Eteläpohjalaisen sielu lepää myös Saviseudun maisemissa – Janne Hakala aloitti Ypäjän sivistys- ja hyvinvointijohtajana syyskuun alussa

0
Ypäjän tuore sivistys- ja hyvinvointijohtaja Janne Hakala kehuu Ypäjän hienoja liikuntamahdollisuuksia. Hän omaa itse kilpaurheiljataustan, ja uskoo kunnan lenkkipolkujen tulevan jatkossa hyvinkin tutuiksi. Kartat hän sai työtovereiltaan jo heti ensimmäisinä työpäivinä. SARI HOLAPPA

YPÄJÄ Entinen maajoukkuetason maastohiihtäjä Janne Hakala, 55, kertoo nykyään urheilevansa enää omaksi ilokseen. Tavoitteenaan hänellä on juosta kerran vuodessa täyspitkä maraton sekä yksi tai kaksi puolikasta. Lisäksi hän hiihtää ja pyöräilee. Hiihtovalmennettavia hänellä on sekä hiihdon että ampumahiihdon puolella.

– Valmennettavia on viisi nuorta aikuista ympäri Suomea. Valmennus on täysin vapaaehtoistyötä, hän toteaa.

Oman aktiiviuransa Hakala sanoo päättäneensä 22-vuotiaana ja kouluttautuneensa luokanopettajaksi entisessä Savonlinnan opettajankoulutuslaitoksessa. Kotoisin hän on Etelä-Pohjanmaalta ja asunut suurimman osan aikuisikäänsä Seinäjoella. Viimeisin työpaikka oli ennen Ypäjää Ilmajoella, jossa hän toimi 4,5 vuotta sivistys- ja hyvinvointijohtajana.

Ypäjälle Hakalaa alkoi vetää oma elämäntilanne. Hän sanoo asustaneensa vaimonsa kanssa jo jonkun vuoden kahta kotia. Toinen on ollut Seinäjoella ja toinen Lempäälässä.

– Viime keväänä meillä oli vakavampi pohdinta, voisiko koteja olla vain yksi, mikä sijaitsisi Lempäälässä. Toukokuun lopussa huomasin sitten, että Ypäjälle haettiin sivistys- ja hyvinvointijohtajaa.

Aivan suin päin Hakala ei kuitenkaan lähtenyt naputtelemaan hakemusta, vaan kävi ensin pienellä tutustumiskierroksella kunnassa.

– Ajelimme vaimoni kanssa katselemaan tänne ja kävimme kesäteatterissakin. Ypäjä vaikutti mukavalta, pieneltä kunnalta.

Virkahaastattelun jälkeen ei mennyt kauaa, kun kunnanjohtaja soitti ja kysyi, vieläkö Hakala olisi tulossa.

– Niillä teillä tässä sitten ollaan, syyskuun alussa aloittanut sivistys- ja hyvinvointijohtaja toteaa ja sanoo, että eipä olisi vielä keväällä osannut kuvitella tällaista elämänmuutosta.

– Ajatus oli pikemminkin, että syksyllä teen Ilmajoen kaupungin sivistystoimen talousarviota, mutta nyt se kaikki vaihtuikin Ypäjän kuntaan, hän naurahtaa.

Sivistyspuolen töitä Hakala on tehnyt vuodesta1996, kun hän aloitti luokanopettajana. Sen jälkeen hän siirtyi järjestöpuolelle Suomen hiihtoliiton maastohiihdon aluekehittäjäksi ja jonkun vuoden kuluttua Suomen ampumahiihtoliiton toiminnanjohtajaksi.

– Tein järjestötöitä kymmenen vuotta. Loimaallakin olen käynyt niissä merkeissä järjestämässä tapahtumia, hän muistelee ensimmäisiä reissujaan Saviseudulle.

Sivistyspuoli alkoi kuitenkin taas kiinnostaa entistä hiihtäjää, ja hän palasi koulumaailmaan perusopetuksen rehtoriksi ja siitä sivistys- ja hyvinvointijohtajaksi. Hän sanoo kokevansa vahvaa vetoa sivistysalan kehittämiseen. Ja vaikka Ypäjä on mittakaavaltaan Ilmajokea monta kertaa pienempi, Hakala muistuttaa, että kuntalaki on sama kaikissa.

– Koosta huolimatta kunnan perustehtävä on kuntalaisten hyvinvoinnin edistäminen.

Hän sanoo myös, että sote-uudistuksen jälkeen kunnan työntekijöitä on nykyään eniten juuri sivistystoimessa.

– Kun Ypäjän kunnassa on työntekijöitä noin 75, niistä yli 50 työskentelee sivistys- ja hyvinvointipalveluissa.

Pienen kunnan etuna Hakala pitää sen matalampaa hierarkkisuutta, kun väliportaan johtotaso puuttuu käytännössä kokonaan. Se lisää hänen mukaansa myös omaa ammattitaitoa.

– Tässä pääsee tekemään konkreettisesti asioita kuntalaisille. Itsekin olen myös kirjastonjohtaja.

Varsinaisia muutoksia sivistystoimen puolelle Hakala ei ole vielä suunnitellut. Hän haluaa ensin tutustua rauhassa kuntalaisiin, päättäjiin ja kunnan työntekijöihin.

– Haluan tavata ja kuulla ihmisiä, jotta tiedän, mitä täällä tarvitaan ja halutaan.

Jo lyhyessä ajassa hän on kuitenkin huomannut, että Ypäjällä on järjestetty palvelut hyvin. Myös henkilökunta on hänen mielestään sitoutunutta, ja monet ovat viihtyneet jo pitkään.

Tutustuessaan puolestaan kunnan strategiaan hän huomasi, että siinä puhutaan muun muassa luonnonläheisyydestä. Siitä hän on samaa mieltä.

– Oikein yllätyin, miten hyvin se toteutuu täällä.

Jos hän jotain uutta haluaa tuoda kunnan kulttuuriin, hän ottaisi käyttöön säännölliset palaverit, joissa johtoryhmän jäsenet keskustelisivat muun muassa yhteisistä tavoitteistaan. Hän sanoo pitäneensä vastaavia entisellä työpaikallaan ja huomanneensa keskustelujen tuovan myönteisiä vaikutuksia.

– Kun työntekijöitä otettiin mukaan pohtimaan ja keskustelemaan tavoitteista, se lisäsi työssä onnistumista ja työhön sitoutuneisuutta.

55-vuotias Janne Hakala aloitti Ypäjän sivistys- ja hyvinvointijohtajana syyskuun alussa. Hän on kotoisin Etelä-Pohjanmaalta mutta on asunut Lempäälässä kesästä lähtien. SARI HOLAPPA

Miten eteläpohjalaisen sielu sitten asettuu Saviseudulle? Hakalan mukaan hyvin. Aamuisin, kun hän ajaa Lempäälästä Ypäjänkylän kautta Ypäjälle, hän saa ihastella kauniisti avautuvaa maisemaa.

– Edessä on laajat pellot ja hevosryhmät, Loimijoki virtaa ja laaksonmuoto on kaunis. Siinä on hyvin paljon tuttua ja minun on helppo olla siinä maisemassa.

Maisemat ja maasto puhuttelevat entistä kilpaurheilijaa ja nykyistä liikunnanharrastajaa muutenkin. Tuore sivistys- ja hyvinvointijohtaja sanookin, että aikoo ruveta lenkkeilemään Ypäjällä säännöllisesti. Kartan hän sai työtovereiltaan jo heti ensimmäisten päivien aikana.

Kuka?

Janne Hakala

Aloitti Ypäjän sivistys- ja hyvinvointijohtajana syyskuun alussa.

Työskenteli aiemmin Ilmajoen sivistys- ja hyvinvointijohtajana.

Iältään 55-vuotias.

Koulutukseltaan kasvatustieteiden maisteri.

Entinen maajoukkuetason kilpahiihtäjä, lopetti aktiiviuransa 22-vuotiaana.

Asuu Lempäälässä mutta on kotoisin Etelä-Pohjanmaalta.

Perheeseen kuuluu vaimon lisäksi kolme aikuista lasta aiemmasta liitosta.

Harrastaa matkustelua ja liikuntaa monipuolisesti yhdessä vaimonsa kanssa. Valmentaa myös viittä nuorta aikuista hiihdossa ja ampumahiihdossa.

Mottona on, että elämä kantaa aina.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän