Sateenkaarinuorille on oma klubi, jossa voi olla oma itsensä

0
Klubi kokoontuu Citynuokkarilla. Nuorisosihteeri Teija Aartola-Jalonen toivoo klubin tarjoavan turvallisen tilan niille nuorille, jotka etsivät itseään tai jo kokevat kuuluvansa vähemmistöön esimerkiksi seksuaaliselta suuntautumiseltaan.

LOIMAA Syksyn saavuttua Loimaalla jatkaa kokoontumistaan nuorille suunnattu Rainbow club.

Se on tarkoitettu 12–18-vuotiaille, jotka tuntevat kuuluvansa lgbtq+ -yhteisöön (lesbian, gay, bi, trans, queer) tai jotka vielä etsivät itseään.

– Kirjainyhdistelmä käsittää kaikki vähemmistöt, Loimaan kaupungin nuorisosihteeri Teija Aartola-Jalonen selventää ja viittaa vähemmistöillä niin seksuaaliseen suuntautumiseen kuin sukupuoli-identiteettiin.

Kaupungin järjestämä klubi aloitti toimintansa puolitoista vuotta sitten.

Aartola-Jalonen sai idean klubin perustamiselle työskenneltyään aiemmin lastensuojelussa. Hänen havaintojensa mukaan kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten ahdistuksen takaa saattoi löytyä syitä, jotka liittyivät seksuaaliseen suuntautumiseen tai sukupuoli-identiteettiin.

– Se on kallista yhteiskunnalle, jos sen takia lapsia sijoitetaan kodin ulkopuolelle.

Aloitettuaan pari vuotta sitten Loimaan nuorisosihteerinä hän päätti perustaa sateenkaarinuorille oman klubin – paikan, jossa he voivat olla oma itsensä. Hänestä klubi on täyttänyt tehtävänsä, jos sen avulla esimerkiksi yksikin nuori pelastetaan sijoitukselta kodin ulkopuolelle.

Klubi kokoontuu parin viikon välein tai sopimuksen mukaan. Tähän mennessä klubille on kokoontunut pieni 4–5 hengen porukka.

Aartola-Jalonen laskee, että pelkästään Loimaalta löytyy satoja sateenkaari-ihmisiä sen perusteella, että koko väestöstä 5–15 prosentin arvioidaan kuuluvan lgbtq+ -yhteisöön.

– Toivon, että klubille saapuisi enemmän nuoria.

Loimaan klubin kokoontumisilla on yleensä jokin teema, josta keskustellaan tekemisen, kuten leipomisen ja askartelun, lomassa. Nuoret voivat vaikuttaa kokoontumisten sisältöön.

Klubilaiset saattavat retkeilläkin. Aartola-Jalonen kertoo heidän esimerkiksi vierailleen Salon ja Turun vastaavilla klubeilla.

– Myös Ypäjällä on tällaista toimintaa, hän sanoo ja suunnittelee yhteydenottoa sinne.

Hänen mukaansa vastaavia klubeja ei silti vielä löydy kovinkaan monesta kunnasta.

Nuori voi saapua Loimaan klubille anonyymisti. Aartola-Jalosen mukaan tarkemmat henkilötiedot tarvitaan vasta sitten, jos nuori osallistuu retkille ja tarvitsee esimerkiksi vanhempien suostumusta.

Hän kannustaa klubista ja sen toiminnasta kiinnostuneita nuoria ottamaan rohkeasti yhteyttä ja kysymään häneltä aiheesta.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän