Loimaa/Heimolinnankatu Työharjoittelut poikivat usein työpaikkojen lisäksi myös tiiviitä ystävyyssuhteita, ja toisinaan näiden ystävyyksien kautta löytyy taas uusia työmahdollisuuksia. Näin kävi terveydenhoitajaksi opiskelevalle Anne Saariselle , joka työharjoittelunsa aikana tutustui Anne Mäkelään . Saarinen valmistui hypnoterapeutiksi vuonna 2019 ja mainitsi Mäkelälle hankkivansa lisäkoulutusta terapiatyöskentelyyn ja yhteistyö kuulosti molempien korvaan järkevältä.
– Ajateltiin, että yhteinen työtila olisi fiksu ratkaisu ja sellainen löytyi täältä toimistohotellilta, Saarinen kertoo.
Mäkelä valmistui keväällä seksuaaliterapeutiksi ja tarjoaa myös ratkaisukeskeistä lyhytterapiaa harjoitusterapiana toukokuuhun saakka. Molempien haaveissa siintää opiskelu psykoterapeutiksi ja nyt tarjolla olevat terapiamuodot ovatkin psykoterapeuttista työskentelyä.
Hypnoterapiassa hyödynnetään unen ja valveen rajamailla olevaa hypnoosin tilaa, jossa annetaan asiakkaalle suggestio ja ohitetaan rationaalinen ajattelu. Hypnoterapia ei sovi ihmisille, joilla on taipumusta psykoosisairauteen.
– Hypnoosin avulla voidaan lieventää esiintymisjännitystä, pelkoja, ahdistusta, unettomuutta sekä stressiä ja sitä voi käyttää apuna myös riippuvuuksien hoidossa. Kaikille hypnoosi ei toimi lainkaan ja ihmisen pitääkin olla vastaanottavainen ja motivoitunut, että hypnoterapia voi toimia.
Harjoitusterapiatöissä Saarinen kertoo tulosten varsinkin stressinhallinnan kanssa olleen hyviä ja jatkossa hän haluaisi tehdä enemmän töitä riippuvuuksien hallinnassa. Saarinen tekee kesäkuuhun asti terapiaa harjoitustöinä ja harjoitustyöhinnoin.
Ratkaisukeskeinen lyhytterapia sopii parhaiten akuutteihin ongelmiin, kuten uupumusoireiluun, ihmissuhdekriiseihin tai muihin ”täsmäongelmiin”. Mäkelä kertoo lyhytkestoisuuden tarkoittavan noin 5–20 käyntiä.
– Lyhytterapiassa sovitaan yhdessä aina tavoite. Eli mitä siinä aikaikkunassa on realistista saada aikaiseksi. Ettei kallisarvoinen aika mene jutellessa asioista, jotka eivät edistä tavoitteen saavuttamista.
Terapeutin tehtävänä ei Mäkelän mukaan ole antaa valmiita ratkaisuja, vaan fokus on tulevaisuudessa ja mahdollisien ratkaisujen löytämisessä. Menneisyyttä ratkaisukeskeisessä lyhytterapiassa ei sivuuteta, vaan se näyttäytyy eräänlaisena voimavaralaarina.
– Voidaan lähteä tutkimaan mitä kaikkea elämässä on ollut aikaisemmin ja miten niistä on selvinnyt. Tavallaan autetaan ihmistä huomaamaan, että voimavaroja ja ratkaisuja voi löytyä ihan omasta eletystä elämästäkin.
Ratkaisukeskeisen lyhytterapian tavoin myös seksuaaliterapia on keskusteluterapiaa.
– Joillain siihen voi liittyä virheellisiäkin ajatuksia siitä, mitä se pitää sisällään. Myös seksuaaliterapian viitekehyksenä on ratkaisukeskeisyys. Monesti ihmisillä on aika lukkoon lyöty ajatus siitä, mitä on oikeanlainen seksuaalisuus ja millaista on hyvä seksi. Joskus voi olla ihan hyvä pysähtyä ajattelemaan, että mistä ne ajatukset tulevat.
Seksuaaliterapeutin kanssa voi keskustella mistä tahansa seksuaalisuuteen tai kehollisuuteen liittyvistä pulmista. Ne voivat liittyä parisuhteessa hiertäviin halujen eriparisuuteen, mutta myös häpeän tunteeseen ja omaan seksuaali-identiteettiin tai seksuaaliseen suuntautumiseen.
– Terveydentila ja ikä tuovat myös omat päivittämisen tarpeensa. Ei meistä kukaan pysy samanlaisena läpi elämän myöskään seksuaalisesti. Vaikka ydin olisikin omaa itseä, niin me muutumme myös tältä osin.
Saarinen ja Mäkelä tekevät hoitoja opintojen ja töiden ohessa, joten aikoja on rajatusti käytössä. Vuorotyön ansiosta aikoja on löydettävissä eri vuorokaudenaikoina ja myös viikonloppuisin. Mäkelän tarjoamien terapiapalveluiden ei myöskään tarvitse tapahtua kliinisesti toimistotiloissa, vaan asiakkaan tarpeiden mukaisesti keskustelut voidaan käydä myös luonto- tai eläinavusteisesti ulkona tai Mäkelän eläintilalla.
– Ja niin kauan kuin teen harjoitusterapiaa, on se loimaalaisille opiskelijoille maksutonta, Mäkelä lupaa.