LOIMAA Kokkikoulun aikanaan käynyt Anu Suomela ehti tehdä kymmenen vuotta toimistohommia ennen kuin hän löysi takaisin intohimonsa pariin eli kattiloiden, kakkuvuokien ja kauhojen joukkoon. Tänä vuonna taas tuli kuluneeksi kymmenen vuotta siitä, kun hän ryhtyi kokopäiväiseksi yrittäjäksi ostamalla Loimaan juhlapalvelun vuonna 2014. Valmiin yrityksen ostaminen oli hänen mielestään enemmän kuin hyvä ratkaisu.
– Sain käteeni puhelimen, joka soi. Jos olisin itse lähtenyt perustamaan yritystä alusta alkaen, velkamäärä olisi ollut sama, mutta puhelin mykkä.
Hän jatkoi siitä, mihin edellinen yrittäjä jäi eli piti lounasravintolaa Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tiloissa tehden samalla pitopalvelutöitä. Elämä ja urahaasteet kuljettivat kuitenkin eteenpäin, ja Suomela sai tarjouksen ryhtyä yrittäjäksi Loimirannassa. Siinä vaiheessa hän myi juhlapalvelun ja aloitti puhtaalta pöydältä. Kun Loimirannan vuokrasopimus päättyi, häntä pyydettiin valmisteilla olleen Rovio pet foodsin tiloihin lounasyrittäjäksi. Ravintola Laakee deli avasi ovensa loppukesästä 2021. Seuraavana keväänä aloitti toimintansa myös henkilöstöravintola Wintti Dinoliftin tiloissa. Koko ajan taustalla on pyörinyt myös pitopalvelutoiminta.
Nyt Anu Suomela istuu vastaperustetun Farmi-ravintolansa tiloissa ja kertoo hengästyttävän vaiherikasta tarinaansa. Farmi avautui elokuun lopussa mutta virallisia syntymäpäiviä vietettiin vasta perjantaina.
Kun hänelle tarjottiin alkuvuodesta Prisman vieressä tyhjäksi jäänyttä ravintolaliiketilaa, hän nauraa, että hän harkitsi asiaa noin puoli sekuntia. Ravintolan konseptia ei myöskään tarvinnut kovin kauaa miettiä, sillä sekin oli selvää lähes saman tien.
– Otin yhteyttä Kotipizzaan ja Subwaylle, joista innostuttiin heti.
Suomela sanookin olevansa onnekas, sillä nyt hänellä on mahtava tiimi ja valmis paketti.
– Näiden kautta olen saanut taakseni vahvat osaajat ja myös tuotteet, jotka tuovat asiakkaita, hän iloitsee.
Hän kiittelee myös Turun osuuskauppaa, jonka kanssa yhteistyö on lähtenyt hyvin käyntiin.
Uuden näinkin ison ravintolan perustaminen on kysynyt kuitenkin paljon aikaa, vaivaa ja rahaa.
– Onhan tämä todella iso investointi ja paineet ovat kovat, hän myöntää.
Suomela sanoo olevansa itse vastuussa koko paletista, mikä on ollut hänelle iso kasvun paikka. Työntekijämäärä kasvoi yli kymmenellä, mikä ei sekään ole aivan pikkujuttu.
– Mutta he ovat yritykseni paras ja tärkein voimavara, enkä tekisi tätä, jos heitä ei olisi.
Hän myös luottaa liikeideaansa ja liikepaikkaan.
– Jos tällä paikalla ei Loimaalla pärjää, sitten ei pärjää missään.
Kymmenen vuoden aikana hän sanoo myös oppineensa sen, mitä loimaalaiset haluavat.
Yrittäjyys itsessään on Suomelan mukaan kovaa työtä ja se vaatii palon omaan alaansa.
– Tässä joutuu tekemään kolme kertaa enemmän töitä paljon pienemmällä palkalla, hän muistuttaa yrittäjäarjen raadollisuudesta.
Erityisen raadollista on olla yrittäjä juurikin ravintola-alalla, sillä palaute on usein negatiivista ja monesti vielä julkista.
– Me teemme tätä kuitenkin työntekijöidemme kanssa suurella sydämellä, ja siksi se tuntuu pahalta heidän ja myös itseni puolesta.
Silti Suomela sanoo, ettei vaihtaisi enää takaisin toimistoon, vaan on ylpeä siitä, että pystyy tarjoamaan työpaikkoja ja maksamaan veronsa. Hän ei kuitenkaan koe olevansa johtajatyyppi, vaan ennemminkin tekijä. Niinpä hän viihtyy omien sanojensa mukaan edelleen vähän liiankin tiukasti kauhanvarressa.
Päätöksensä hän sanoo perustavan intuitioon. Kun hänelle tarjotaan jotain, hän kuulostelee sisäistä ääntään, onko tekemiseen intoa, halua ja taitoa. Myös työntekijöitä palkatessa hän sanoo luottavansa kokemukseensa ja ihmistuntemukseensa.
– Harvoin on mennyt vikaan.
Suomelan toiminta on huomattu myös Loimaan seudun yrittäjät ry:ssä, joka ehdotti Catering Anu Suomela oy:tä tämän vuoden Loimaan yritykseksi. Perusteluissa kuvataan muun muassa hänen yrittäjätyöskentelynsä olevan määrätietoista ja rohkeaa, jota edes korona ei lannistanut. Valinnan vahvisti Varsinais-Suomen yrittäjien vaalivaliokunta viime viikon kokouksessaan.
Suomela sanoo olevansa otettu ja kiitollinen valinnastaan.
– Otan sen nöyränä vastaan ja arvostan sitä suuresti.
Logomassa vietettävään palkinto- ja yrittäjägaalaan hän aikoi matkata lähimpiensä kanssa.