Eino Hongisto ja Aleksi Anttila odottivat kutsuntatilaisuuden alkua Loimaan Evankelisessa Kansanopistossa. Molemmat suuntaavat varusmiespalvelukseen.

LOIMAA Noin sadalla loimaalaisella ja kymmenellä oripääläisellä oli hieman tavanomaisesta poikkeava päivä torstaina, kun he osallistuivat asevelvollisten kutsuntoihin Hirvikoskella, Loimaan Evankelisessa Kansaopistossa.

Kutsuntatilaisuudessa asevelvollisille määriteltiin palveluskelpoisuusluokka ja määrättiin palveluksen alkamisajankohta ja palveluspaikka. Tilaisuudessa ei määritelty palveluksen kestoa eikä aselajia.

Ennen tilaisuuden alkua loimaalainen Eino Hongisto ja alastarolainen Aleksi Anttila myönsivät, että pikkuisen jännittää. Molemmat nuorukaiset olivat suuntaamassa varusmiespalvelukseen.

He toivoivat, että palveluksen aloittamisajankohdassa huomioitaisiin heidän opiskelunsa, jotka ovat vielä kesken. Palveluspaikasta molemmat pitivät sopivana lähellä sijaitsevaa Porin prikaatia.

Kumpainenkin piti hyvänä sitä, että Suomella on armeija ja aktiivinen reservi, jotka tarvittaessa tosi paikan tullen pysäyttäisivät Suomeen kohdistuvaa hyökkäystä.

Hongistosta on tulossa partiojohtaja, ja hän olisi kiinnostunut myös armeijan johtamistehtävistä.

Asevelvolliset toivotti puheellaan tervetulleiksi everstiluutnantti Petteri Iitti .

Hän sanoi Venäjän laajamittaisen ja koko Ukrainan alueelle kohdistuvan hyökkäyksen osoittaneen sen, ettei sotilaallisen voiman käyttöä voida sulkea pois Suomeakaan vastaan.

– Vaikkakaan välitöntä sotilaallisen hyökkäyksen uhkaa ei ole.

Iitti muistutti, että sotilasliitto Naton jäsenyydestä huolimatta Suomea puolustavat ensisijaisesti suomalaiset. Puolustamisen keskeiset elementit ovat yleinen asevelvollisuus ja koko maan puolustaminen.

Tulevia varusmiehiä saattaa mietityttää palveluksessa vaadittava fyysinen kunto. Iitti kehotti olemaan murehtimatta siitä.

– Jokainen terve suomalainen nuori mies selviää varusmiespalveluksesta, mutta mitä parempi fyysinen kunto on, sitä helpompaa palvelus on.

Olli-Pekka Rastas toi Loimaan seudun sotaveteraanien perinneyhdistyksen ja Loimaan reserviupseerien tervehdyksen.

Rastas kehotti nuorukaisia menemään varusmiespalvelukseen avoimin mielin ja ottamaan siitä kaiken hyödyn irti: esimerkiksi kuljetuspuolen koulutuksessa varusmies voi saada lähes valmiin ammatin ja johtajakoulutuksessa elämäneväitä vaikkapa yrittäjyyteen.

Tilaisuuteen toivat tervehdyksensä myös Loimaan kaupunginjohtaja Jari Rantala ja Oripään kunnanjohtaja Timo Tolppanen, jotka toivottivat asevelvollisille menestystä palvelukseen.

Kutsuntatilaisuudessa oli paikalla myös etsivä nuorisotyö, jonka pakeille everstiluutnantti Iitti neuvoi, jos asevelvollisilla oli mieltä kaihertavia asioita.

Kutsunnat koskevat koko miespuolista ikäluokkaa, joka tarkoitti tällä kertaa vuonna 2006 syntyneitä. Ne, jotka haluavat siviilipalvelukseen, osallistuvat myös kutsuntoihin.

Tilaisuuteen saapuvia nuorukaisia vastaanottivat ovella parhaillaan varusmiespalvelustaan suorittavat korpraali Juho Kaunisto ja alikersantti Roni Kavén .

He suorittavat palvelustaan Porin prikaatin pioneerikomppaniassa. Kaunisto toimii Pasi-vaununkuljettajana ja Kavén ryhmänjohtajana. Heillä 11 kuukauden palvelus on loppusuoralla, sillä kotiutuminen häämöttää joulukuussa.

Kaunisto kertoi, että kuljettajan hommassa on päässyt melko helpolla, toki riippuen harjoituksesta.

– Ei ole tarvinnut sykkiä.

Kavénille johtajakoulutus oli koko lailla selkeä valinta jo varusmiespalvelukseen astuessa: siitä ovat pitäneet huolen äidin puolen suvun karjalaiset sukujuuret, joista juontaa maanpuolustustahto, ja isän suorittama alikersantin arvo.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän