LOIMAAN Kaupungin nuorisotoimessa on alkanut tänä syksynä uudenlainen tukimuoto yläkouluikäisten vanhemmille. Kyseessä on koulunuorisotyöntekijä Mirka Lähteenmäen mukaan vertaistukiryhmästä, jonka puitteissa kokoonnutaan kerran kuussa. Ensimmäinen kokous oli syyskuussa.
– Vanhemmat kyselevät välillä, mitä he voisivat tehdä nuorensa kanssa, ja ajattelin, että tästä asiasta täytyy ottaa koppi.
Lähteenmäki korostaa, että ryhmässä ei ole tarkoitus antaa asiantuntija-apua vaan nimenomaan saada vinkkejä arkeensa toisilta samanikäisten nuorten vanhemmilta.
– Kun pääsee jakamaan asioita, se tukee ja kannattelee pitkälle.
Jokaisen kerran aluksi hän antaa jonkun lavean aiheen, josta keskustelu voi lähteä liikkeelle. Lähteenmäki sanoo käyneensä koulutuksen, josta hän sai materiaalipaketin keskustelujen ideoimiseksi.
– Aiheina ovat esimerkiksi päihteet, kotiintuloajat, some tai rahankäyttö.
Annetuista aiheista huolimatta keskustelun on tarkoitus olla vapaamuotoista. Seuraava kokoontuminen on 24. lokakuuta Hirvikosken nuokkarilla.
Kouluissa työskennellessään Mirka Lähteenmäki on huomannut, että eniten nuoria itseään mietityttää päihteet ja sosiaalinen media. Hän sanoo, että esimerkiksi somessa tapahtuu paljon kiusaamista, johon on vaikea puuttua. Sähkösavukkeesta eli vapesta taas on tullut hänen mukaansa jo niin arkipäivää nuorten keskuudessa, että ammattilaisenkin voi olla vaikea tietää, kuka käyttää ja kuka ei.
– Jopa ne kaikkein kilteimmän oloiset saattavat käyttää vapea.
Tyttöjen kanssa keskustellessa esiin nousee monesti ulkonäköseikat ja kaverisuhteet.
– He pelkäävät myös, että mokaavat jotenkin.
Pojat taas saattavat pitää koulussa yllä jotain tiettyä roolia, vaikka eivät aina niin jaksaisikaan.
– Ehkä siihenkin liittyy juuri mokaamisen pelkoa.
Yleisesti Lähteenmäki toivoisi, ettei nuoria niputettaisi kaikkia samaan massaan vaan, että jokainen kohdattaisiin yksilöinä niin kouluissa kuin vapaa-ajalla. Hän peräänkuuluttaa myös enemmän koko kylä kasvattaa -mentaliteettia siten, että nuorten tekemiseen puututtaisiin helpommin. Nyt hänen mielestään puuttuminen on liikaa sitä, että napsaistaan kuva ja laitetaan someen.
– Sen sijaan voitaisiin mennä kysymään, että mitäs täällä touhutaan, jos huomaa nuorten tekevän jotain kiellettyä. Silloin nuorillekin tulisi selväksi, että heidät on huomattu ja asioista ollaan perillä.