Vähän kiinnostelee

0
Maistatko marjat vai makusteletko vain? LL Arkisto/TS/Riitta Salmi

Kieli muuttuu jatkuvasti. Viime aikoina olen saanut kiinnostelee-tartunnan.

Mistä sellainen nyt tuli?

Enää ei kiinnosta, vaan kiinnostelee. Ikään kuin ei uskallettaisi sanoa, että joku asia ihan oikeasti kiinnostaa. Tai ikään kuin joku asia kiinnostaisi vain vähän. Tai satunnaisesti joskus ja jouluna, mutta ei kuitenkaan ihan kokonaan, loppuun asti.

Juopottelee, viilailee, löhöilee, makustelee.

Juo, viilaa, löhöää, maistaa. Onhan näissä paljon lopullisempi tuntu.

Kun joku lentää, hän on menossa tiettyyn määränpäähän. Joku kun lentelee, hän suihkii vähän sinne tänne. Kuhan lentelin.

Tähän on tultu. Kiinnostelut ja lentelyt kuvaavat aika tarkalleen aikaamme. Hyppelehdimme sinne tänne sensijaan että tekisimme jotakin pitkäjänteisesti loppuun saakka. Kun ei keskittymiskyky tunnu muuhun riittelevän. Kenelläkään.

Toimittajina korjaamme omia ja toistenkin tekstejä. Minulta saa punakynää ainakin muutamassa tapauksessa.

1. Jos käyttää tulevaisuuteen mielestäni viittaavaa lähiaikoina-sanaa menneestä tapahtumasta. Siis: Herra x oli lähiaikoina pelannut tennistä, mutta on siirtynyt pelaamaan padelia.

Itse asiassa herra X siis oli harrastanut tennistä viime aikoina , mutta siirtynyt padeliin. Mutta jos kumpikaan niistä ei enää kiinnostele, niin hän voi lähiaikoina siirtyä vaikka triathloniin.

2. Jos ei käytä possessiivisuffiksia – siis jos tv-ohjelmassa on vaikkapa vieraana herra X ja hänen vaimo. Eiiii, kun herra X ja hänen vaimo nsa . No, olen tätä omistusliitteen puuttumista bongannut jo jopa Yleltä. Kohta se on jo varmaan yleiskieltä.

3. Jos jotain suoritetaan jonkun toimesta. Kun moporatsia suoritetaan poliisin toimesta, tekisi mieli suorittaa ratsia kielipoliisin toimesta. Suomen kieli ei ole ollenkaan monimutkainen, ratsiasta voi kertoa ihan vaan näin: Poliisi ratsasi mopoilijat.

Säännöt eivät ole olemassa itsensä vuoksi. Ne ovat kielessäkin olemassa siksi, että ne helpottavat toistemme ymmärtämistä ja monta kertaa jopa takaavat sen.

Pilkkusääntöjäkään, ei, ole, keksitty, sen, vuoksi, että, niissä, virheen, tehneitä, voisi, haukkua, idiootiksi, ilman, muuta.

Kunpa joku keksisi sellaisen kieliopin, joka saisi meidät kaikki tosissaan ymmärtämään toisiamme (tai ainakin yrittämään sitä) – näkemään välillä vähän virheidenkin läpi alkuperäisen hyvän tarkoituksen, jota ihminen tavoitteli, mutta ei osannut sitä muotoilla pilkulleen.

Sellainen lähiaikoina vähintään kiinnostelisi.

Kati Uusitalo

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän