”Yrittäjän pään sisälle voi päästä vain toinen yrittäjä”

0
Loimaan Yrittäjien ensimmäistä kertaa järjestetyille aftereille osallistui pieni, mutta kiitettävän aktiivinen porukka. Paikalla olivat Henna Mäkitalo, Hanna Munter, Matti Yli-Nissilä, Teemu Raikkonen, Turkka Leminen, Salla Tossavainen, Tuulia Kujanpää, Tanja Uusitalo ja Ville Manner.

LOIMAAN Yrittäjät järjesti verkostoitumisiltaman Bar Edgarissa. Rennoilla V***u että V**tut*aa -aftereilla pääteemana oli päästää yrittäjät avautumaan luottamuksellisesti ja paineitta yrittäjän arjessa jatkuvaa tai hetkittäistä ketutusta aiheuttavista asioista, ihmisistä tai sääntelyistä.

Tilaisuus ei aiheuttanut yleisöryntäystä ja paikalla olikin lähestulkoon pelkästään Loimaan Yrittäjien hallituksen jäseniä. Tämän ei annettu häiritä, vaan ilta vietiin läpi intensiivisellä otteella.

Avauspuheenvuoron piti Loimaan Yrittäjien puheenjohtaja Turkka Leminen ja hän päästi ääneen Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtajan Hanna Munterin. Jos joku paikalle saapuneista ei vielä alussa ollut täysin varma tulevasta avautumisen tasosta, varmistui se Munterin puheenvuoron jälkeen. Toimitusjohtajan viikko oli ollut kohtalaisen raskas.

– Tiedän miltä teistä tuntuu. Jokaiselle yrittäjille tulee vitutuspäiviä, mutta niistä pitää vain päästä yli. Tuntojen kanssa ei kannata jäädä yksin ja on hyvä, jos on jokin luottohenkilö, jolle soittaa, Munter kertoi kokemuksen syvällä rintaäänellä.

– Väitän, ettei yrittäjän pään sisälle voi päästä kukaan muu kuin toinen yrittäjä.

Munter kertasi omia vaiheitaan yrittäjänä. Välillä hän seilasi monen yrityksen kanssa vahvassa myötätuulessa, jolloin vauhtisokeus sumensi arjen realismin ja valoisan ulapan sijaan laiva ajautui kohti konkurssimyrskyä.

– Joskus riskit realisoituvat. Oli syynä sitten yrittäjän oma toiminta tai ulkopuoliset tekijät, pitää yrittäjän niistää nokka, nostaa housut ja ruveta hommiin. Ilman yrittäjäriskiä tässä maailmassa käy huonosti. Jos yrittäjät eivät pärjää, ei meillä ole verotuloja eikä hyvinvointiyhteiskuntaa.

Vertaistuen ja avoimen puhumisen merkitys korostui Munterin puheiden lisäksi paikalla olleiden yrittäjien kertoessa omista kokemuksistaan. Näitä taitoja pääsi Munterin puheenvuoron jälkeen harjoittelemaan ”vitutuskonsulttina” toimineen Tanja Uusitalon johdolla.

Uusitalo kertoi ensin tutkimustuloksia eniten suomalaisten mieliä jäytävistä aiheista. Hän viittasi keväällä 2022 tehtyyn Suureen suomalaiseen vitutustutkimukseen, johon vastasi lähes 20 000 suomalaista. Tutkimuksen tehneiden professorien, Jari Hietasen ja Lauri Nummenmaan mukaan vellovien ahdistuksen tunteiden sanoittaminen antaa niille nimen, niistä tulee sitä kautta hallittavampia.

Tutkimuksen mukaan suomalaisia ottaa eniten päähän muut ihmiset. Myös ajankohtaiset asiat, kuten sota, Vladimir Putin ja korona sekä kestosuosikit bensan hinta, sää, epäoikeudenmukaisuus, työ ja tyhmyys nousivat listalla korkealle.

– On ihan törkeän kivaa, että täällä saa käyttää asioiden oikeita nimiä eikä tarvitse olla ihan ihmisiksi. Hannan kanssa saadaan pestä suumme saippualla tämän illan jälkeen, Uusitalo iloitsi.

Tutkimusanalyysien jälkeen alkoi speed dating -tyylinen keskustelukierros, jossa keskusteltiin tai lähinnä avauduttiin kahden minuutin ajan yhdestä aiheesta kerrallaan. Pillin soitua parit ja aihe vaihtuivat, mutta keskustelu jatkui soljuvasti. Aiheiksi Uusitalo oli valkannut valtion toiminnan, asiakkaan, alaisen, yrittäjän oman toiminnan sekä vapaa-ajan tai sen puutteen.

Pikajutustelujen jälkeen koko ryhmä keskusteli vielä pyöreän pöydän ympärillä yhdessä ja sen jälkeen painelivat koteihinsa astetta vähemmän rasittuneina. Seuraavat Yrittäjien afterit järjestetään helmikuussa. Sitä ennen ohjelmassa on esimerkiksi syyskuun lopussa järjestettävä Loimaan Yrittäjien 90-vuotisgaala ja lokakuinen tietosuojakoulutus.

– Yrittäjien kannattaa olla yhteisössä mukana ja osallistua toiminnan kehittämiseen. Kyllä me näitä tapahtumia ideoidaan, kunhan osataan vastata tarpeeseen, hallituksen jäsen Tuulia Kujanpää lupasi.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän