Loimaan kaupunginvaltuusto päätti vähentää kaupunginvaltuutettujen määrää neljällä ensi vaalikaudesta alkaen. Nyt valtuutettuja on 37.
Päätös syntyi äänestyksen jälkeen äänin 31–6. Valtuutetut Raimo Huhtala (kesk.), Timo Lahtinen (ps.+sit.), Kari Leppäjoki (ps.+sit.), Juha Raitala (kesk.), Simo Rajamäki (ps.+sit.) ja Juha Vuorinen (ps.+sit.) äänestivät nykymäärän säilyttämisen puolesta.
Kaupunginhallitus oli kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtajan Marke Tissarin (sd.) tekemän muutosesityksen jälkeen yksimielisesti ehdottanut valtuutettujen määrän vähentämistä (LL 31.10.). Tissarin esitystä kannattivat hallituksessa Anne Onnela (kok.), Pasi Markula (ml) ja Olavi Suominen (kok.).
Kaupungille lokakuussa jätetyssä kuntalaisaloitteessa valtuuston kooksi ehdotettiin 27, joka on kuntalain mukaan pienin mahdollinen valtuuston koko Loimaan kokoiselle kaupungille.
– Jos lähdemme jälleen pienentämään valtuuston kokoa valta jää yhä harvempien käsiin. Valtuusto on kuitenkin kuntien korkein päättävä elin. Sen kokoa pienentämällä heikennämme demokratiaa. Demokratia eli kansanvalta kärsii aina, jos edustajistoa vähennetään, Kari Leppäjoki perusteli tekemäänsä muutosehdotusta.
Hänen mukaansa vaikka valtuusto kokoontuu harvoin, pitää olla monta päättäjää, jotta ei tehdä koulujen sulkemisten kaltaisia huonoja päätöksiä.
Myöskään Timo Lahtinen (ps.+sit.) ei nähnyt perusteita vähentää valtuutettujen määrää.
– Meillä on laaja kunta, on takana kuntaliitoksia. En ymmärrä, miksi joku haluaa demokratiaa rikkoa, hän totesi ja arvioi, että vähennyksen jälkeen edustus sivummalta, kuten Mellilästä ja Alastarolta ja Hirvikoskelta heikkenee ja edustus keskittyy kaupungin tiheimmin asutuille alueille.
Marke Tissari (sd.) myönsi, että valtuuston pienentäminen vähentää moniäänisyyttä kokouksissa, mutta totesi, että lasku on maltillinen ja perusteltu.
– Valtuusto kokoontuu harvoin ja päätettävät asiat ovat hyvinkin sellaisia, että ne on valmisteltu hyvin lautakunnissa ja toimikunnissa sekä viranhaltijoiden toimesta.
Jorma Rinne (kok.) muistutti hyvinvointialueiden myötä tulleen valtavasti uusia päättäjiä ja päätöksentekotavan muuttuneen muutenkin.
– Me kuntapäättäjät osaamme tänä päivänä ajatella koko Loimaan aluetta ja arvostamme kyliämme.
Timo Tamminen (sd.) perusteli valtuutettujen määrän vähentämistä silläkin, että heidän ryhmänsä haluaisi lisätä kuntalaisten suoran vaikuttamisen ja osallistumisen mahdollisuuksia.
– Viime vaalien jälkeen 60 prosenttia asioista hävisi Varhan tulon myötä valtuuston listoilta, hän muistutti.
Olavi Suominen (kok.) ihmetteli Kari Leppäjoen ja Timo Lahtisen mielenmuutosta ja totesi heidän olleen kaupunginhallituksessa yksimielisen vähennyspäätöksen takana.
Väitettä demokratian kapenemisestakaan hän ei uskonut.
– Kyllä se on ennemminkin ehdokasasettelusta kiinni ja siitä, että ovatko ehdokkaat sellaisia, että ihmiset heitä äänestävät.
– Yli puolet ihmisistä asuu Loimaalla tällä hetkellä 32200-postinumeron alueella ja äänestysalueiden tilastoista näkee, että Alastarolla ja Mellilässä ja muilla alueilla luvut ovat olleet aika pieniä.