Alastaron omatoimikirjaston käyttöönotto on tämän syksyn asia

0
Kirjastovirkailija Elli Leppänen kertoo, etteivät Alastaron kirjaston asiakkaat ole kauheasti kaivanneet omatoimikirjastoa. Jotkut asiakkaat ovat olleet huolissaan siitä, joutuuko kirjastovirkailija työttömäksi omatoimikirjaston myötä.

LOIMAA Alastaron omatoimikirjasto pyritään ottamaan käyttöön tämän vuoden loppuun mennessä.

Näin aikatauluttavat Loimaan kaupungin sivistysjohtaja Manne Pärkö ja kirjastotoimenjohtaja Jenni Mäkelä.

Myös kiinteistöpäällikkö Harri Laaksonen pitää aikataulua uskottavana ja arvioi asennustöiden alkavan lähiaikoina.

– Kirjastoon tulee lainausautomaatti, jota voi käyttää kirjastokortilla. Ulko-ovi vaihdetaan, koska nykyiseen ei saa sähkölukkoa kiinni pienikokoisen karmin ja ovikehyksen vuoksi. Lisäksi samassa yhteydessä uusitaan vanhat loisteputkivalaisimet energiatehokkaammiksi led-valoiksi.

Mäkelä sanoo, että kirjastossa selkeytetään tilaa, poistetaan vanhaa aineistoa ja järjestellään hyllyjä, jotta asiakkaiden olisi helppo asioida siellä myös omatoimisesti.

Omatoimikirjastolla tarkoitetaan kirjastoa, jota asiakkaat voivat käyttää myös itsenäisesti varsinaisten aukioloaikojen ulkopuolella. Tällä hetkellä Alastaron kirjasto on avoinna neljänä arkipäivänä viikossa.

Loimaan sivu- eli lähikirjastoja muutetaan omatoimikirjastoiksi yksi kerrallaan. Aluehallintovirasto on myöntänyt hankkeeseen avustusta 15 000 euroa viime maaliskuussa.

Loimaalla omatoimikirjastojen käyttöönotto on viivästynyt. Aiemman suunnitelman mukaan Alastarolle piti tulla omatoimikirjasto vuosina 2022–2023, Mellilään 2023 ja Hirvikoskelle tänä vuonna.

Pärkön mukaan viivästys johtuu ennen kaikkea omatoimikirjastojen laitteita koskevan hankinnan kilpailutusaikataulusta: Loimaan kaupunki on mukana Turun kaupungin organisoimassa seutuhankinnassa, ja se saatiin valmiiksi vuodenvaihteessa 2023–2024.

Sivistysjohtaja sanoo, että sen jälkeen kunnat tekivät sopimukset laitetoimittajan Mikro-Väylä oy:n kanssa. Loimaan kaupungin yksityiskohtainen suunnitelma Alastaron kirjaston omatoimijärjestelmästä valmistui viime kesäkuussa.

Alastaron toteutuksen jälkeen jatketaan Mellilän omatoimikirjaston yksityiskohtaisella suunnittelulla. Sen jälkeen on vuorossa Hirvikoski. Pärkö kertoo, ettei Mellilän ja Hirvikosken omatoimikirjastojen toteutukseen ehditä enää tämän vuoden aikana.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän