Vesi nousi kellareihin, teille ja pelloille – tulvahuippu saavutettiin tiistaiaamuna

0
Oripään Makkarkoskella kiinteistöään vuokraava Veikko Heinonen oli ajanut tiistaiaamuna Nousiaisista tarkastamaan tulvan aiheuttamaa tilannetta. Puiden takana virtaava Yläneenjoki ei ole koskaan aiemmin tulvinut näin pahasti. SARI HOLAPPA

LOIMAA, ORIPÄÄ Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen vuoromestari Roni Sillanmäki sanoi tiistaiaamuna, että Varsinais-Suomessa on ollut noin 40 pientä vahingontorjuntatehtävää, jotka liittyivät vedenpintojen nousuun. Loimaalla ja Oripäässä tehtäviä on ollut kymmenkunta.

– Vettä on noussut teille ja talojen kellareihin.

Myös monet pellot ovat jääneet veden alle.

Sillanmäen mukaan Loimaan seudulla vahingot ovat pieniä ja niistä ovat kärsineet yksityisomistuksessa olleet rakennukset. Hän ei halua määritellä tarkemmin, missäpäin vahinkoja on sattunut, mutta sanoo niitä olleen tasaisesti ympäri Loimaata ja Oripäätä.

Oripään Makkarkoskella omistamaansa taloa vuokralla pitänyt Veikko Heinonen sanoo, ettei ole aiemmin nähnyt vastaavaa. Pihapuiden takana virtaavan Yläneenjoen vesimäärä oli noussut maanantain ja tiistain välisenä yönä ennätyslukemiin. Hän sanoo veden olleen ylhäällä myös viime syksynä, mutta tilanne ei ollut kuitenkaan näin paha.

– Kyllä vesi on ainakin pari metriä noussut ja on aiempaan verrattuna varmaan noin puoli metriä korkeammalla.

Hän ei osannut vielä sanoa, millaista tuhoa vesi voi tehdä talolle. Hän oli kuitenkin toiveikas, että hirret eivät ole kastuneet, sillä hän muisteli niiden olevan sokkelin päällä.

– Kellariin kyllä menee vettä, mutta se ei ole ollut käytössä.

Varsinais-Suomen Ely-keskuksen ryhmäpäällikkö Juha-Pekka Triipponen sanoo, että Loimijoen virtaaman huippu saavutettiin tiistaiaamuna. Kovimmillaan virtaama oli hänen mukaansa yli 250 kuutiota sekunnissa.

– Noin kerran kymmenessä vuodessa on näin kova tilanne.

Pahempi tilanne oli vuoden 2013 keväällä, jolloin Huittisissa oli jääpatotulva. Silloin vettä virtasi yli 300 kuutiota sekunnissa.

– Nyt on helpompi, kun ei ole jäätä.

Oripäästä Yläneelle virtaavassa Yläneenjoessa taas rikottiin Triipposen mukaan kirkkaasti kaikki mittaushistorian aiemmat ennätykset. Hän sanoo mittausten alkaneen vuonna 1970.

Triipponen laskee, että vettä saatiin Loimijoen vesistön alueella vuorokaudessa noin 70 millimetriä, kun laskee yhteen sulaneesta lumesta kertyvän ja rankkasateiden vesimäärän. Eurajoen vesistöön kuuluvan Yläneenjoen alueella vesimäärä nousi 100 millimetriin.

Sääpalveluyritys Forecan mukaan rankkasateesta puhutaan silloin, jos vettä tulee vuorokaudessa 20 millimetriä.

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän