Yrittäjä Taina Varjonen (toinen vas.) kertoo, että viikonloppujen aukiolotunnit ovat jopa lyöneet odotukset, mutta hän ei enää jaksa painaa seitsenpäiväistä työviikkoa. Nataliia Bondar on Bistro á la Staron ainoa ulkopuolinen vakiotyöntekijä. Sami Kivistö ja Miika Lehtonen käyvät Bistrossa päivittäin lounaalla.

LOIMAA/ALASTARO Kello on maanantaiaamupäivällä miltei 11, eikä ketään vielä näy. Ravintolayrittäjä Taina Varjonen on ihmeissään. Yleensä maanantai on vilkas päivä, viikonlopun jäljiltä monella tuntuu olevan nälkä. Ylikypsän kaslerin ja maksalaatikon luulisi houkuttelevan ruokailijoita tänäänkin paikalle.

Varjosen huoli hiljaisesta päivästä osoittautuu aiheettomaksi. Bistro á la Staron ovi aukeaa, ja lounaskuponkia povitaskustaan kaivelee yksi vakiasiakkaista. Kymmenen minuutin sisään tiskillä on jo jonoa.

Lounastajia käy päivittäin Bistro á la Staron omistajan Taina Varjosen mukaan 50–100. On paikallisia, alueen keikkatyöläisiä, maanrakentajia ja -viljelijöitä, kaupungin henkilöstöä. Aika miesvoittoista, mutta ennen kaikkea uskollista ja mukavaa porukkaa, Varjonen tuumii.

Pelkällä lounasmyynnillä yrityksen kannattavuus on kuitenkin niin ja näin. Bistroa täytyisi pitää auki viikonloppuisin tai hyödyntää esimerkiksi pitopalvelun pyörittämiseen. Mutta Varjonen ei halua tehdä pitkiä päiviä, enää. Niitä on takana jo ihan riittävästi, ja siksi hän on etsinyt tovin yrittäjää, joka haluaisi ostaa irtaimiston ja jatkaa yritystoimintaa Alastaron pääkadun varressa.

Vakiasiakkaiden mukaan olisi iso menetys, jos alastarolaisten kokoontumis- ja ruokailupaikka loppuisi.

– Vaikka ei se vatsan seudulle huono olisi, Ossi Mauriala murjaisee.

Mauriala kehuu ruokaa äärettömän hyväksi ja kertoo käyvänsä Bistrossa muutaman kerran viikossa syömässä. Yleensä lämmin ruoka houkuttelee paikalle tuttuja, joiden kanssa ruokahetken voi jakaa.

Työkaverukset Sami Kivistö ja Iida Nummi ovat päivittäisiä kävijöitä. Työpaikan lähellä ei ensinnäkään ole juuri vaihtoehtoja, ja toisekseen ruoka on heidän mukaansa maukasta. Kivistö on käynyt katsomassa esiintyjiäkin silloin, kun niitä on kotikulmille järjestynyt.

– Kyllä se tähän kylälle tuo toimintaa, että on tällainen paikka. On ollut illanistujaisia ja muuta, Kivistö sanoo.

Varjonen kertoo ottaneensa tietoisen riskin avatessaan kuudennen ravintolansa Alastarolle. Muut ravintolansa hän on saanut myydyksi, esimerkiksi edelliseen paikkaan löytyi uusi yrittäjä jopa koronan keskellä. Alastaro on kuitenkin vähän hiljaisempi taajama.

Varjosen vuokrasopimus päättyy syyskuun lopussa. Hän kertoo joka tapauksessa lopettavansa silloin. Toki jos jatkaja siihen mennessä löytyy ja asiat ovat vielä joiltain osin kesken, Varjonen voi pikkuisen pitkittää ”eläköitymistään” ja jäädä vaikka pariksi kuukaudeksi töihin seuraajalleen.

– Tässä olisi oiva tilaisuus jollekin nuorelle ja ahkeralle, ehkä pariskunnalle, joka haluaa pitää baaria, pitopalvelua tai lounasta. Vain mielikuvitus on rajana.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän