”Vain ranta puuttuu” – kurkkasimme arkeen Suomen yleisimmän nimisellä tiellä

0
Petri Heinonen on asunut Oripään Rantatiellä 14 vuotta. Hän kuvailee alueella olevan rauhallista. KUVA: Sari Holappa

Rantatie on Suomen yleisin tien nimi, mikä ei liene yllätys tuhansien järvien maassa.

Pistäydyimme Rantiellä niin Oripäässä, Ypäjällä kuin Loimaalla.Millaista elämä on Suomen tavallisimmalla tiellä ja miltä siellä näyttää?

Loimaan seutu/Rantatie
Työryhmä: Katriina Reijonen, Sari Holappa, Oona Tepponen

 

170 kertaa koti-ovelta uimaan
Ypäjä

Ypäjän terveyskeskuksen kulmasta kurvaa pieni, päättyvä tie alas rantaa kohden. Ollaan Rantatiellä.

Muitakin julkisia palveluja löytyy aivan kivenheiton päästä, tosin Perttulantien varrelta. Päiväkoti, kunnantalo, kirkko, kauppa, koulu, kirjasto.

– Ja mattoranta! Meidän henkemme ja elämämme, Liisa Pajuniitty lisää puolitosissaan.

Rantatiellä vuodesta 1988 asunut Pajuniitty on lenkillä naapurinsa Eila Pispan kanssa. Pispa on asunut Rantatiellä reilut parikymmentä vuotta.

Kaksikon kotikadun tuntumassa kulkee pikkuinen rantapromenadi, ”leijonapolku” eli paikallisten Lions Clubien hankkima kävelytie, jonka päässä on matonpesupaikka ja Ypäjän venesatama.

– Meillä on täällä mahdottoman rauhallista, Pajuniitty kuvailee ympäristöä.

Väite on helppo uskoa. Rantatien varrella on viisi rivitaloa ja kuusi omakotitaloa, kaikissa kauniisti laitettuja istutuksia ja hyvin hoidettuja pihoja. Täällä selvästi viihdytään, ja Pajuniitty ja Pispa tietävät, miksi. Taikasana on joki.

– Ei sun nyt näy yhtään toi joki siinä kuvassa, naiset pauhaavat, kun he pitkin hampain suostuvat poseeraamaan leijonapolun päässä.

On tärkeää, että joki saadaan kuvaan. Ei vain siksi, että kyseessä on Rantatie, vaan joen itsensä vuoksi. Loimijoki on Pispan ja Pajuniityn mielestä aliarvostettu, mutta heille itselleen se on rakas. Pispa kertoo käyneensä tänä kesänä Loimijoessa uimassa 170 kertaa. Se on kirjanpidosta todennettavissa.

– Enkä käy vain pulahtamassa, vaan uimassa. Joskus hautausmaalla asti.

 

Taloja mahtuisi enemmänkin
Oripää

Arki-iltapäivänä Rantatiellä Oripäässä on rauhallista, eikä vastaantulijoita juuri näy. Kissaa ulkoiluttamassa ollut Petri Heinonen sanoo muuttaneensa Rantatielle 14 vuotta sitten.

– Alue valikoitui silloin, koska täällä oli vapaita tontteja.

Vajaa 500 metrin pituisella tienpätkällä on kahdeksan taloa. Enemmänkin siis mahtuisi, mistä Heinonen on samaa mieltä. Toisaalta hän ei keksi, mitä muuta tienpätkälle tarvittaisiin.

– Ei ainakaan näin äkkiseltään tule mieleen.

Vaikka rantaa ei ole mailla halmeilla, tien nimi ei ole Heinosta mietityttänyt. Hän ei myöskään tiennyt sen olevan Suomen yleisin tien nimi.

Ei sentään kiihdytyssuora!

Loimaa

Loimaan Rantatie on nimensä mukainen: se kulkee Loimijoen vartta Peltoisissa Loimaan Taidetalolta Mäenpään uimapaikan ohi ennen muuttumistaan Meijerinkaduksi. Rompepäivillä sen varrelle kerääntyy rompemyyjiä ja -kävijöitä. Aiempina vuosikymmeninä tien varrella on toiminut muun muassa Loimaan Saha, josta otettuja vanhoja ilmakuvia on nähty myös Loimaan Lehden sivuilla.

Nykyään Rantatie on ainakin lapsiperheille hyvä asuinpaikka, kertoo tien varrella 18 vuotta asunut Jenni Sikiö . Viisihenkinen perhe käy usein kävelyillä tien varrella, ja lapset ajavat mielellään polkupyörillä ja potkulaudoilla päällystettyä kevyen liikenteen väylää.

Liikenneyhteydet saavat Sikiöltä kehuja, samoin tien kunto.

– Tien varressa on helppo asua. Se on tosi hyväkuntoinen ja hyvin hoidettu. Lähden arkisin aikaisin töihin, ja olen aina talvellakin päässyt kulkemaan, Sikiö kertoo.

Ylinopeutta ajavat autoilijat sen sijaan saavat negatiivista palautetta.

– Tiellä kaahataan joskus tosi paljon. Meillä on postilaatikko tien toisella puolella, ja joudun aina lapsille muistuttamaan, että sinne ei saa mennä yksin.

Mikä tiennimi tältä seudulta puuttuu? Kenen tai minkä mukaan teitä vielä pitäisi nimetä? Keskustele Loimaan Lehden Facebook-sivuilla tai netissä loimaanlehti.fi

FAKTA

Onko kotitiesi joku näistä?

Tässä ovat Suomen 30 yleisintä tiennimeä ja niiden määrät.

1. Rantatie, 227

2. Kirkkotie, 200

3. Koulutie, 177

4. Teollisuustie, 161

5. Myllytie, 161

6. Rinnetie, 158

7. Koivukuja, 158

8. Mäntytie, 152

9. Kuusitie, 150

10. Välitie, 148

11. Rantalantie, 145

12. Mäkitie, 144

13. Peltotie, 137

14. Niemeläntie, 136

15. Mäkeläntie, 134

16. Niementie, 133

17. Koivutie, 130

18. Vanhatie, 128

19. Pajatie, 127

20. Riihitie, 124

21. Koivulantie, 120

22. Pappilantie, 119

23. Heikkiläntie, 119

24. Aholantie, 117

25. Sepäntie, 114

26. Jokelantie, 111

27.  Peltolantie, 110

28. Kuuselantie, 106

29. Opintie, 105

30. Kangastie, 105

Lähde: Tilastokeskus

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän