Viime vuoden verotiedot julkaistaan torstaina. Voit katsoa heti aamulla Loimaan Lehden verkkosivuilta Varsinais-Suomen ja Suomen verolistojen kärjen.
Julkaisemme verkossa myös hakukoneen, jossa voit etsiä yksittäisen henkilön verotietoja nimen perusteella.
Kerromme myös Loimaalla ja naapurikunnissa eniten yhteisöveroa maksaneet yritykset.
Medialle luovutettavien verolistojen tuloraja on noussut 120 000 euroon. Varsinais-Suomen verolistalla ovat siis mukana julkiset verotiedot niistä henkilöistä, joiden verotettavien ansio- ja pääomatulojen määrä on vähintään 120 000 euroa. Aikaisemmin raja on ollut 100 000 euroa.
MIKÄ NÄKYY VEROTIEDOISSA, MIKÄ EI?
Yksittäisen henkilön julkiset verotiedot sisältävät:
veronalaiset ansio- ja pääomatulot vähennysten jälkeen,
tuloista määrätyt verot vähennysten jälkeen,
henkilön vuoden aikana maksaman tuloveron ja kunnallisveron määrän,
veronpalautuksen tai maksettavan jäännösveron määrän.
Verottomia tuloja ovat esimerkiksi toimeentulotuki, lapsilisät, lakkoavustus ja oman asunnon myynnistä tietyin ehdoin saatu myyntivoitto.
Myös osa henkilön saamista osingoista on tietyin ehdoin verovapaata.
Julkisista tiedoista eivät näy:
verottomat ansio- tai pääomatulot,
mistä ansio- tai pääomatulot koostuvat,
tarkka palkka tai eläke,
mitä tai minkä suuruisia vähennyksiä on tehty.
Lähde: Verohallinto.
JULKISISSA VEROTIEDOISSA eivät näy yksittäisen henkilön kaikki tulot. Esimerkiksi mahdolliset verovapaat etuudet ja pääomatulojen verovapaat osuudet jäävät julkisten verotietojen ulkopuolelle.
Vuonna 2022 suomalaiset saivat ansiotuloja yhteensä 151,8 miljardia euroa ja pääomatuloja 16,1 miljardia euroa. Julkisissa verotiedoissa kuitenkin näkyi ansiotuloja vain 125,1 miljardia ja pääomatuloja 12,2 miljardia euroa, kertoo Verohallinto.
Julkisista tiedoista jäi tilastojen mukaan siis puuttumaan yhteensä 30,7 miljardia euroa. Se on noin 18 prosenttia kokonaistuloista. Julkisten tietojen ulkopuolelle jääneiden tulojen osuus on pysynyt kutakuinkin samana viimeiset kymmenen vuotta.
VUODEN 2022 julkisten ansio- ja pääomatulotietojen perusteella Suomessa oli 1 255 yli miljoonan tienannutta veronmaksajaa. Sen sijaan kaikkien yhteenlaskettujen ansio- ja pääomatulojen mukaan yli miljoonan tienanneita oli 1 500 henkilöä, eli lähes 250 enemmän.
– Ero johtuu siitä, että julkisissa tiedoissa ovat mukana vain ne tulot, joista maksetaan veroja, selvittää Verohallinnon tiedotteessa controller Aki Savolainen.