Varovaisuus on leimannut kuluneen vuoden konekauppaa

0
Loimaan Hankkijan pihalla patsastellut iso kanttipaalain on konemyyjä Antti Ylitalon mukaan harvinainen näky, sillä rehuntekoon liittyvien koneiden myynti ei ole viljatilavoittoisella seudulla kovin vilkasta. Paalaimen korjuukapasiteetti on noin 50 tonnia tunnissa.

LOIMAAN SEUTU Konekauppiaat ovat odottavaisella mielellä. Pelloilla kypsyvä sato vaikuttaa tänä vuonna melko kohtuulliselta, mutta viljamarkkinat ratkaisevat, miten rohkeasti loimaalaistilat lähtevät loppuvuonna konekaupoille.

– Väittäisin, että viljelijöiden tilanne näkyy ensimmäisenä konekaupassa. Tuotantopanokset täytyy ostaa joka tapauksessa, mutta konekauppaa voidaan siirtää, Loimitraktorin konekauppias Timo Hulmi sanoo.

Alkuvuoden markkinailmapiiriä Hulmi luonnehtii varovaiseksi.

– Puimurikauppa kuvastaa hyvin tätä vuotta. Puimurikauppa ei ole koskaan tasaista, mutta jos tätä vuotta vertaa viime vuoteen, niin viime vuonna myynti oli oikeinkin hyvää.

Hankkijan konemyyntipäällikkö Esa Vuorela kertoo, että kesällä Loimaan alueelle toimitettiin Suomen suurin Claas-puimuri. Lisäksi heinäkuussa on myyty kaksi uutta leikkuupuimuria Loimaan alueelle ja kevätkin oli ”yllättävän hyvä”.

– Tilanteeseen nähden tähän voidaan olla tyytyväisiä, Vuorela summaa.

Agco Suomen konemyyjä Jukka Uusitalo kertoo alkuvuoden olleen markkinatilanteeseen nähden tyydyttävä.

– Uusia koneita on myyty yhdeksän kappaletta, käytettyjä parikymmentä. Korvausinvestointien tarvetta on, mutta nyt näyttää siltä, että käsijarru on päällä ja hankintoja lykätään mahdollisimman pitkälle.

Kone- ja laiteinvestoinnit ovat kalliita ja usein niihin tarvitaan rahoitusta. Joustavien rahoitus- ja leasing-vaihtoehtojen tarjoaminen on yksi keino, jolla kauppojen kättelyä voidaan jouduttaa. Myös tuote-edustuksilla ja jälkimarkkinoinnilla on asemansa. Ratkaisevia askelia otetaan kuitenkin luultavasti vasta syksymmällä.

– Uskon, että jos sadonkorjuu saadaan hyvin hoidettua, niin kauppakin alkaa käydä, Loimitraktorin Hulmi toteaa.

Laitteiston päivittämisellä haetaan lisätuottavuutta ja uudet älymaatalousominaisuudetkin kiinnostavat, varsinkin nuoremman polven tilallisia.

– Laajenevilla ja isohkoilla tiloilla on investointiherkkyyttä, mutta pienemmät tilat sinnittelevät vanhoilla koneilla hieman pidempään, Hankkijan Vuorela vertaa.

Tämän allekirjoittaa myös Agco Suomen Uusitalo, joka toivoisi runsaampaa vaihtokonevalikoimaa.

– Samalla, kun muutkin hinnat ovat nousseet, käytettyjen koneiden hinnatkin ovat vetäneet pikkuisen ylöspäin. Hyvää vaihturia ei kuitenkaan tule ihan hirveästi, sillä monella koneella on käyttöarvoa kotona.

Humppilalainen MT-Tukku myy maatalouden lisälaitteita. Niiden kysyntä on kauppias Ville Nurmen mukaan suhdanteisiin nähden tyydyttävää.

– Vaikka konetta ei vaihdettaisi, niin esimerkiksi kauhat kuluvat ja niitä täytyy kuitenkin vaihtaa.

Nurmen katalogista löytyy tuotteita maanrakennukseen, kiinteistönhuoltoon ja maatalouteen. Kahteen ensiksi mainittuun verrattua maatalouslaitteiden kauppa on hiljaisempaa.

– Vaikka ei parane lietsoa, niin fakta taitaa olla se, että loppuvuonnakaan ei tulla näkemään mitään kauheita ”tilinpäätöskauppoja”.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän