Jo monen sote-uudistuksen sorvauksen aikana on toitotettu, että mitä aiemmin ongelmiin päästään puuttumaan, sitä parempi. Kun ennaltaehkäistään ongelmia tai hoidetaan niitä ennen kuin ne ovat päässeet paisumaan niin, että tarvitaan esimerkiksi kallista erikoissairaanhoitoa, sitä edullisemmaksi ongelman korjaaminen tulee.
Tästä on kyse myös koulukuraattorien ja koulupsykologien kouluttamisessa uusiin työmenetelmiin (LL 24.9.). Tavoitteena on antaa mielialaoireita kokeville lapsille ja nuorille tukea mahdollisimman lähellä arkea ja aiempaakin matalammalla kynnyksellä omassa koulussa – niin varhain, että ongelmat eivät ehdi kasvaa erikoissairaanhoidollisiin mittoihin.
Samalla säästetään myös inhimillisessä kärsimyksessä. Monet pelot, jännitykset ja ahdistuksen tunteet eivät jää välttämättä kokonaan kokematta, mutta ne eivät ehkä kasva maailman mustaaviksi möröiksi, kun lapsia ja heidän perheitään autetaan varhain.
Kun hyvinvointialue kouluttaa 200:lle ammatti-ihmiselle uusia työmenetelmiä aiempien rinnalle, on kyse melkoisesta satsauksesta. Sellaisia lapsemme ja nuoremme sekä perheemme ansaitsevat.
P.S. Vieläkään esimerkiksi koulupsykologit ja -kuraattorit eivät pääse näkemään lasten ja nuorten Wilma-tietoja, vaikka siitä voisi olla merkittävää apua heidän tukemisessaan. Koska tämä aita kaatuu?