Loimaan kylissä on vahva yhdessä tekemisen kulttuuri, ja vaikka yhteiskunta muuttuu, kylien elinvoima ei selkeästi ole kadonnut. Vanhat perinteet, kuten talkoot ja naapuriapu, ovat ajan myötä saattaneet muuttaa muotoaan, mutta kylissä huolehditaan edelleen toisista – välillä myös somen kautta.
Somesta on saattanut muodostua kylänraitin uusi kokoontumispaikka. Paikalliset Facebook-ryhmät ja WhatsApp-keskustelut pitävät kyläläiset yhteydessä keskenään, vaikka fyysiset kohtaamiset olisivat vähentyneet.
Apua voi kysyä ja antaa sekunneissa, ja kadonneet lemmikitkin löytyvät nopeammin kuin koskaan ennen ja kylillä kiertävistä vieraista autoista varoitellaan. Vaikka digitaalinen yhteydenpito ei missään mielessä korvaa kasvokkain käytyjä keskusteluja, se tuo uusia mahdollisuuksia luoda yhteisöllisyyttä ja turvallisuuden tunnetta. Siksikin toimivat tietoliikenneyhteydet ovat yksi kyläläisten huolen aiheista.
Kylillä juuri turvallisuusasiat ovat nousseet useasti esille. Monissa kylissä on herätty siihen, että on hyvä varautua muuttuviin olosuhteisiin ja yllättäviin tilanteisiin, ja esimerkiksi alkusammutus-, sydäniskureiden käyttö- ja ensiaputaidot kiinnostavat. Tästä syystä on ensi keväänä suunnitelmana järjestää Loimaalla turvallisuuspäivä, jossa ohjelmassa on kattavasti varautumiseen ja turvallisuuteen liittyviä aiheita. Päivän aikana opitaan muun muassa ensiaputaitoja, kodin paloturvallisuutta ja varautumista kriisitilanteisiin.
Kaikilla kylillä on järkevää tehdä turvallisuussuunnittelua yhdessä ja kirjata asioita ylös, niin tosi paikan tullen tarvittavat toimenpiteet on nopeampi toteuttaa, kun niitä on jo valmiiksi mietitty ja niihin varauduttu. Kun yhteiskunnan apu siirtyy kauemmas, jokainen voi itse olla se, joka osaa auttaa.
Kylätapahtumat ovat vieläkin se kylätoiminnan suola, joka kerää ihmisiä yhteen niin niiden järjestämiseksi, että niiden annista nauttimiseksi. Tapahtumajärjestämisosaamisen parantamiseen onkin kylissä ja yhdistyksissä kaivattu apuja. Erilaisten lupien, tapahtumaturvallisuusasioiden, Teoston ja äänentoiston viidakon aiheuttaman stressin selättämiseksi on Loimaan älykkäät kylät-hankkeen toimesta jo järjestetty ja tullaan järjestämään tarvittavia koulutuksia.
Ihmiset ovat edelleen valmiita antamaan aikaansa ja panostustaan, kun he tuntevat projektin omakseen ja näkevät sen hyödyn suoraan omassa arjessaan. Kyläyhteisön voima ei ole hiipumassa, vaikka sen ilmentymät muuttuvatkin ajassa. Ihmisten halu auttaa ja olla osa yhteisöä elää edelleen – vaikka se välillä tapahtuisikin näppäimistön kautta.
Eija Martti
Kirjoittaja on Loimaan älykkäät kylät -hankkeen vetäjä