Syyspatikointi innosti kaikenikäisiä liikkujia

0
Aulis Salo ja Heikki Pelli lähtivät patikoimaan Virttaalta ja kävivät Vampulan ulkoilumajalla kääntymässä ja ilmoittautumassa. Kaksikko on kohtalaisen tuttu näky Harjureitin poluilla ja laduilla, Pelli kertoo kiertäneensä reittejä 56 vuoden ajan.

HUITTINEN/VAMPULA Huovinretki ry:n järjestämä Syyspatikka sai ihmiset runsaslukuisina ulkoilemaan Säkylänharjun ja Virttaankankaan reiteillä. Patikoijia oli kaikkiaan 571, joista 330 lähti liikkeelle Säkylän ampumaradan paviljongilta, reilut 170 Vampulan ulkoilumajalta ja noin 60 osallistui patikkaan pyöräillen.

– 600 oli sellainen luku mitä mietittiin etukäteen, sillä vähän säistä riippuen osallistujamäärä on heilunut siellä 500–600 välissä, Huovinretki ry:n puheenjohtaja Markus Salo kommentoi.

Salon mukaan sunnuntaina liikkeellä oli todella paljon perheitä pientenkin lasten kanssa, ja näiden lukumäärä olisi oletettavasti ollut sadesäällä pienempi. Kokeneita patikoijia ei tunnetusti haittaa mitkään luonnonilmiöt.

– Halutaan liikuttaa kaiken ikäisiä ja onkin tärkeää, että tänne kasvaa uusia sukupolvia. Eikä siis pelkästään meidän yhdistyksen toiminnan kannalta vaan ihan sillä, että ulkoilusta tulisi osa elämää.

Viime vuonna 60 vuotta täyttänyt yhdistys järjesti syyspatikan 62:nnen kerran. Yhdistyksen vuoden päätapahtuma, Laturetki, on jouduttu kerran perumaan koronan vuoksi ja joinain vuosina lumitilanne on estänyt hiihtämisen, mutta syksyinen patikointi on toteutunut jokaisena toimintavuonna.

– Ensimmäinen patikka järjestettiin aika nopealla aikataululla, kun vuoden 1963 lokakuussa oli ensimmäinen yhdistyksen kokous ja kolme viikkoa myöhemmin patikoitiin.

– Alkuvuosina tapahtuma pidettiin kaksipäiväisenä, joista lauantai oli tarkoitettu Porin prikaatin väelle ja sunnuntaina oli sitten avoin tapahtuma.

Vampulan ulkoilumajalla saunaa lämmittänyt ja patikoijille ohjeita jakanut Tarja Lähdemäki kertoi jo aamun aikana patikoijia tulleen laajalta alueelta.

– Kauimmaiset ilmoittautuneet olivat Inarista ja muutenkin todella laajalta alueelta tänne on tullut ihmisiä. Meidän tavoitteemme on tarjota ihmisille elämyksiä ja innostaa liikkumaan laajemminkin.

Syyspatikan ja Laturetken lisäksi Huovinretki järjestää monia pienempiä tapahtumia, joista yhtenä Lähdemäki mainitsee 25. lokakuuta Säkylässä pidettävän Haamupolun.

– Lapsiperheille pyritään tarjoamaan tekemistä ja varsinkin Haamupolku on ollut tosi suosittu.

Moni nuori oli sunnuntaina patikoimassa ensimmäistä kertaa ja reiteillä saattoi törmätä myös kohtalaisen tuttuihin kasvoihin. Heikki Pelli ja Aulis Salo lähtivät liikkeelle Virttaan opastetulta lähtöpaikalta hieman eriäviä reittejä pitkin ja vaihtoivat kuulumiset ilmoittautuessaan Vampulan ulkoilumajalla.

– Heikki on tuollainen ikiliikkuja ja varmasti tuttu kaikille, ketkä täällä enemmän liikkuvat, Salo uskoi.

Huovinretken järjestelijänäkin yli 40 vuotta olleelle Pellille Syyspatikka oli 56. ja ikiliikkujaksi voisi joku Saloakin nimittää, sillä hänelle kertyi hiihtokilometrejä viime talvena 1400.

– Sen verran tämä on vuosien varrella muuttunut, että sen ensimmäisen reitin aikanaan meni paljon nopeammin kuin tämän. Siihen toki saattaa vaikuttaa tämä ikärasite, 86-vuotias Pelli nauroi.

– Juu ei me olla ihan mukuloita enää, Salo lisäsi.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän