LOIMAA Novidan ammattioppilaitoksissa otettiin tänä syksynä käyttöön yhtenäinen linja mobiililaitteiden käytöstä oppituntien aikana. Järjestyssäännöissä on ollut jo ennestään, että niiden käyttö on kiellettyä, mutta koulutuspäällikkö Petri Järvinen sanoo käytännön vaihdelleen opettajasta ja vähän oppiaineestakin riippuen.
– Nyt rehtorien tekemä päätös on, että mobiililaitteita ei saa pitää tunneilla esillä, jollei opettaja anna siihen erikseen lupaa.
Asiasta on tiedotettu ennen koulun alkamista huoltajia ja opiskelijoita. Järvisen mukaan opiskelijat ovat ottaneet asian hyvin vastaan, eikä häiriöitä ole tänä syksynä ollut.
– Yhtään keskustelua ei ole tarvinnut käydä.
Myös sosiaali- ja terveysalan hoidonopettaja Taina Huhti sanoo, ettei kännykän käyttämiseen oppitunneilla ole enää tarvinnutpahemmin puuttua.
– Uusi käytäntö antaa työrauhan sekä opettajalle että opiskelijoille, sillä kännykän käyttäminen vaikuttaa keskittymiseen ja oppimiseen.
Liiketoimintaa opettava Rilja Lindén sanookin, ettäpahimmillaan kännykän käyttö oppitunneilla vaikutti oppimistuloksiin, kun puhelin vei huomion pitkiksikin ajoiksi. Erilaiset toimintatavat opettajien ja aineiden kesken aiheutti vaikeuksia, sillä opettajan oli vaikea tietää, mitä asian suhteen sai tehdä. Opiskelijat osasivat myös käyttää tilannetta hyväkseen vetoamalla eri sääntöihin.
– Nyt se ei enää onnistu, kun säännöt ovat samat.
Järvinen muistuttaa myös, että uusi käytäntö valmistaa opiskelijoita työelämään, jossa kännykkää ei voi käyttää milloin tahansa. Joillakin aloilla se on jopa työturvallisuusriski.
– Esimerkiksi tekniikan alalla isoja laitteita käytettäessä voi sattua mitä vaan, jos siinä samalla käytetään kännykkää. Toinen on soteala, jossa puhelin ei voi olla kädessä työtehtävien aikana.
Kolmatta vuotta liiketoimintaa opiskeleva Julius Alaranta myöntää, että etenkin ensimmäisenä vuotena puhelin häiritsi opiskelua.
– Silloin sitä tuli katsottua enemmän tunneilla, kun oli uusi koulu, eikä opiskelu vielä kiinnostanut niin paljon. Siinä jäi vähän oppimisesta jälkeen.
Samaa mieltä Alarannan kanssa on Samu Kivinen , joka sanoo eron olevan nyt selkeä.
– Ennen sitä katsoi puhelimeen tulevia ilmoituksia ja lähetteli viestejä esimerkiksi viereisen luokan kavereille. Nyt viestit luetaan välitunneilla, ja ihan hyvin on ehtinyt.
Toisen vuoden liiketoiminnan opiskelija Aada Tsharkov sanoo puhelimensa olleen aina äänettömällä ja nurinpäin käännettynä. Silti sitä tuli katsottua, ja hän sanoo opettajan huomauttaneen asiasta pari kertaa ensimmäisen vuoden aikana.
– Kun täällä oli vapaampaa peruskouluun verrattuna, puhelimen käyttäminen lähti vähän laukalle, hän pohtii.
Opiskelijoiden mielestä uusi käytäntö on hyvä.
– Välitunti on kuitenkin joka tunti, niin ei siinä ehdi tulla vieroitusoireita, Samu Kivinen vakuuttaa muidenkin puolesta.