Työt eivät lopu

0
Työelämä ja koulutus niveltyvät entistä enemmän yhteen. LL ARKISTO.

Syksyn ”keltanokkien” eli ekaluokkalaisten oppivelvollisuus jatkuu tällä tietämällä täysi-ikäistymiseen asti. Oletettavasti suuri osa jatkaa opintoja pidemmälle, kypsään aikuisikään saakka. Ensimmäinen tutkinto on nytkään harvoin viimeinen. Omaa osaamista on luultavasti vähintään täydennettävä, eikä alan vaihtaminen sektorilta toiselle (LL 3.8.) ole yhtään tavatonta.

Jatkossa alan vaihtaminen tapahtuu omalla rahalla tai Kelan opintotuella. Hallituksen säästötoimien vuoksi uusiin opintoihin ei ole mahdollista saada enää aikuiskoulutustukea eli ansiotuloihin sidottua tukisummaa, joka on madaltanut kynnystä hypätä työelämästä opiskelijaksi.

Oppimisen halutaan tapahtuvan jatkossa entistä enemmän työpaikoilla. Alanvaihtajien näkökulmasta yksi tärkeä kehittämiskohde löytyy oppisopimuskoulutuksesta, jonka saavutettavuutta ja houkuttelevuutta on helpotettava sekä työnantajan että opiskelijan näkökulmasta.

Työikäisiä on yhä vähemmän, mutta töitä yhteiskunnassamme riittää edelleen. Automaatio ei ole vieläkään korvannut täysin ihmiskäsiä työpaikoilla, ja hyvä niin.

Vaikka lomakauden loppumetreillä moni voi tuskailla töihinpaluun kanssa, tuo uurastus elannon lisäksi parhaimmillaan ripauksen merkityksellisyyttä elämään. KRe

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän