Varha aloittaa yt-neuvottelut

0
LL Arkisto/TS/Kuvaaja: Riitta Salmi

VARSINAIS-SUOMEN hyvinvointialueen aluehallitus päätti organisaatiomuutosta koskevien yhteistoimintaneuvottelujen aloittamisen Tyks-sairaalapalveluissa, sote-palveluissa, ikääntyneiden palveluissa sekä pelastuspalveluissa, Varhan tiedotteessa kerrotaan. Henkilöstömäärä näillä tulosalueilla on lähes 21 000. Merkittäviä muutoksia arvioidaan kokonaisuudessa tulevan noin 220 työ- tai virkasuhteeseen. Käytännössä tämä tarkoittaa, että työtehtävät tai työpaikan sijainti voi muuttua, ja muutos voi merkitä myös työsuhteen päättymistä, jos uudelleensijoituksenkaan myötä ei löydy sopivia tehtäviä.

Suunnitelmissa olevat muutokset koskettavat ensivaiheessa pääsääntöisesti hallinnollisia ja asiantuntijatehtäviä. Uudelleenorganisointi voi merkitä heille esimerkiksi siirtymistä asiakastyöhön.

Neuvottelut ajoittuvat syys-lokakuulle. Päätöksiä tehdään arviolta marraskuussa. Yhteistoimintaneuvottelut kestävät vähintään kuusi viikkoa. Aiemmin päätetyt organisaatiomuutokset näillä tulosalueilla edellyttävät lisäksi valtuustossa käsiteltävän hallintosäännön muutoksen. Uusien organisaatioiden on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2025 alusta. Arvio taloudellisesta vaikutuksesta noin 11 miljoonaa euroa vuodelle 2025.

Myös henkilöstömitoitusta ja henkilöstöresursointia yhdenmukaistetaan koko Varhassa. Hyvinvointialueella työskentelee runsaat 23 000 henkilöä.

Hyvinvointialuetta on tarkoitus kehittää niin, että erot eri toimintojen ja alueiden välillä tasataan vastaamaan asiakkaiden tarpeita paremmin. Henkilötyövuosien määrän kasvu suunnitellaan pysäytettäväksi niin, että toiminnallisista muutoksista sekä asiakas- ja potilasmäärän ja palvelutarpeen kasvusta johtuva lisätarve katetaan sisäisillä järjestelyillä.

Varhasta jää vuosittain eläkkeelle ja irtisanoutuu yli tuhat henkilöä. Nämä poistumat pyritään hyödyntämään täysimääräisesti. Vähennykset eivät kuitenkaan saa johtaa vastaavien ostopalvelujen kokonaiskustannusten kasvuun.

Yhdenmukaistaminen koskee välillisesti koko henkilöstöä, kun uudistuksia tehdään. Neuvottelut eivät johda välittömiin henkilöstövähennyksiin, vaan yhdenmukaistamisessa hyödynnetään pääsääntöisesti luonnollista vaihtuvuutta. Toimeenpanon seuraavassa vaiheessa käydään esimerkiksi palveluyksikkötasolla yhteistoimintaneuvotteluja henkilöstön siirtymiseksi tai vähentämiseksi. Neuvottelujen aloittamisesta ja ajankohdasta päätetään syyskuussa. Muutoksilla tavoitellaan noin 10 miljoonan euron säästöjä vuodelle 2025.

Varhan tiedotteessa sanotaan lisäksi, että organisaatiota ja johtamisjärjestelmää on tarkoitus kehittää. Perusteilla on uusi strategisen johdon yksikkö ja sen lisäksi konserni- ja järjestämisen palvelujen organisaatioita järjestellään uudelleen. Muutoksella voi olla vaikutuksia myös muiden tulosalueiden johtamisjärjestelmään. Asia tuodaan päätettäväksi myöhemmin syksyllä.

Talouden tasapainottamiseksi on asetettu 81,5 miljoonan euron tavoite vuodelle 2025. Tuottavuus- ja taloudellisuusohjelma 2024–2026 sisältää erilaisia taloutta tasapainottavia toimenpiteitä. Myös ostopalvelujen käytön määrää ja palvelujen hintaa pyritään hallitsemaan monin keinoin.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän