Reseptivapaat punkkitabletit eivät ole aiheuttaneet ryntäystä apteekeissa

0
Lemmikkien punkkitabletteja saa nykyään ostaa ilman eläinlääkärin kirjoittamaa reseptiä. Alastaron apteekin apteekkari Irja Loimuneva sanoo, ettei reseptivapaus ole kuitenkaan aiheuttanut suurempaa ostoryntäystä. SARI HOLAPPA

LOIMAA Lemmikeille on ollut jo pitkään tarjolla apteekeissa vaihtoehtoisia tuotteita, joilla torjua puutiaisia eli punkkeja. Aiemmin on voinut ostaa ilman reseptiä niskaan laitettavia valeluliuoksia ja pantoja, mutta tabletteihin on vaadittu eläinlääkärin resepti. Viime kesänä markkinoille tuotiin ensimmäinen puutiaisia torjuva tabletti, johon ei vaadittu reseptiä.

Loimaan ykkösapteekin proviisori Niko Laaksovirta sanoo niitä olevan nyt tarjolla muutamaltakin valmistajalta.

– Niitä tuli meille myyntiin huhtikuussa viikolla 16, ja myynti starttasi toukokuussa, kun punkit aktivoituivat.

Mistään ostoryntäyksestä ei kuitenkaan hänen mukaansa voi puhua, mutta menekki on kuitenkin kasvanut, kun tabletteja saa ilman reseptiä.

– Kyllä sana on selkeästi kiirinyt, ja tabletteja osataan nyt tulla kysymään suoraan apteekista.

Samaa sanoo Loimaan uuden apteekin apteekkari Eija Pullinen. Hän sanoo ihmisten olevan asiasta tietoisia ja osaavan tiedustella tabletteja.

– Ne ovat selkeästi tulleet toisten tuotteiden rinnalle, mutta ei muidenkaan menekki ole laskenut, hän toteaa.

Yleisesti ottaen hän kokee lemmikkien punkkituotteiden kysynnän kasvaneen vuosien varrella, kun tietoisuus punkeista ja niiden lisääntyneistä määristä on kasvanut.

Alastaron apteekin apteekkari Irja Loimuneva on huomannut saman kuin Laaksovirta ja Pullinen, että tabletteja osataan nyt kysyä ilman reseptiäkin. Silti mistään ostoryntäyksestä ei hänenkään mielestään voida puhua.

– Ja edelleen on mennyt myös reseptillä myytäviä punkkitabletteja.

Hän pitää tablettivaihtoehtoa hyvänä etenkin silloin, jos perheessä on pieniä lapsia tai muita lemmikkejä.

– Esimerkiksi valeluliuoksen kanssa pitää olla tarkkana, kun sen laittaa, etteivät lapset ja toiset lemmikit koske tai nuole liuoskohtaa pariin päivään.

Panta taas ei ole paras vaihtoehto, jos lemmikki käy paljon uimassa, sillä silloin se pitää ottaa pois.

– Mutta sen vaikutusaika on pitkä, jopa kahdeksan kuukautta. Lisäksi toisissa on häätävä vaikutus, samoin kuin joissakin valeluliuoksissakin.

Tänä vuonna lemmikkien punkkituotteissa on ollut Loimunevan mukaan saatavuusongelmia. Hän epäilee punkkien määrän kasvaneen niin Keski-Euroopassa kuin Suomessakin, ja siksi myös tuotteiden kysyntä on ollut kovempaa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän