Joko riittäisi ravistelu?

0
Icon of the Seas lipui Meyer Turun telakalta maailmalle marraskuussa 2023. KUVA: LL Arkisto/TS/Juha Paju-Heikkilä

Joitakin vuosia sitten suomen kieleen ui sanonta, että ”ketsuppipullo aukeaa”. Sitä on käytetty ainakin esimerkiksi jääkiekossa tilanteissa, joissa pelaajan maaliton putki katkeaa.

Kuvaavahan se onkin. Ketsuppihan saattaa pullossa vähän kuivahtaa ja sen jälkeen sitä ei meinaa saada ulos, vaikka miten ravistelisi tai mäjäyttäisi pohjaa pöytään. Mutta sitten kun pullo aukeaa, ketsuppi saattaa suorastaan räjähtää lautaselle – ja yleensä aika paljon muuallekin.

Tämän viikon uutisen Meyerin Turun telakan saamasta uudesta risteilijätilauksesta Royal Caribbean -varustamolta soisi olevan tällainen ”ketsuppipullon aukeaminen” sekä lounaissuomalaisen että koko Suomen talouden suhteen.

Telakan alihankintaketjuun kuuluu laajalti yrityksiä koko maakunnassa, joten tilaus tuntuu monilla muillakin paikkakunnilla. Ensin tilauskirjoissa telakalle alihankintaa tekevissä yrityksissä ja sitten mahdollisesti muissa yrityksissä. Ja lopulta myös verokertymissä.

Varustamo pohjaa tilauspäätöksensä varmasti muuhunkin kuin toiveeseen siitä, että risteilyille riittää tulijoita – ehkä heidän luvuissaan ja analyyseissään näkyy jo talouden käänne tai vähintään sen merkkejä.

Toivottavasti risteilijätilaus on alkusoittoa muidenkin alojen tilauskantojen piristymiselle ja sitä myöden työtilaisuuksien avautumiselle läpi yrityskentän. Lisää ketsuppia, kiitos!

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän