Magneettikalastajat saivat hämmentävän saaliin Loimijoesta – ”Ei se ollutkaan hajuvesipullo” –

0
Kuvan paikka Loimijoella ei liity tapaukseen. KUVA: LOIMAAN LEHTI/KALLE RAJALA.

– Toiset vänkkäsivät, että se olisi hajuvesipullo, magneettikalastusta harrastava Toni Hongell kertoo Loimijoesta löytyneestä esineestä.

Magneettiin napannutta metallimöhkälettä pestiin ja kuulemma siinä ollutta sokkaakin vähän otettiin pois, mutta rälläköimään sitä ei kuitenkaan ryhdytty. Ensin meinattiin sellaistakin, jotta metallimöykyn päälle kertyneen materiaalin alta olisi saatu selvyyttä siihen, mikä esine oikein on.

– Ajattelin kyllä heti, että kranaatti se on.

Toni Hongellin, Jarmo Heinosen ja Tero Kuosan Loimijoesta saama saalis ei ollut hajuvettä, vaan todellakin kranaatti. Näin Toni Hongell arvelee internetistä löytyneiden kuvausten perusteella.

– M32-mallia, eli munakäsikranaatti. Ehkä jostain 1930- tai 40-luvulta, hän toteaa ja kertoo, että esine päädyttiin viemään poliisille.

Kolmikko toivoo saavansa lisätietoa löydöstään, kuten esimerkiksi siitä, oliko todella kyseessä M32-kranaatti ja oliko siinä kenties räjähteitä. Sekin kiinnostaisi, että mitenköhän se on jokeen päätynyt ja milloin.

Vaikka kranaatissa ei vuosilukua ollutkaan, se tiedetään, että kalastusreissulle kolmikon saivat 70 vuoden takaiset tapahtumat.

– Kun olin pikkupoika, naapuri tuli kysymään rautakankea. Sanoin, että isällä on, Jarmo Heinonen muistelee.

Lainattu rautakanki kuitenkin holahti mieheltä Loimijokeen ja jäi sinne.

– Olin puhunut siitä joskus vuosia sitten pojille, hän kertoo ja sanoo yllättyneensä, kun viime viikonloppuna sai soiton, että nyt sitä kankea lähdetään hakemaan.

– Kaikki lähti vähän vitsistä, kun monta vuotta on siitä kangesta puhuttu, että kyl se vielä tarttis löytää, Toni Hongell sanoo.

Kuusi tuntia kestäneelle reissulle lähdettiin veneenlaskupaikalta keskustasta ja ensi töiksi matkattiin Lemmensiltaa kohti, jonka vieressä Jarmo Heinonen asui lapsena.

– Siihen se silloin putosi.

Kuiville kiskottiin pinnaton polkupyörä, lähes pari metriä pitkä tukivarsi sekä paluumatkalla toisesta kohtaa jokea se kranaatti, ja tienaamaankin poppoo pääsi.

– Saatiin kolme viiden sentin kolikkoa, Toni Hongell nauraa.

Kankea ei löytynyt perästäkään.

Vielä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän