Varhan palveluverkko käsiteltävänä tiistaina – miten käy Alastaron?

0
LL Arkisto/TS/Kuvaaja: Riitta Salmi

Varsinais-Suomi

Vielä kesän alussa aluevaltuustoryhmien kokouksesta kantautui tietoja, joiden mukaan Alastaron sote-piste on ollut esillä ryhmien välisissä keskusteluissa (LL 1.6.). Keskustan aluevaltuustoryhmän puheenjohtaja Olavi Ala-Nissilän mukaan Alastaron pisteen lisääminen Varhan palveluverkkoon on ryhmän ja alueen aluevaltuutettujen tavoite ja hän uskoi sen saavan laajaa kannatusta ryhmiltä, koska kyse on isosta alueesta.

Aluehallituksen puheenjohtaja Sanna Vauranoja (kok.) vahvisti tiedon ryhmien neuvotteluista, mutta ei ottanut kantaa silloin siihen, saavutettiinko neuvotteluissa yhteisymmärrystä sote-pisteiden lisäämisestä Varhan palveluverkkoon.

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen järjestämisjaoston esityslistan mukaan Alastaron terveysasemalle ei jää palveluita. Jaosto käsittelee palveluverkkoa tiistaina, jonka jälkeen asia etenee aluehallitukselle.

Aluevaltuusto päätti palveluverkon sote-keskusten ja sote-asemien sijainnista kesäkuussa. Keskuksia tulee seitsemän ja asemia 16.

Alastaron terveysaseman palvelut siirtyisivät Loimaalle. Perusteina lakkauttamisille esitetään joko taloutta, henkilöstön saatavuutta tai kiinteistöjen ongelmia. Esimerkiksi suun terveydenhuollossa kiinteistö on käypäinen, mutta lakkauttamista puoltavat Varhan mukaan talous ja työntekijäpula.

Alastaron aseman lisäksi lakkautettavien listalta löytyy Oripään terveysasema, mutta se korvataan sote-pisteellä. Muissa Varhan palveluissa oripääläisten suunta olisi Loimaa, kun vielä keväällä suunnaksi esitettiin Pöytyän Riihikoskea.

Järjestämisjaoston päätösehdotuksessa kaikilta jäljellejäävistäkään palveluverkon pisteistä ei saa kaikkia samoja palveluita, koska sote-keskukset, -asemat ja -pisteet tarjoavat palveluja eri laajuudessa.

Esimerkiksi toimintakykyä tukevissa palveluissa Loimaan seudulla vain Loimaalla on laaja kattaus palveluissa, sillä toisin kuin Riihikoskella ja Aurassa, Loimaalta saa niin apuväline- ja terapiapalveluita kuin ikäneuvolan, muistikeskuksen ja kotikuntoutuksen palveluita. Pöytyältä puuttuu kotikuntoutus ja Aurasta saa vain terapiapalveluita.

Joissakin kunnissa samaa palvelua voidaan nyt tuottaa useassa pisteessä ja järjestämisjaoston ehdotuksessa osa samoista palveluista joko siirtyy tai toimipisteitä lopetetaan. Esimerkiksi Alastarolta loppuu Varhan tuottama ympärivuorokautinen asuminen ikääntyneiden palveluista samoin kuin Aurasta ja Pöytyällä säilyy ympärivuorokautisen ja yhteisöllisen asumisen yksikköjä, mutta kuntouttavan päivätoiminnan palveluita lopetetaan.

 

FAKTA

Varhan toimipisteet Loimaan seudulla

 

Sosiaali- ja terveyskeskuspalvelut

Sote-keskus: Loimaa.

Sote-asema: Riihikoski.

Sote-pisteet: Oripää, Aura, Marttila, Koski Tl.

Lakkautettavat terveysasemat: Yläne ja Kyrö, Oripää (terveysasema korvataan sote-pisteellä), Alastaro.

Toimintakykyä tukevat palvelut

Loimaa, Pöytyä: Riihikoski, Aura.

Lakkautettavat pisteet: Alastaro.

Suun terveydenhuollon palvelut

Loimaa, Hirvikoski, Aura, Koski Tl, Marttila, Pöytyä: Kyrö.

Lakkautettavat palvelut: Alastaro, Oripää, Riihikoski, Yläne.

Lasten, nuorten ja perheiden palvelut

Loimaa (2), Aura, Marttila.

Lakkautettavat palvelut: Alastaro, Kyrö, Riihikoski, Yläne, Oripää, Koski Tl.

Mielenterveys ja päihdepalvelut sekä työikäisten sosiaalipalvelut

Loimaa, Riihikoski, Aura, Koski Tl.

Lakkautettavat: Loimaa (poistuu Loimaan sairaalasta), Aura (siirtyy), Kyrö, Yläne, Oripää, Koski Tl.

Vammaispalvelut

Loimaa, Pöytyä.

Lakkautettavat: Loimaa (siirtyy), Alastaro.

Ikääntyneiden palvelut

Loimaa, Riihikoski, Kyrö, Yläne, Aura, Koski Tl, Marttila, Oripää.

Lakkautettavat: Alastaro, Pöytyä, Aura, Koski Tl.

Perustason vuodeosastopalvelut ja diagnostiikka

Loimaa.

Lakkautettavat vuodeosastot: Riihikoski.

Kuvantamispalvelut

Loimaa.

Lakkautettavat: Riihikoski.

Näytteenottopalvelut

Loimaa, Riihikoski, Oripää, Aura, Marttila, Lieto: Tarvasjoki, Koski Tl.

Lakkautettavat: Alastaro, Kyrö, Yläne.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän