Loimaa/Sarka-museo
Loimaan kaupunginvaltuusto päätti pitää kiinteistö- ja tuloveroprosentit ennallaan – edes Vasemmistoliitto ei tällä kertaa esittänyt niihin korotuksia.
– Ryhmämme on useana vuonna esittänyt maltillisia korotuksia kuntaveroprosenttiin, jotta maksutaakkaa saataisiin suunnattua niille, joilla maksukykyä on ja jotta näin voitaisiin pitää minimissään kaikkein pienituloisimpiin kohdistuvat hintojen korotukset, Maarit Koivisto totesi ryhmän puheenvuorossa.
Ryhmä muistutti, että Loimaalla on tehty päätöksiä nostaa veden ja kaukolämmön hintoja. Korotukset tulevat sen mukaan lisäämään riskiä köyhyydelle ja asunnottomuudelle erityisesti niille ihmisille, jotka jo muutenkin ovat äärirajoilla taloutensa kanssa esimerkiksi hallituksen sosiaaliturvaleikkausten vuoksi.
– Korotusten vaikutus kohdistuu muutenkin epätasa-arvoisesti. Nelihenkisen, kerrostaloasunnossa asuvan perheen vesimaksut nousevat nyt vuoden vaihteessa 16 eurolla kuukaudessa. Vanhemmissa taloyhtiöissä ei ole asuntokohtaisia vesimittareita eikä asukkailla ole mahdollisuutta veden kulutusta vähentämällä vaikuttaa vesimaksuunsa, toisin kuin esimerkiksi yrityksillä ja muilla vesimittarin omistajilla, hän nosti esimerkiksi erään loimaalaisperheen tilanteen.
Valtuustoryhmien puheenvuoroissa kommentoitiin verojen lisäksi myös veden hintaa.
– Ei ole korotuksen tarvetta, Olavi Ala-Nissilä summasi keskustan ryhmäpuheenvuorossa verot ja totesi, että kun tällä hetkellä on monilla tiukkaa taloudessa, niin siksikin verorasituksen lisäämistä pitää välttää.
Hän tosin kyllä myös arveli, että prosentti jäi jopa jonkun kymmenyksen liian korkealle sote-uudistuksen jälkeen.
– Veden hinnan korotus oli alkujaan iso. On hyvä, että asia nostettiin esiin hallituksessa ja siihen tuli pieni, 4 prosenttiyksikön huojennus.
Anne Paljakka linjasi kokoomuksen ja kristillisdemokraattien ryhmäpuheenvuorossa, että ryhmän tavoitteena on pitää Loimaa houkuttelevana asumis- ja yrittämiskaupunkina, jossa veroaste ja elämisen muut välttämättömät kustannukset tukevat elinvoimaa ja laajentaisivat veropohjaa,
Hän totesi ryhmän olevan tyytyväinen, ettei veronkorotuksia ole tällä kertaa esitetty ja että kiinteistöveroprosentit on ehdotettu pidettäväksi lain edellyttämällä alarajalla tai sen tuntumassa.
– Veronkorotukset ovat helppo tapa kerätä rahaa, mutta meidä tulee tehdä vastuullista politiikkaa, ei helppoa politiikkaa.
Myös Marke Tissari muistutti verotuksen olevan keskeinen osa kestävää kuntataloudenhoitoa.
– Hyvä, että prosentit pidetään ennallaan, niin moni kunta joutuu korottamaan, Meidän Loimaan Pasi Markula puolestaan totesi ja ymmärsi, miksi veden hinnasta on riittänyt kovasti keskustelua.
– Aihe tulee kaikkia lähelle ja siihen on helppo ottaa kantaa. Isompia asioita menee täälläkin yhdellä kopauksella. Veroprosentit pidetään entisellään, mikä on tässä tilanteessa ensi vuodelle paras arvaus. Vuodesta 2026 eteenpäin kuntien talous voi sitten ollakin ihan sekaisin. Huonossa tapauksessa silloin joudutaan keskustelemaan paljon veden hintaa suuremmista asioista.
Hän povasi ainakin TE-uudistuksen kustannusten, sote-kiinteistöjen vuokrien ja vuokraamisista luopumisen sekä hänen mukaansa jossain vaiheessa tuleva valtionosuusuudistuksen aiheuttavan kunnille vielä harmaita hiuksia.
– Sen kuitenkin tiedämme, että pää pensaassa yleisön painetta ja tulevia vaaleja peläten talousongelmat lykätään vaan eteenpäin. Vesilaitoksen tarvitsema ensi vuoden liikevaihdon lisäys maksaa loimaalaiselle keskimäärin kolmen tupakka-askin verran vuodessa. Tai yhden karkkipussin joka toinen kuukausi.
– Miksi yhtään ei ole keskustelua yhteisöveron tuotosta, Olavi Suominen (kok.) ihmetteli vero- ja vedenhintakeskustelun päätteeksi.
Hän oli lukenut Loimaan Lehden torstain 7. marraskuuta numeron, jota hän nimitti ”kateuslehdeksi”.
– Siitä saivat lukijat kurkistella mitä kukin tienaa ja varsinkin mitä yritykset maksoivat yhteisöveroa. 20 suurinta yritystä maksoivat Loimaalla yhteisöveroa 6,5 miljoonaa. Siitä 76 prosenttia ottaa valtio ja Loimaalle jää 24 prosenttia. Näiden yritysten tuloksesta jää siis 1,5 miljoonaa Loimaalle.
Hän huomautti myös, että nyt monien yritysten yllä on mustia pilviä.
– Nyt kun tehdään talousarviota, täytyy olla todella tarkkana, että otetaan huomioon tämänhetken tilanteen mukainen yhteisöveron tuotto. Nyt täytyisi onkia kaikki mahdollinen tieto varsinkin suurempien yritysten tilanteesta ja heidän arvionsa kuluvasta vuodesta sekä siitä, mikä tulee olemaan yhteisöveron tuotto.
FAKTA
Veroprosentit Loimaalla 2025
Yleinen kiinteistövero: maapohja 1,30 %, rakennukset 1,00 %
Vakituisten asuinrakennusten kiinteistövero 0,50 %
Muiden asuinrakennusten kiinteistövero 1,05 %
Voimalaitosten kiinteistövero 2,00 %
Yleishyödyllisen yhteisön kiinteistövero 0,00 %
Vuoden 2025 tuloveroprosentti on 8,4 %.