LOIMAA Vaikka niin sanottu kännykkäkieltolaki on näillä näkymin tulossa eduskunnan käsiteltäväksi vasta vuoden loppuun mennessä, loimaalaiskouluissa kännyköiden käyttöä tiukennetaan ja sääntöjä tarkistetaan jo heti lukuvuoden alussa.
Puistokadun koulun rehtori Tapani Ääri sanoo heidän linjanneen, että tästä alkaen puhelimet kootaan oppitunnin ajaksi laatikkoon. Aiemmin niitä on voinut säilyttää esimerkiksi repussa.
– Se ei kuitenkaan toiminut, vaan niitä kaiveltiin jatkuvasti, hän toteaa.
Koetunneilla kännykät on kerätty laatikkoon ennenkin.
Hän sanoo, että kännykän käyttö häiritsee nimenomaan oppilaan omaa oppimista.
– Samalla se häiritsee myös muiden, kun opettajan täytyy huomauttaa siitä.
Keskuskoulun rehtori Jussi Tuimala taas toteaa heidän päivittäneen koulun omat järjestyssäännöt viime keväänä. Hän sanoo, ettei kännykän käyttöä tai sen tuomista kouluun voi kieltää kokonaan oppilaalta, mutta uusien järjestyssääntöjen mukaan älylaitetta käytetään vain opettajan luvalla. Hän kuitenkin painottaa, että alakoulun puolella ei ole juuri ollut ongelmia.
– Ne ovat rajoittuneet yksittäistapauksiin.
Hirvikosken yhtenäiskoulussa järjestyssäännöt päivitettiin jo vuosi sitten. Rehtori Jari Schwartzin mukaan luokissa ei ole varsinaisia kännykkäparkkeja, mutta kännykät pidetään poissa näkyvistä. Niiden käyttö on sallittua yläkoululaisille välitunneilla, mutta alakoululaisille ei edes silloin.
– Suurin osa toimii sääntöjen mukaan, kuten kaikessa. Se on se pieni porukka, joka haluaa vähän provosoida.
Schwartz pitää hyvänä asiana, että kännykkäkieltoa pohditaan päättäjien tasolla. Hän pitäisi myös selkeämpänä, jos säännöt olisivat valtakunnalliset. Tapani Ääri on Schwartzin kanssa samaa mieltä, että tilanne selkiytyisi, jos ohjeet tulisivat ylempää.
– Eikä lakia varmasti oltaisi sorvaamassa, jos siihen ei olisi tarvetta, hän huomauttaa.
FAKTA
Nykylainsäädännön mukaan
– Koulut ja oppilaitokset voivat kieltää järjestyssäännöissään puhelimen käytön oppituntien aikana. Omaa puhelinta voi kuitenkin käyttää, kun opettaja antaa siihen luvan.
– Opettaja saa käskeä oppilasta tai opiskelijaa laittamaan puhelimensa esimerkiksi taskuun tai reppuun, jossa se ei häiritse. Myös kännykkäparkkia voidaan käyttää, mutta sen on perustuttava vapaaehtoisuuteen.
– Perusopetuksessa opettaja tai rehtori voivat ottaa oppilaalta opetusta tai oppimista häiritsevän puhelimen pois, vaikka järjestyssäännöissä ei kieltoa olisikaan.
– Oppilas tai opiskelija voidaan määrätä poistumaan luokasta, jos hän ei kehotuksista huolimatta laita puhelinta pois, vaan jatkaa sillä oppitunnin häiritsemistä.
– Koko päivän kestävä kännykkäkielto ei ole nykyään mahdollista, sillä välttämätön yhteydenpito esimerkiksi huoltajaan on sallittava.
Lähde: Opetushallitus