Nuoret ovat löytäneet tanssilavoille tänä kesänä (video)

0
Lavatansseihin tullaan paitsi tanssimaan, myös nauttimaan tunnelmasta, näkemään tuttuja, kuuntelemaan livemusiikkia ja fanittamaan omaa suosikkiyhtyettä. Jos yleisöä on tarpeeksi, lavan eteen voi muodostua jopa ruuhkaa.

LOIMAA, PUNKALAIDUN Loimaan seudun tanssilavoilla on nähty tänä kesänä suoranaisia yleisöryntäyksiä, ja tietyt tanssiorkesterit ovat nostaneet suosiotaan erityisesti nuorten keskuudessa. Kesäkuussa Pappisten lavan perjantaitansseihin myytiin parhaimmillaan yli 800 lippua. Särkän lavalla Punkalaitumella on niin ikään päästy ennakko-odotuksia parempiin lipunmyyntilukemiin.

– Jo viime vuosi oli koronan jälkeen hyvä, ja tästä kaudesta saattaa tulla jopa parempi, Pappisten lavatoimikunnan puheenjohtaja Anne Alanen kertoo.

– Tämä kesä on ollut vähintään yhtä hyvä kuin viime kesä ja taitaa muodostua jopa paremmaksi. Yleisömäärissä on tullut mukavia yllätyksiä, kun lippuja on myyty parisataa enemmän kuin olisi ajateltu, Punkalaitumen Kunnon Jukka Uusi-Kouvo kommentoi Särkän lavan tilannetta.

Komiat veti Särkän lavalle yli 1 200-päisen yleisön. Samantyyppinen yleisöryntäys nähtiin yhtyeen keikalla Pappisissa kesäkuussa.

Ryntäyksen syyksi Alanen arvelee sosiaalisessa mediassa, erityisesti TikTokissa levinneitä videoita ja tapahtumia. Uusi-Kouvo kertoo, että myös Punkalaitumella on huomattu nuorten innostuneen lavatansseista.

– Komiat villitsee selkeästi nuorisoa TikTokissa. Heidän lisäkseen Hurma ja Taikakuu houkuttelevat nuoria, Alanen sanoo huomanneensa.

– Kesäkuussa 800 lippua oli kyllä poikkeuksellinen. Joskus lavan alkuaikoina jokin nimekkäämpi artisti, kuten Agents tai Yölintu, on saattanut vetää vielä enemmän, mutta kyllä tämä ainakin top kolmoseen meni, hän muistelee.

– Yksikin artisti, joka on käynyt täällä ennen, totesi tänä kesänä, että olipa paljon nuorta väkeä. Taikakuu ja Yölintu ovat vetäneet hyvin yleisöä. Nuorten määrä on lisääntynyt jonkin verran, ja se on erinomaisen hyvä asia lavatanssien jatkuvuuden kannalta, Uusi-Kouvo iloitsee.

Särkän keskiviikkotansseissa ainakin riitti tanssia, tunnelmaa ja yleisöä viime viikon keskiviikkona, kun etenkin nuorison suosiossa oleva tanssiyhtye Komiat nousi lavalle viihdyttämään tanssikansaa.

– On tullut soittoja ja viestejä, että kai varmasti saadaan lippu, ettei turhaan lähdetä ajamaan sinne asti, Jukka Uusi-Kouvo kertoi ennen tansseja.

Suuren suosion vuoksi humppilalaiset Oona Isotalo ja Eerika Ojanen olivat halunneet varmistaa paikkansa yleisössä, ja kaksikko oli paikalla jo tunnin ennen tanssien alkua. Tanssi-innostus oli tarttunut ystävyksiin sosiaalisen median kautta.

– Haluttiin olla varmuuden vuoksi ajoissa, että saadaan varmasti liput, aiemminkin Komioiden keikalla käynyt Isotalo paljasti.

– Tää on mulle ensimmäinen kerta tansseissa, kaveri sai kannustettua mukaan, Ojanen sanoi.

Jotta lippujen saaminen olisi varmaa, Oona Isotalo ja Eerika Ojanen olivat tulleet Särkkään jo tunti ennen tanssien alkamista. He odottivat erityisesti illan pääesiintyjää.

Porteille hyvissä ajoin kehittyneestä jonosta päätellen moni muukin tahtoi varmistaa pääsynsä tanssilattialle. Illan edetessä lattialla oli välillä jopa tunkua, ja aurinkoisessa säässä tanssiksi laitettiin myös laiturilla.

Alkuillasta ulkona tanssahteli avojaloin nuori pariskunta. Askelista päätellen he eivät olleet aivan ensikertalaisia.

– Tämä on varmaan kolmas vuosi, kun käydään tansseissa, Noora Mäkelä vahvisti katsoen poikaystäväänsä Iivari Toimelaa.

Tässä ajassa kaksikko kertoo huomanneensa positiiviseksi kuvaamansa muutoksen lavatanssikansan ikärakenteessa.

– Muutama vuosi sitten tansseissa ei ollut välttämättä ollenkaan nuoria. Nyt on ihan valtavasti, porilainen Toimela kertoi.

– Se on todella hienoa, huittislainen Mäkelä täydensi.

Avojaloin mielellään tanssivat Noora Mäkelä ja Iivari Toimela ovat viettäneet ensitreffinsäkin lavatansseissa. Viime vuosina pariskuntaa on ilahduttanut se, että muutkin nuoret ovat löytäneet harrastuksen pariin.

Nuorten tanssi-innostuksesta oli innoissaan myös moni muu, sillä illan aikana ilmassa lensi monia innostuneita kommentteja siitä, kuinka paljon yleisön joukossa oli nuoria.

– Ihanaa, monet vakiokasvot päivittelivät.

Nopean kyselykierroksen perusteella tansseihin tultiin naapuripaikkakuntia kauempaakin. Edustettuina ovat Huittisten, Loimaan ja Urjalan lisäksi muun muassa Tampere ja Turku.

– Kerran kesässä tulee käytyä tansseissa. Tänä kesänä Komiat on ollut kyllä sellainen uutuus, että kun on nähnyt videoilta heidän vetävän keikkaa, piti itsekin tulla katsomaan, Lauri Salo naurahti ystävänsä Esa Kanasuon nyökytellessä vieressä.

Monen muun tavoin ystävykset olivat tulleet paikalle lähinnä katsomaan keikkaa.

– Tanssi ei vielä taivu, se on sellaista pyörähtelyä, Kanasuo kuvaili kaksikon tanssitaitoa naurahtaen.

– Mutta varmasti käydään tansseissa jatkossakin, ei voida lopettaa hyvää putkea, Mellilästä ja Koskelta kotoisin oleva kaksikko lupasi.

Kun ensimmäiset lähtivät jo kotimatkalle, niemen kärkeen vasta suuntasivat tänä kesänä tansseista innostuneet Sisi Adigwe, Adaeze Adigwe ja Veikko Veijalainen. Uudestakaupungista ja Laitilasta reissuun lähtenyt porukka oli katsellut ennakkoon videolta helppoja tanssiaskeleita siltä varalta, että tunnelma sopisi tanssimiseen.

– Sovittiin aikoja sitten, että tullaan tänne, kun Komiat esiintyy. Meidän äiti on käynyt nuorempana tansseissa, Sisi ja Adaeze Adigwe kertoivat.

– On kovat odotukset, toivottavasti on hauskaa, Veijalainen sanoi.

Lavatanssitrendin aiheuttajaksi veikattu Komiat-yhtye kehui Särkkää yhdeksi Suomen kauneimmista kesälavoista. Yhtyeen jäsenet kuvailivat kuluneen kesän olleen yleisömääriltään jopa yllättävä.

– Erityisen iloinen olen siitä, kun meille on tultu sanomaan, että tansseihin on lähdetty kolmen sukupolven voimin, laulaja Aleksi Yli-Sissala kertoi.

– On vaikea käsittää, että monella lavalla on ollut yhtä paljon yleisöä kun viimeksi Yölinnun tai Agentsin keikoilla, basisti ja somevastaava Juho Eskola kommentoi.

Vuoden Tanssiorkesteriksikin valittu Komiat, eli Eero Nummela, Antero Makkonen, Aleksi Yli-Sissala, Samuel Järvinen ja Juho Eskola, esiintyi Särkässä yhdessä Antin (toinen oik.) ja Niilon (toinen vas.) kanssa. Niilo ja Antti tunnetaan kesän hittibiisistä Ihanuuteni blondiina, joka kuultiin myös Särkässä.

Yhtye on tiedottanut keikoistaan erityisesti somessa, kuten Instagramissa ja TikTokissa, missä suunnitelmallinen mutta aito sisältö on tavoittanut etenkin nuoria.

– Särkkäkin on meille ennestään tuttu mesta. Jos jengi kuulisi ja tietäisi miten hieno juttu ja paikka tämä on, niin ehkä he tajuaisivat tulla tansseihin, rumpali Eero Nummela kuvaili markkinoinnin taustalla olevia ajatuksia.

Yleisömääristä päätellen tavoitteissa on onnistuttu: reippaan haitarimusiikin tahtiin Särkässä pyörähteli ja taputti yli 1 200-henkinen yleisö. Ei mikään ihme, että tanssilattialla raportoitiin olleen ruuhkaa.

Oona Tepponen

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän