainväliset verkostot.

– Hän tunsi ihmisiä ja hänet tunnettiin. Viime viikolla olin integriteettiseminaarissa Australiassa ja siellä paikalliset kollegat erittäin kiitollisesti puhuivat Harrista ja pyysivät välittämään terveiset. Valitettavasti en ehtinyt niitä hänelle kertoa, Japisson harmittelee.

Eero Karisalmi
Juttua päivitetty kello 16.13: lisätty Kari Mylenin kommentit.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän