Rippilapsi tiesi sitä odottaa. Rohkea äiti piti juhlassa puheen pojalleen.
Rohkeutta on puhua tunteistaan – aidosti sydämestään – vaikka juhlavieraidenkin edessä. Rohkeutta on antaa lapsensa kuulla sanoina se, mitä arjessa kyllä eletään, vaikka se ei aina siltä tietenkään teineistä tunnu.
Rohkeutta on uskaltaa näyttää tunteensa niin, että joutuu pitämään puheessa tauon itkun pyrkiessä esiin ja rohkeutta on jatkaa siitä huolimatta.
Puhe antoi rakkaudelle kasvot, ei menettänyt niitä.
Juhlapuheen aihe jäi mietityttämään pitkäksi aikaa. Äiti toivotti pojalleen hyvää elämää toivomalla (ja vakuuttamalla), että hän saisi osakseen hyväksyvän katseen ihmisiltä elämässään.
Huikean hieno ajatus.
Että voisi olla kuin on, ehkä välillä vähän kompastuakin. Että hyväksyvä katse kannustaisi tulemaan sellaiseksi kuin toivoo, yrittämään itsensä takia.
Ettei valo meissä jäisi piilottelemaan vakan alle, koska se ei uskalla palaa muiden loisteessa.
Puhe sai myös kysymään, kuinka hyväksyvä oma katseeni on.
Lomalla luin artikkelia terveydestä ja puhe palasi jälleen mieleeni ( Want to live a long life? Start prioritising your friends, BBC ).
Jos haluaa elää terveen ja pitkän elämän, tulisi nukkua riittävästi, liikkua, pitää säännöllinen ateriarytmi, välttää tupakointia, yletöntä alkoholinjuomista sekä ylipainoa, mutta myös olla yhteyksissä muiden ihmisten kanssa.
Kanssakäyminen kun vaikuttaa muun muassa sydänterveyteen ja vastustuskykyyn. Oman yhteisön tuoma suoja oli hengissä pysymisen tae vuosituhansia ja elimistömme tulkitsee yksinolon stressitilaksi, joka pidentyneenä aiheuttaa esimerkiksi tulehduksia.
Yhteydentunne puolison ja lähimpien ystävien kanssa tuottaa eniten suojaa, mutta jopa satunnaiset tuttavuudet vaikkapa harrastuspaikoilta olivat terveydelle hyödyksi.
Mitä enemmän ihmiset kokivat saavansa tukea muilta ihmisiltä ympärillään, sitä parempi terveys heillä oli ja sitä pienempi riski kuolla, artikkelissa summataan tutkimusten tuloksia. Sosiaalisilla yhteyksillä oli terveydessä jopa isompi rooli kuin esimerkiksi alkoholin kulutuksella, liikunnalla, painoindeksillä tai ilmansaasteilla. Tupakoinnin kielteisiä vaikutuksia ystävät ja tuttavatkaan eivät tosin pystyneet kumoamaan.
Voisivatko hyväksyvä katse ja joku huomioiva sana olla myös terveystekoja? Ihmiselle, jolla on rahaa, ystäviä ja vaikutusvaltaa vastaantulijan katse ei meinaa mitään, mutta jollekin muulle se voisi tuottaa tunteen yhteisöön kuulumisesta.
Terve! -tervehdys voisi tuottaa juuri sitä, mitä se toivottaa. Terveyttä.
Kati Uusitalo