”Ajan kysymys, milloin paukahtaa” – Liikenneturvallisuus sai asukkaat aloitteellisiksi Ilolantiellä

0
Erityisesti Loimijoen sillan ja keskustan suunnasta tullessa moni autoilija ja moottoripyöräilijä kiihdyttää Ilolantiellä koviin nopeuksiin ja alueen asukkaiden mielestä vaarantaa mäen päällä sijaitsevan suojatien käyttäjien turvallisuuden. Asukkaat tekivät asiasta kuntalaisaloitteen, jonka allekirjoittajia olivat muun muassa Jukka Korvenpää, Erkki Kallio, Lauri Välimäki, Juha Tiiri ja Helena Välimäki.

– Meillä on Loimaalla kaksi kiihdytysrataa. Se virallinen on Alastaron moottoriradalla ja toinen Ilolantiellä, Erkki Kallio totesi esitellessään yhteensä 29 kuntalaisen allekirjoittamaa kansalaisaloitetta Loimaan kaupunginvaltuustolle.

Aloitteessa toivotaan Loimikodille ja Köyliönkylään johtavassa risteyksessäIlolantien ylittävälle suojatielle nykyisen suojatien levyistä koroketta ja korotetun suojatien molemmille puolille varoitusmerkkiä töyssyistä.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Tarja Mäki-Punto Ristanen (kok.) sanoi Loimaan arvostavan kuntalaisten aktiivisuutta ja kaikkia puuhanaisia ja -miehiä, jotka lähtevät keräämään ihmisten mielipiteitä ja sitten vielä allekirjoituksia, jotta saisivat ympäristössään havaitsemansa epäkohdan korjattua.

Tästä syystä hän oli myös toivonut Ilolantien aloitteen esittelyä valtuustolle ennen sen varsinaista kokousta.

Alastaron keskustasta Kanteenmaata kohti lähtevällä Ilolantiellä on sen alkupätkällä 40 kilometrin nopeusrajoitus. Loimikodille ja Köyliönkylään johtavassa vilkkaassa risteyksessä mäen päällä on suojatie ja pyörätie yhtyy tiehen.

Lähistön asukkaat ovat kauhistelleet ajonopeuksia ja risteyksen ja suojatien vaarallisuutta jo vuosia. Kannatusta turvallisuuden puolesta toimimiselle löytyikin kuulemma heti, kun itsekin alueella asuva Erkki Kallio rupesi puhumaan asiasta ääneen.

– On vain ajan kysymys, milloin paukahtaa, Jukka Korvenpää , Erkki Kallio, Helena Välimäki , Lauri Välimäki ja Juha Tiiri pohtivat risteysaluetta esitellessään.

Kuvia otettaessa käy selväksi, etteivät kaikki autoilijat tosiaankaan ole ihan taajamanopeuksilla liikkeellä. Silmämääräinen ”tutka” arvioi, että ohi mennään huomattavasti kovempaa.

– Eivät satasenkaan nopeudet ole harvinaisia.

Keskustasta päin sillan suunnasta varsinkin kiihdytetään, he sanovat ja harmittelevat, että tieosuuden varren kahdesta liittymästä ei meinaa uskaltaa tulla tielle nopeuksien vuoksi.

Vähän porukassa epäillään, että aloite hautautuu johonkin kaupungin hallinnon syövereihin. Erkki Kallio on jo kuitenkin saanut tietää, että aloite on toimitettu kaupungilta eteenpäin Elylle, jonka vastuulla tie on.

– Ei tässä ainakaan mitään hävittävää ole, Jukka Korvenpää virnistää.

Vaikka vakavasta asiasta onkin kysymys, niin vähän pilkettäkin silmäkulmassa on. Porukassa nimittäin vitsaillaan, että kun Loimijoen siltaa ja Ilolantietä korjattiin joitakin vuosia sitten, ajonopeudet kasvoivat entisestään.

– Kun tiessä oli monttuja, ihmiset varoivat autojaan ja ajoivat hiljempaa.

Kuntalaisaloitteita on tällä hetkellä kaupungilla käsittelyssä kuusi. Kuntalaiset ovat esittäneet esimerkiksi levähdyspaikkaa Vesikoskelle pyöräilijöille ja kävelijöille, taiteilijaprofessori Alpo Jaakolan suomökin kunnostusta, Turuntien ja Sillankorvankadun kulmassa sijaitsevan Äijänkedon puiston parantamista, ruoka-avun antamista vähävaraisille ja Kalevalankadun ja Väinämöisenkadun vanhentuneiden tiemerkintöjen uusimista.

Lisäksi yhdessä aloitteessa toivotaan enemmän ja ilmaisia harrastusmahdollisuuksia sekä suurempaa ja kunnollista skeitti- tai scoottiparkkia Loimaalle. Tämä aloite on jätetty jo toukokuussa 2021 ja tiemerkintöjä koskeva aloite on vuoden vanha. Muut aloitteet on jätetty tänä vuonna.

Ainoastaan syyskuun alussa jätetty kuntalaisaloite työllisyyspalveluiden turvaamisesta työttömille Loimaan yhdistyksissä on loppuunkäsitelty.

FAKTA

Kuntalaisaloite

Kaupungin asukkaalla sekä kaupungissa toimivalla yhteisöllä ja säätiöllä on oikeus tehdä aloitteita kaupungin toimintaa koskevissa asioissa. Palvelun käyttäjällä on oikeus tehdä aloitteita palveluaan koskevassa asiassa.

Aloite tulee tehdä kirjallisesti tai sähköisellä asiakirjalla. Aloitteesta tulee käydä ilmi, mitä asia koskee sekä aloitteen tekijän nimi, kotikunta ja yhteystiedot.

Aloitteen käsittelee se kaupungin viranomainen, jolla on toimivalta tehdä päätöksiä aloitteen tarkoittamassa asiassa.

Hallituksen on vuosittain maaliskuun loppuun mennessä esitettävä valtuustolle luettelo sen toimivaltaan kuuluvista aloitteista ja niiden perusteella suoritetuista toimenpiteistä. Valtuusto voi samalla päättää, mitkä aloitteista on loppuun käsitelty.

Jos aloitteen tekijöinä on vähintään kaksi prosenttia kunnan asukkaista, aloite on kuuden kuukauden kuluessa vireille tulosta otettava toimivaltaisen viranomaisen käsiteltäväksi.

Aloitteen tekijälle on ilmoitettava kuukauden kuluessa aloitteen saapumisesta, missä viranomaisessa aloite käsitellään, arvioitu käsittelyaika sekä keneltä saa lisätietoja aloitteen käsittelystä.

Sen jälkeen, kun aloite on käsitelty loppuun, aloitteen tekijälle on ilmoitettava, onko aloite johtanut toimenpiteisiin.

Lähde: Kuntalaki ja Loimaan kaupungin hallintosääntö

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän