Hyvinvointialueelle esitetään yt-neuvotteluita – vaikutuksia arviolta 220 työsuhteeseen

0
Arkistokuva / LL

Varsinais-Suomen hyvinvointialue esittää aluehallitukselle yhteistoimintaneuvotteluiden aloittamista rakennemuutosten kiihdyttämiseksi ja pysyvien säästöjen saavuttamiseksi.

Suunnitelmilla saattaa olla merkittäviä henkilöstövaikutuksia.

Aluehallitus käsittelee asiaa tiistaina 27. elokuuta.

Nyt esitettävissä yt-neuvotteluissa ratkaisuja haetaan esimerkiksi arvioimalla, mitä tehtäviä voidaan jättää täyttämättä, mitä tehtävänkuvia tai työpaikan sijaintia tulee muuttaa sekä harkitsemalla määräaikaisten palvelussuhteiden tarvetta. Lomautuksista, osa-aikaistamisista ja irtisanomisista neuvotellaan yhtenä keinona.

Varhan tiedotteen mukaan ensimmäisten yt-neuvotteluiden on tarkoitus alkaa aluehallituksen päätöksen jälkeen elo-syyskuussa. Neuvottelut kestävät vähintään kuusi viikkoa.

Kokonaisuuteen liittyvien eri yt-neuvotteluiden piirissä on eri vaiheissa koko henkilöstö.

Merkittäviä muutoksia arvioidaan tässä vaiheessa tulevan noin 220 työ- tai virkasuhteen ehtoihin. Suunnitelmissa olevat muutokset koskettavat ensivaiheessa erityisesti henkilöstöä, joka ei ole asiakastyössä. Hyvinvointialueella työskentelee kaikkiaan 23 000 henkilöä.

Varhasta jää vuosittain eläkkeelle ja irtisanoutuu yli tuhat henkilöä. Nämä poistumat pyritään hyödyntämään täysimääräisesti.

– Asiakastyötä tekeviä ammattilaisia tarvitaan, vaikka työpaikan sijainti tai työnkuva uudistuksessa osalla todennäköisesti muuttuu. Johtamisrakenteiden uudistaminen sekä työn sujuvoittaminen ovat nousseet esiin monien sidosryhmiemme kehitystoiveissa, hyvinvointialuejohtaja Tarmo Martikainen sanoo tiedotteessa.

Varhan tiedotteen mukaan kaikissa muutoksissa varmistetaan potilas- ja asiakasturvallisuus.

Suunnitelmissa olevien henkilöstöön liittyvien pysyvien kustannussäästöjen arvioidaan olevan yhteensä noin 11 miljoonaa euroa vuodelle 2025. Sitä seuraavien vuosien kustannusvaikutus täsmentyy suunnitelmien edetessä. Lisäksi pääsääntöisesti sisäisillä järjestelyillä ja omaehtoista vaihtuvuutta hyödyntämällä tavoitellaan ensi vuodelle noin kymmenen miljoonan euron säästöjä.

Talouden tasapainottamiseksi on vuodelle 2025 asetettu 81,5 miljoonan euron tavoite. Tuottavuus- ja taloudellisuusohjelma 2024–2026 sisältää erilaisia taloutta tasapainottavia toimenpiteitä.

Varhassa on suunnitteilla useita organisaatioon, johtamiseen, henkilöstömitoitukseen sekä työn tuottavuuteen ja taloudellisuuteen liittyviä muutoksia.

Aluehallituksen käsittelyyn tuleva viranhaltijoiden esitys koostuu useista toisiinsa linkittyvistä uudistuksista. Uudistukset ovat mittavia, ja niistä on tarkoitus neuvotella yhteistoiminnassa tästä syksystä alkaen ja jatkaa organisaation eri osissa vuosina 2025–2026.

Varhan tiedotteen mukaan henkilöstömitoitusta ja henkilöstöresurssien kohdentumista on tarkoitus kehittää niin, että erot eri toimintojen ja alueiden välillä tasataan oikeudenmukaisiksi ja vastaamaan asiakkaiden tarpeita paremmin. Henkilöstömäärän kasvu suunnitellaan pysäytettäväksi niin, että toiminnallisista muutoksista sekä asiakasmäärän ja palvelutarpeen kasvusta johtuva lisätarve katetaan ensisijaisesti sisäisillä järjestelyillä. Yhdenmukaistamisessa hyödynnetään eläköitymisiä ja luontaista vaihtuvuutta.

Organisaatiouudistuksia toteutetaan sote-palveluissa, ikääntyneiden palveluissa, Tyks-sairaalapalveluissa sekä pelastuspalveluissa. Aluehallitus päätti organisaatiomuutoksista kesäkuussa.

Aluehallitus linjasi kesäkuussa, että koko Varhan hallintotehtävissä toimiva henkilöstö kartoitetaan ja pyritään sitä kautta varmistamaan asiakastyöhön riittävä resursointi.

Tarkoituksena on lisäksi kehittää organisaatiota ja johtamisjärjestelmää uudella strategisen johdon yksiköllä. Tähän liittyen on suunnitelmissa uudelleenjärjestellä konserni- ja järjestämisen palvelujen organisaatioita. Tämä kokonaisuus tuodaan päätettäväksi myöhemmin syksyllä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän