Pikkuisen maustetumpaa rockabillyä

0
Big Daddy & Rockin´ Combo nousee lauantaina ensimmäistä kertaa Bar Edgarin esiintymislavalle. Laulaja Jyrki Koenkydön pulisongit ovat saattaneet vuosien varrella hieman lyhentyä, mutta asenne ei ole laimennut. MARIA BRES

LOIMAA Kolmannen pitkäsoittonsa julkaiseva Big Daddy & Rockin´ Combo aloittaa Live at the Apollo -levyn julkistusjuhlintansa keikkailemalla tämän viikon lauantaina Bar Edgarissa. Laulusolisti Jyrki Koenkydön mukaan odotettavissa on taattua laatua, jonka tahdissa yleisön on helppo viihtyä ja pitää hauskaa.

– Osataan nauraa itsellemme, ja kyllä livebändi saa mokailla. Muuten se kuulostaisi siltä, että tulisi playbackinä. Kyllähän livemusiikin pitää kuulostaa aidolta, Koenkytö kertoo.

Yhtyeen historia starttasi Liedossa 1980-luvulla. Koenkydön mukaan harrastuksen paras puoli onkin se, että ystävyyssuhteet ovat säilyneet hyvinä. Keikoilla orkesteri käy aika rauhallisella tahdilla, sillä bändi pitää sovittaa perhe-elämän sallimiin kehyksiin. Keikkailua bändi lupaa jatkaa niin kauan kuin se maistuu hyvältä.

– Tämä on tällainen keski-ikäisten miesten hauska harrastus ja virallinen lupa kotoväeltä päästä baariin.

– Keikkapaikoiksi valitaan sellaisia, että niissä ravintoloitsija myös saa omansa pois. Se olisi ilkeää mennä johonkin soittamaan kahdelle tai kolmelle kuuntelijalle ja sen jälkeen ojentaa ravintoloitsijalle lasku käteen. Sen takia meidän motto keikoilla onkin, että ”mitä enemmän te juotte, sitä paremmalta me kuulostetaan”.

Eikä bändi kuivin suinkaan huonolta kuulosta. Pääosin lainakappaleista koostuva settilista on muovattu bändin näköiseksi ja vaikkei lavalta välttämättä puristisimpien rockabillyfanien mieltymyksille kumartelevaa taidetta kajahtelekaan, on kappalevalikoima mietitty tinkimättömällä otteella.

– Me soitetaan rockabillyä, jossa on pikkuisen enemmän mausteita. Kappaleessa pitää olla jokin clue ja sen pitää toimia meidän versiona. Kaikki biisit eivät vain lähde toimimaan, niin ne pitää vaan skipata pois.

Yhtyeen ensimmäinen, vuonna 2008 julkaistu My Cadillac Kids -pitkäsoitto julkaistiin pelkästään cd-levynä, toinen, vuonna 2013 julkaistu Don´t throw me out sekä cd:nä että vinyylinä ja uusin levy vinyylinä. 200 kappaleen vinyylipainoksen lisäksi painetaan 50 cd-levyä promotarkoitukseen.

– Nykyajan nuorilla on kännykkä ja ne striimaavat musiikin sillä. Me ollaan sen verran vanhan kaartin ihmisiä, että halutaan fyysinen levy.

Julkaisijana toimii Koenkydön perustama Jupiter Stroll Records, joka on vuosien saatossa julkaissut myös muiden artistien levytyksiä. Kun vastaan tulee sellainen artisti, jossa Koenkytö näkee jotain kaupallista potentiaalia, niin levy julkaistaan. Kyse kuitenkin on marginaalimusiikista, niin nollatulos levy-yhtiölle on Koenkydön mukaan varsin riittävä.

– Tämä vanha rockabilly on ihan marginaalimusiikissa, eikä sitä radiosta kuule. Isot artistit ja levy-yhtiöt jylläävät, eikä tässä bisneksessä ole helppo saada itseään esille, jos ei ole rahaa takana.

– Toivon mukaan joskus tulevaisuudessa, kun itsestä on jo aika jättänyt, joku löytää nämä taltioinnit ja miettii, että mikähän tämä yhtiö on mikä näitä on julkaissut.

Big Daddy & Rockin´ Combo Bar Edgarissa la 19.10. klo 22. Konsertti on pääsymaksullinen.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän