Lemmensillan nykyinen kävelysilta ylittää Loimijoen lähellä työväentaloa ja Prismaa. LL ARKISTO

Loimaan kaupunki aikoo investoida noin seitsemällä miljoonalla eurolla ensi vuonna, kun elinympäristölautakunta on saanut investointiohjelman käsiteltyä.

Investointisumma on tuntuvasti enemmän kuin mihin on totuttu viime vuosina, jolloin investoinnit ovat liikkuneet 3–4 miljoonan suuruusluokassa.

Ensi vuoden suurimpana yksittäisenä investointina on Virttaan päiväkodin rakentaminen, johon ollaan varaamassa yhteensä 2,4 miljoonaa euroa ensi vuodelle ja 400 000 euroa vuodelle 2026. Budjettikirjassa viitataan hyväksyttyyn hankesuunnitelmaan, jonka mukaan Virttaan vanha koulurakennus puretaan ja sen tilalle rakennetaan uusi päiväkoti.

Päiväkotikokonaisuuteen liittyen Metsämaan uusi päiväkoti on alustavasti merkitty investointiohjelmassa toteutettavaksi vuodelle 2027.

Huomattava talonrakentamiseen liittyvä investointi on Heimolinnan peruskorjaus ja -parannus, jonka arvioitu hintalappu on vajaan 1,9 miljoonaa. Budjetissa summa on jaettu siten, että suurin osa määrärahoista varattaisiin vasta suunnitelmavuodelle 2026.

Kunnallistekniikan puolella ensi vuoden isoin investointi on kunnallistekniikan rakentaminen Kartanomäessä sijaitsevalle Juvanportin uudelle asuinalueelle. Sen toteutus on tarkoitus kilpailuttaa tänä syksynä, jolloin rakentaminen voitaisiin aloittaa alkuvuodesta. Töiden tavoitellaan valmistuvan ensi vuoden syksyllä, joten myös tontteja voidaan odottaa myyntiin ensi vuoden aikana.

Kaupungin keskustassa asuvia ja asioivia kiinnostanee tieto siitä, että investointiohjelmaan on nostettu 40 000 euron suunnitteluraha Lemmensillan kävelysillan korvaamisesta ajoneuvosillalla. Ensi vuoden aikana kaupungin on tarkoitus aloittaa selvitystyö kyseisen sillan muuttamisesta ajoneuvokäyttöön. Sillasta on laadittu suunnitelma vuosituhannen alkupuolella, ja kyseistä suunnitelmaa on nyt tarkoitus päivittää.

Ennen kuin ensimmäistäkään lapionpistoa tai naulaa on lyöty, kaupungin tekninen johtaja Antti Korte muistuttaa, että kyse on elinympäristölautakunnan esityksestä, joka etenee seuraavaksi kaupunginhallitukseen ja sen jälkeen valtuustoon.

Hänen mukaansa investointiohjelmaa kasvattaa investointitarpeiden lisäksi se, että kaupunki on saanut vihdoin suunnitelmia valmiiksi, joten kohteita on voitu nostaa investointilistalle.

– Tässä on viimeiset kolme vuotta tehty paljon selvityksiä.

Hän muistuttaa, ettei elinympäristölautakunnan budjettiesitykseen sisälly esimerkiksi tietoa ensi vuoden talouden isosta kuvasta ja kaupungin investointikyvystä. Investointiohjelma sovitetaan seuraavaksi talouden kokonaiskuvaan.

– Elementit ovat nyt esillä, mutta ohjelma ei ole kiveen hakattu.

Toisin sanoen investointiohjelma elää, ja hankkeita voidaan syksyn jatkokäsittelyn myötä siirtää.

Yksittäisistä kohteista Korte perustelee Lemmensillan ajoneuvosillan nostamista budjettiin sillä, että Ysitien tuntumasta puuttuu tällä hetkellä rinnakkaisyhteys Tampereen suuntaan ja ajoneuvoliikenne joutuu sukkuloimaan Hulmin asuntoalueen läpi.

– Ajoneuvosilta helpottaisi kaupungin sisäistä liikennettä.

Hänen mukaansa kyse on isosta liikenteellisestä ratkaisusta, joka edellyttää pohtimaan myös sitä, miten liikenne sovitettaisiin turvallisesti Ysitielle, jos silta päätetään rakentaa. Hänestä selvittäminen on tarpeen, jotta asiasta voidaan ylipäätään keskustella.

– Sen jälkeen ratkaistaan, onko sillalle tarvetta tai onko se liian kallis.

Investointiohjelmaan on nostettu aivan kalkkiviivoilla vuonna 1925 valmistuneen Heimolinnan sisätilojen peruskorjaus.

– Sen hankesuunnitelma on juuri valmistunut, ja sitä on tarkoitus esitellä laajemmin päättäjille päätöksen tueksi, Korte sanoo ja vakuuttaa, että päätöksenteon pohjaksi päättäjiä ehditään informoimaan syksyn mittaan.

Tänä vuonna keskustassa saadaan valmiiksi iso Satakunnantien peruskorjaus. Ensi vuonna on tarkoitus jatkaa Turuntien kunnallistekniikan peruskorjauksella. Kyse on Satakunnantien tapaan Loimaan kaupungin ja Loimaan Veden yhteisprojektista.

Vesihuolto- ja hulevesiviemärien osalta Turuntien rakennustyöt pyritään saamaan valmiiksi ensi vuonna. Katurakenteiden kohdalla toteutus aloitettaneen ensi vuonna ja valmista voi olla vuonna 2026. Budjettiselostuksen mukaan kadun toiseen reunaan suunnitellaan kevyen liikenteen väylä, jotta pyöräilijöiden ei tarvitse enää jatkossa ajaa ajoradalla. Samalla pysäköintijärjestelyjä selkeytetään.

Urheilu- ja ulkoilupuolella kuntoratojen peruskunnostuksia jatketaan Alastaron kuntoradalla. Juvan ja Alastaron kuntoratojen valaisimet vaihdetaan led-valaisimiin. Alastarolla uusitaan myös valaisinpylväitä.

Ensi vuonna Melliläjärven kuntoradalle levitetään kivituhkakerros määrärahojen puitteissa. Harjureitillä aloitetaan valaistuksen uusiminen ledeiksi, jos määrärahat riittävät.

Pappisten uimarannalle on tavoitteena uusia laituri, ja Leppijärven uimarannalle tehtäneen uusi pukukoppi. Molemmat hankkeet on tarkoitus toteuttaa yhteistyössä yhdistysten kanssa.

 

Fakta

Poimintoja investointi- ja suunnittelukohteista ensi vuodelle

Pääterveysaseman julkisivukorjauksen jatkaminen.

Virttaan päiväkodin rakentaminen.

Heimolinnan sisätilojen peruskorjauksen ja -parannuksen aloittaminen.

Juvanportin uuden asuinalueen kunnallistekniikan rakentaminen.

Turuntien kunnallistekniikan peruskorjauksen aloittaminen.

Käsityöläiskadun peruskorjauksen suunnittelu.

Suunnittelu Lemmensillan kävelysillan korvaamisesta ajoneuvosillalla.

Rantapuiston rakentamisen ja torialueen kehittämisen aloittaminen.

Nahinlahden leikkikentän rakentaminen.

Mäenpään sillan uusimisen suunnittelu.

Eteläkaaren suunnittelu.

Tuulensuun alueen kunnallistekniikan parantamisen aloittaminen.

Hämeentien kevyen liikenteen väylän suunnittelu.

Alastaron urheilukentän kastelujärjestelmä.

Hirvikosken luonnonmukaistaminen.

Lähde: Loimaan elinympäristölautakunnan budjettiehdotus. Investoinneista päättää kaupunginvaltuusto syksyn aikana.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän