Eläkeläiset juhlivat koko työväentalon täydeltä

0
Loimaan eläkeläiset ry:n puheenjohtaja Ari Löytömäki ja matkavastaava Usko Heinonen olivat tyytyväisiä, että työväentalo tuli täyteen, kun vietettiin yhdistyksen 55-vuotisjuhlia. SARI HOLAPPA

LOIMAA/SATAKUNNANTIE Loimaan eläkeläiset ry:n puheenjohtaja Ari Löytömäki ja matkavastaava Usko Heinonen olivat varsin tyytyväisiä yhdistyksen torstaina järjestetyn 55-vuotisjuhlan osallistujamäärään. Työväentalo täyttyi ääriään myöten, sillä mukaan oli ilmoittautunut noin 150 juhlijaa, joista vain muutama joutui perumaan tulonsa.

– Enempää tänne ei olisi mahtunutkaan.

He tuumivat väkimäärän kertovan siitä, että yhteisille tapahtumille on tarve.

– Tällaisia kaivataan ja niitä on myös toivottu. Meillä on ollut koronan jälkeen vain yhdet juhlat.

Juhlaväen joukossa oli paitsi järjestäjäyhdistyksen jäseniä myös muiden Varsinais-Suomen piirin alueen yhdistysten ihmisiä.

– Noin 40 on omia, Löytömäki laskeskeli.

He kehuvat väkensä olevan muutenkin varsin aktiivisia osallistujia. Kaikkein suosituinta toimintaa on Heinosen mukaan teatterireissut, mutta myös esimerkiksi maanantaikerhoon saapuu joka kerta useampi kymmenen jäsentä. Myös kuntoportaiden juurelle sovitut tapaamiset tai esimerkiksi Melliläjärven yhteisillat ovat keränneet mukavasti väkeä. Porukassa toimiminen onkin Löytömäen mielestä hyvä tapa ehkäistä yksinäisyyttä, josta monet ikäihmiset hänen mukaansa kärsivät.

– Yhdistyksestä löytää ystäviä ja tulee lähdettyä kotoa.

Juhlapuheen piti Eläkeläiset ry:n puheenjohtaja Matti Huutola. Hän kertoi asustavansa nykyään Rovaniemellä ja kiertävänsä sieltä käsin ympäri Suomea tapaamassa järjestöihmisiä.

Puhujaksi juhlaan oli saatu emojärjestön puheenjohtaja Matti Huutola, joka iloitsi runsaasta yleisömäärästä ja eläkeläisten aktiivisuudesta.

– Tällaisten yhdistysten tehtävä on juuri järjestää toimintaa ja koota ihmiset yhteen. Se on mittaamattoman arvokasta työtä, jota ei voi rahalla mitata.

Huutolalla oli myös painavaa asiaa kerrottavanaan. Hän sanoi, että hallitusohjelman mukanaan tuomat leikkaukset ovat osuneet kipeästi eläkkeensaajiin.

– Esimerkiksi asumistuen ja terveydenhuollon leikkaukset ovat niitä, joista eläkeläiset kärsivät.

Huolestuttavaa on hänen mukaansa myös hallitusohjelmassa oleva eläkeuudistus, josta käytävät neuvottelut pitäisi päättyä ensi vuoden tammikuun lopussa. Jos eläkejärjestelmän uudistus menisi läpi hallitusohjelman mukaisesti, se tarkoittaisi Huutolan mukaan miljardin euron leikkausta eläkeläisiltä.

– Neuvotteluissa on ollut esillä niin sanottu automaattinen vakauttamisjärjestelmä, joka tarkoittaisi käytännössä eläkkeiden leikkaamista ja sen seurauksena eläkeköyhyyden kasvattamista.

Toteutuessaan eläke-etuudet eläisivät kansantalouden suhdanteiden mukaan: hyvinä aikoina eläkkeitä korotettaisiin indeksin mukaan ja huonoina aikoina leikattaisiin.

– Meidän pitää kuitenkin muistaa, että Suomen eläkejärjestelmä on yksi maailman hienoimpia. Sen pitää myös kestää aikaa ja luoda uskoa, että se toimii myös tulevaisuudessa meidän jälkipolvillemmekin.

Simo Jalovaara toivoisi kaupungin satsaavan enemmän eläkeläisten kuljetuspalveluihin. Hän sanoi, ettei kaikilla ole autoa, joten keskustassa tapahtuvaan toimintaan osallistuminen on vaikeaa.

Juhliin osallistunut Loimaan eläkeläisten jäsen ja Loimaan Vasemmistoliiton puheenjohtaja Simo Jalovaara oli sitä mieltä, että Loimaalla eläkeläisten asiat ovat onneksi suhteellisen hyvin. Hän nosti kuitenkin esiin kuljetusavun, johon kaupunki voisi hänen mielestään panostaa enemmän.

– Moni eläkeläinen asuu syrjässä, eikä heillä ole autoa. Jos kaupunki hoitaisi kuljetuksen, syrjäseuduiltakin pääsisi helpommin käymään esimerkiksi jumpassa tai tapaamaan ihmisiä. Se toisi virkistystä monessa mielessä.

Sote-puolelta hän mainitsi sairaanhoidon pitkiin jonoihin liittyvät ongelmat, mistä hän on itsekin joutunut kärsimään. Hän kertoo odottaneensa jo puoli vuotta jälkikaihin laserleikkaukseen.

– Hoidon saaminen on tosi hankalaa, hän harmitteli.

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän