Vampulassa oli useita kauppoja ennen markettiaikaa

0
Tapani Kotaja katsoo kuvia Rutavan Vallinnan ja postin vaiheista, jotka on tallennettu valokuva-albumeihin.

HUITTINEN/VAMPULA Rutavan Kotiseututalolla pääsee tutustumaan sunnuntaina paikallisten kauppojen ja kuppiloiden historiaan 1900-luvun vuosikymmeninä.

– Pääasiassa kaupat ovat 1950-luvun jälkeen perustettuja. Täältä ihmiset voivat tulla löytämään itselle tuttuja esineitä ja tuotteita tai muistella vanhoja kauppoja ja tutustua niiden historiaan, Vampulan Kotiseutu- ja Museoyhdistyksen puheenjohtaja Tapani Kotaja kertoo.

Entisen Vampulan alueella on noin sadan vuoden aikana ollut jopa 64 erilaista kauppaa, 16 kioskia ja 12 kuppilaa, joiden sijainnit on merkattu noin 140 vuotta vanhan rakennuksen seinällä olevaan karttaan.

– Nykyään Vampulassa on auki yksi kauppa ja kesäisin Kukonharjan kyläyhdistyksen pitämä kesäkioski Kukonheltta. Viimeinen paikallinen baari sulki ovensa nyt kesällä, Kotaja sanoo.

Näyttely järjestetään museoyhdistyksen käytössä olevassa Kotiseututalossa, joka on rakennettu vuonna 1896. Kotajan tietojen mukaan siinäkin on toiminut vähän aikaa kauppa, tarkkaa vuosilukua hän ei pysty sanomaan.

– Pidämme täällä avoimet ovet Varsinais-Suomen museopäivänä, jota vietetään elokuun viimeisenä sunnuntaina, Kotaja kertoo.

Esillä on erilaisia vanhoja kaupoissa ja kuppiloissa käytettyjä esineitä, kuten Travantin kahvilan vanha kahvikone ja Pelttarin kaupassa käytetty vaaka.

– Suurin osa esineistöä on meidän yhdistyksen johtokunnan jäsenten omistuksessa, mutta olemme saaneet muiltakin esineitä näyttelyyn.

Yhdessä hyllyssä on muun muassa vanhoja kahvi- ja jäätelöpaketteja 1960-luvun alkupuolelta. Ne ovat peräisin Kotajan oman lapsuuden kauppaleikeistä.

– Keräsimme näitä siskoni kanssa kauppaleikkejä varten. Täytimme kahvipaketit sahanpurulla, jotta ne pysyvät tukevasti pystyssä. Myös muita lapsia tuli leikkimään meidän kauppaleikkejä.

Kotaja muistelee, että 1960-luvulla Vampulassa oli useita kauppoja eri kylillä.

– Muistan, kun lapsena hain tuoretta ruisleipää Vampulan osuuskaupan Vampulankylän myymälästä, kun kotona tehtiin salaojitusta. Sinne oli sellainen parin kilometrin kävelymatka kotoa. Tuoreen leivän hyvä tuoksu on jäänyt vieläkin mieleen.

Yhdelle pöydälle on levitetty valokuva-albumeja. Niitä selaamalla pääsee tutustumaan vuonna 1985 avatun Rutavan valinnan vaiheisiin.

– Siinä toimi myös posti. Lisäksi albumeissa on kuvia ja uutisleikkeitä kaupan palosta vuonna 1991. Kauppa paloi maan tasalle, ja siitä tuli miljoonan markan vahingot. Uusi Rutavan valinta avattiin vuonna 1992 vierestä hankittuun kiinteistöön.

Näyttelyn lisäksi voi kurkistaa vanhaan yhden lehmän navettaan, ja ihailla muuten vain vanhan talon tunnelmaa. Ulkona on irtomaidon myyntipiste, josta sai maitoa ennen pussien, pullojen ja tölkkien aikakautta.

Näyttely Vampulan kaupoista ja kuppiloista su 25.8. klo 12–18 Kotiseututalolla (Rekolantie 13, Rutava).

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän