Niin vanhusneuvostolle kuin vammaisneuvostolle tulisi saada puheoikeus valtuuston kokouksiin, sosiaalidemokraattien valtuustoryhmä ehdottaa aloitteessaan.
– Puheoikeuden myöntäminen vahvistaa neuvostojen roolia päätöksenteossa ja mahdollistaa aktiivisen sekä konkreettisen yhteistyön valtuuston ja neuvostojen välillä, Marke Tissari (sd.) esitti valtuustolle.
Aloitteen mukaan vanhusasiainvaltuutetun kertomuksessa eduskunnalle 2024 annetaan suosituksia siitä, että vanhusneuvostojen tosiasiallisia vaikutusmahdollisuuksia päätöksen tekoon kunnissa ja hyvinvointialueilla on vahvistettava.
– Vammaisten henkilöiden kohdalla tilanne ei ole lainkaan toisin. Useat vammaisten etujärjestöt ovat tutkimuksissaan todenneet, että vammaisten ääni ei kuulu riittävästi päätöksen teossa.
Valtuustoaloitteista käydään niiden esittämisen perään valtuustossa keskustelua, jossa valtuutetuilla on mahdollista evästää aloitteiden käsittelyä.
Timo Tamminen (sd.) vertasi tilannetta siihen, että nuorisovaltuuston edustajalla on valtuuston kokouksissa puheoikeus, koska on ajateltu, että sen kautta nuoret löytäisivät paremmin vaaleissa ehdokkaaksi.
– Puheoikeus toisi neuvostojen jäsenille lisäaktiivisuutta, joka mahdollistaisi sen, että vammaisten ja vanhusten asioita pystyttäisiin ajamaan paremmin.
Tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Markku Pulliainen (kesk.) totesi, että lautakunta on edellisvuoden arviointikertomuksessaan ottanut esiin esiin kuntalain pykälät mahdollisuudesta vaikuttaa.
– Niiden mukaan kunnanhallituksen on asetettava nuorisovaltuusto, vanhusneuvosto ja vammaisneuvosto ja annettava heille mahdollisuus vaikuttaa kunnan eri toimialojen ja -alueiden toiminnan suunnitteluun. Olemme tarkastuslautakunnassa pohtineet syytä sille, miksi nuorisovaltuusto on valtuustossa edustettuna, mutta vanhus- ja vammaisneuvostot eivät.
Neljän demarivaltuutetun lisäksi aloitteen allekirjoittajiksi löytyi neljä keskustavaltuutettua ja yksi valtuutettu sekä kokoomuksen ja kristillisdemokraattien että perussuomalaisten ja sitoutumattomien ryhmistä.