Nuorten Jukola ja kolme muuta kilpailua tuovat Virttaalle viikonloppuna yli 2 000 suunnistajaa

0
Loimaan Jankon suunnistusharrastajat Pasi Hongisto ja Juha Sinkkonen mallailivat keskiviikkona muun muassa aitojen ja opasteiden paikkoja ja määrää. Kilpailukeskusvastaavana toimivan Hongiston mukaan kiireisin tohina pystytystöissä on torstaina.

Loimaa/Virttaa Nuorten Jukolan järjestämistohinoiden viimeinen vaihe on kiireisimmillään. Kilpailukeskuksen kasaaminen Alastaron moottoriradan varikkoalueelle käynnistyi toden teolla keskiviikkona.

– Kilpailukeskukselle tämä on erinomainen paikka, sillä täällä on infra valmiina eikä tarvitse metsään rakentaa. Tänne tulee vettä ja täältä löytyy sähköä, niin se helpottaa huomattavasti, kilpailujohtaja Minna Seppänen kommentoi.

Suunnistuskilpailun järjestäjinä toimivat Loimaan Jankko, auranmaalainen Rasti 88 ja Lauttakylän Luja. Rasti 88:aa edustavan Seppäsen mukaan tapahtuman valmistelut käynnistyivät heti vuoden 2021 kesällä, jolloin Loimaa valikoitui Nuorten Jukolan järjestämispaikaksi.

– Kolmelta pieneltä seuralta tämä on aikamoinen ponnistus. Vielä kun sunnuntainakin järjestetään periaatteessa kolme erilaista suunnistuskilpailua, niin järjestäjienkin pitää asettua vähän eri moodiin lauantailta sunnuntaille.

Kilpailun suunnittelussa on pitänyt huomioida esimerkiksi televisioinnin vaatimukset. Liikkuvia palasia on lukemattomia kaksipäiväisen tapahtuman sujumisen varmistamiseksi.

– Kaiken pitää olla hahmoteltuna ja suunniteltuna valmiiksi. Siksi järjestelytyö ottaa vuosia.

Hanna Kaarto, Pasi Hongisto, Juha Sinkkonen ja Heikki Merta aloittelivat keskiviikkona Nuorten Jukolan kilpailukeskuksen pystyttämistä Alastaron moottoriradalle. Alastaro Circuitin Tero Tupala (keskellä) kertoo moottoriradan henkilöstön auttavan järjestäjiä infran hyödyntämisen kanssa. – Kun kaikki kilpailun osalta sujuu hyvin, niin siitä tulee hyvää mainosta koko alueelle, eikä pelkästään moottoriradalle, Tupala uskoo.

Ratamestari Matti Ylitalo kertoo, että rastipukit on lyöty paikoilleen jo kesäkuussa ja rastilippujen sekä leimasimien asettaminen aloitetaan keskiviikkoiltana tai torstaina. Ratasuunnittelussa on pyritty siihen, ettei nopeakulkuisessa maastossa syntyisi eroja liian nopeasti. Mikäli suunnistaja kerran ajautuu väärälle hajontarastille, ei virhe vielä ole traaginen. Kunhan suunnistaja ymmärtää virheensä nopeasti.

– Kenenkään ei tarvitse alkuosuuksien mahdollisten pikkuvirheiden takia olla osuustolkulla muiden perässä. Toivottavasti viesti pysyy tiiviinä, eli kilpailu ratkeaisi vasta viimeisillä rasteilla, Ylitalo toivoo.

Seitsemästä osuudesta kuudella on hajontaa, ja Ylitalo korostaa suunnistajien tarkan reittivalinnan tärkeyttä. Lyhyilläkin väleillä pelkästään reittivalinnalla syntyy jopa 20 sekuntia ja pidemmillä helposti yli puoli minuuttia.

– Yksinkertaisen näköisissä paikoissa tasaisella kankaalla kannattaa muistaa perusasiat rastinottoon: varma kiintopiste ja siitä tarkka suunta. Huitaisemalla voi käydä huonosti.

Lauantain viestikilpailuun osallistuu 161 joukkuetta, joissa on yhteensä 1 127 nuorta suunnistajaa. Sunnuntain ohjelmassa on 12–14-vuotiaiden Kompassikilpailu, 16–18-vuotiaiden Inov-8-liiga sekä kansallinen Alastaro Circuit Race -kilpailu.

– Varsinkin sunnuntaina 14-vuotiaiden yhteislähtö on varmasti yleisöystävällinen kilpailu, sillä matkaan lähtee toista sataa tyttöä sekä poikaa, Ylitalo uskoo.

Lauantain kilpailukeskusta Alastaron moottoriradan varikkoalueella muokataan heti Nuorten Jukolan suunnistusten jälkeen sunnuntain tarpeiden mukaan.

Valtava suunnistajamäärä tuki- ja kannustusjoukkoineen täyttää myös majoituskohteet radan lähialueilta. Nuorten Jukolan tiedottaja Ilkka Nokka arvioi, että eteläsuomalaisista kilpailijoista suuri osa ajaa Virttaalle kotoaan ja että kauempaa saapuville majoitustiloja on löytynyt riittävästi.

Suunnistuksen superviikonlopun pyöritykseen on ilmoittautunut Minna Seppäsen mukaan noin 170 talkoolaista ja mukaan talkoolaiseksi voi vieläkin ilmoittautua.

– Kaikille riittää tehtävää. Ei tarvitse olla suunnistuksesta kartalla, kunhan tulee tekemään lasten ja nuorten tapahtumaa hyvällä ja iloisella fiiliksellä, Seppänen täsmentää ja kiittää vuolaasti kaikkia tapahtuman yhteistyökumppaneita sekä talkoolaisia, jotka tapahtuman mahdollistavat.

Rasti 88:n Hanna Kaarto esittelee viikonlopun karttanippuja. Kartat pussitetaan ennen niiden jakamista kilpailijoille.

Viikon kestäneet suunnistuksen veteraanien MM-kilpailut järjestettiin Turun seudulla elokuun alussa ja niihin osallistui yli 4 000 suunnistajaa. Seppäsen mielestä kahden suuren kilpailun järjestäminen Lounais-Suomessa lähekkäin on alueelle erittäin positiivinen asia.

– Nuorten Jukola on nuorten ja nuorison kesän odotetuin tapahtuma. Varsinkin nyt, kun saatiin juuri veteraanien MM-kisat pakettiin.

– Samassa kilpailumaastossa järjestetään seuraavat viikkorastit, joten toivottavasti suunnistajat tulevat sankoin joukoin testaamaan, millaisilla reiteillä viikonloppuna on kisattu.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän