Maakunnan työttömyysluvut laskussa

0
SSS-ARKISTO

VARSINAIS-SUOMEN työ- ja elinkeinotoimistossa oli elokuun lopussa 23 200 työtöntä työnhakijaa. Elokuun aikana työttömien määrä laskee normaalivuosina heinäkuuhun verrattuna reippaanlaisesti, kuten kävi nytkin. Työttömien määrä supistui 2 400 hengellä edelliseen kuukauteen verrattuna. Vuotta aiemmasta on työttömien määrä noussut 2 900 henkilöllä eli 14 %, kun koko maan työttömien määrä on noussut samassa ajassa 12 %. Varsinais-Suomessa lomautettujen määrä nousi 200 henkilöllä (18 %) verrattuna vuodentakaiseen.

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli elokuun lopussa Varsinais-Suomessa 9,9 % eli 1,1 %-yksikköä korkeampi kuin vuosi sitten. Koko maassa työttömien osuus työvoimasta oli keskimäärin 10,4 %.

Työttömiä oli elokuussa kaikissa Varsinais-Suomen seutukunnissa Vakka-Suomea ja Turunmaan saaristoa lukuun ottamatta viime vuotta enemmän. Varsinais-Suomen työttömyysaste oli korkein Turun seudulla (10,5 %) sekä Turussa (13,2 %). Pienin työttömyysaste oli Turunmaan saaristossa (5,7 %). Vakka-Suomi (8,4 %) ja Loimaan seutukunta (8,7 %) olivat työttömyysasteella mitattuna Varsinais­-Suomessa seuraavina ja koko maan 20 parhaan seutukunnan joukossa.

Negatiivisimmalta kehitys näytti elokuussa nuorten (alle 25 v.) kohdalla. Nuorten kokonaistyöttömyys oli noussut peräti 28 % viime vuodesta. Myös ulkomaalaisten työttömien (+16 %) ja naisten (+15 %) kohdalla tilanne näytti huonohkolta.

Pitkäaikaistyöttömien työnhakijoiden kohdalla tilanne parani viime vuodesta vain Turunmaalla ja heikentyi muilla seuduilla, erityisesti Vakka­Suomessa (+24 %).

Ulkomaalaisten kokonaistyöttömyys lisääntyi erityisesti Loimaan seutukunnassa (+40 %) sekä Salon (+21 %) ja Turun (+18 %) seuduilla. Yli 50-­vuotiaiden työttömien määrä lisääntyi kokonaisuutena 11 % ja kaikissa seutukunnissa kehitys oli negatiivinen Turunmaata lukuun ottamatta.

Elokuun viimeisenä päivänä oli avoimia työpaikkoja tarjolla alueen työ- ja elinkeinotoimistossa 2 200 kappaletta, joten pudotus oli roimaa (-55 %) viime vuoteen verrattuna. Kolmen viime kuukauden aikana uusia työpaikkoja on avautunut 6 700 kpl eli peräti 61 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Kaikkiaan työpaikkoja oli avoinna elokuun aikana 4 300 kappaletta, joista 2 300 oli uusia, elokuun aikana avautuneita työpaikkoja. Näin uusia työpaikkoja tuli elokuussa tarjolle 60 % vähemmän kuin vuotta aiemmin.

YTK Työttömyyskassan jäsenten työttömyys oli elokuussa 6,8 %. Heinäkuusta työttömyysaste nousi 0,3 prosenttiyksikköä, ja YTK:n jäsenten työttömyysaste on nyt sama kuin vuosi sitten.

– Ennustimme syyskuulle viittä tuhatta ensihakemusta, mutta nyt näyttää siltä, että määrä jää alle neljän tuhannen. Jatkohakemusten määrässä ollaan kuitenkin lähempänä ennustetta. Loppuvuoden aikana hakemusmäärien odotetaan kasvavan ennusteen mukaisesti, YTK Työttömyyskassan toimitusjohtaja Auli Hänninen kertoo kassan tiedotteessa.

Hännisen mukaan syksyn työttömyyskehitys on vielä epäselvä.

– On vielä vaikea arvioida, mikä vaikutus talouden kehityksellä ja työttömyysturvan tiukennuksilla on syksyn työttömyystilanteeseen. Tuoreimmat talousennusteet eivät lupaa hyvää työllisyydelle tälle eikä ensi vuodelle.

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän